Eveniment-Social

Istoria Baroului Iași, evocată în cadrul unei conferințe

Publicat: 20 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Istoria Baroului Iași evocată în cadrul unei conferințe

Baroul Iași și Asociația „Vespasian V. Pella” Iași organizează pe data de 27 februarie 2020, începând cu ora 15:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, conferința intitulată „Avocați în agora. Repere în istoria Baroului Iași”.

Organizatorii susțin că, în cei peste 150 de ani de existență, Baroul Iași a cunoscut un continuu proces de modernizare și, în tandem cu întreaga societate românească, și-a adaptat structurile instituționale atât la imperativele politico-juridice naționale, cât și la standardele civilizației europene.

„Pe lângă meritul de a se fi impus în lumea juridică nu doar ca simpli hermeneuți ai legii, ci ca părți active în procesul legislativ, avocații, ca oameni ai cetății, au constituit elita intelectualității și modele demne de urmat. Demersul nostru de a cunoaște o parte din istoria Baroului și de a evoca marile personalități afirmate de-a lungul timpului nu este unul facil, dar este un exercițiu necesar atât pentru cei din interiorul profesiei, cât și pentru viitorii juriști”, au afirmat reprezentanții Baroului ieșean.

Teme de discuție

Conducerea instituției a arătat că această conferință propune mai multe teme de discuție, cum ar fi o perspectivă istorică asupra organizării avocaturii în România și în Baroul Iași, avocați ieșeni în agora: oameni politici, formatori de opinie, scriitori (Iacob Negruzzi, George Mârzescu, Eugen Herovanu, Nicolae Titulescu, V.V. Pella, Petre Missir, Constantin Stere, Demostene Botez, Ionel Teodoreanu ș.a.), avocați ieșeni în Europa: practicieni și profesori, doctoranzi în Drept la marile universități, membri al Academiei Române, membri în organizații profesionale, colaboratori la reviste de specialitate din străinătate etc. (Matei Cantacuzino, Dimitrie Alexandrescu, N. Titulescu, V.V. Pella, Alfred Juvara, Ion Tanoviceanu, Traian Ionașcu ș.a.), pledoarii celebre (și rolul pledoariei azi).

Adauga un comentariu