Secretele istoriei

Istoria cavalerilor de Malta

Publicat: 09 ian. 2014
Istoria cavalerilor de Malta incepe in anul 1048, cand un grup de negustori din republica italiana Amalfi a cerut permisiunea sa construiasca la Ierusalim o biserica, o manastire si un spital care sa ofere asistenta pelerinilor. In anul 1113, comunitatea monastica ce s-a dezvoltat in jurul spitalului a fost recunoscuta printr-o Bula papala si a primit privilegiul de a-si alege conducatorii independent de orice autoritate laica sau religioasa. Cunoscuti pana atunci ca si „Ospitalieri” (de unde si numele de spital din zilele noastre), din acest moment incep sa se numeasca „Ordinul Sfantului Ioan de Ierusalim”. 
Cei care il alcatuiesc sunt militari si calugari totodata (o combinatie extrem de dubioasa tinand cont de principiile divine ale non violentei), de origine nobila si depun un triplu juramant de saracie, castitate si supunere. Vorbim deci de un grup militaro-religios care se bucura de o serie de privilegii: pot purta arme si mai ales pot circula liber (fara a avea nevoie de permise de libera trecere sau alte aprobari). In plus, prin Bula papala din 1113 sunt total independenti de orice autoritate statala, constituind ceea ce in termeni moderni s-ar numi o structura supra-nationala. Cu timpul au devenit si o forta militara terestra si navala foarte importanta. 
Cavalerii provin din toate tarile Europei. Si astazi in Malta, le sunt aratate turistilor opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului: franceza, italiana, engleza, spaniola, germana si diverse dialecte ale acestora. Existau sedii diferite pentru fiecare limba, care erau numite „auberge”, un fel de hanuri sau palate in care cavalerii provenind de pe aceeasi filiera locuiau impreuna. Structura aceasta o intalnim astazi si in trupele NATO, cu care cavalerii au multe lucruri in comun. Simbolismul lui opt apare atat in Crucea de Malta cat si in simbolul NATO. La fel cum NATO a fost constituit ca o forta militara de aparare a pacii, si acest Ordin este alcatuit din „cavalerii ai pacii”. 
In anul 1291, dupa pierderea ultimului bastion crestin de la Acra, cavalerii se refugiaza in Cipru. Izgoniti si de acolo, ajung in insula Rhodos unde raman timp de 200 de ani si pun bazele unei importante forte navale in zona mediteraneana, care ataca frecvent teritoriile turcesti, siriene si egiptene. Jafurile si distrugerile provocate il fac pe sultanul Soleiman magnificul sa atace Rhodosul in anul 1522. Cavalerii rezista eroic timp de 6 luni dupa care sunt infranti, iar supravietuitorii sunt obligati sa paraseasca insula. Ratacesc timp de sapte ani prin diverse tari si in 1530 imparatul Carol Quintul, cu aprobarea papei Celement al-VII-lea, le ofera insula Malta. Cu aceasta ocazie se stabileste ca Ordinul sa ramana neutru in caz de razboi intre natiunile crestine. Cand in 1798 Napoleon Bonaparte ocupa Malta, cavalerii sunt constransi sa abandoneze insula si se imprastie in toate tarile Europei. De-abia in 1834 Ordinul se stabileste in mod definitiv la Roma, unde detine si astazi Villa Malta si Palatul Malta, ambele teritorii malteze in statul italian. 
Putini, dar plasati in pozitii cheie 
Conform propriilor statistici, Ordinul de Malta numara astazi 12.500 de „cavaleri”, carora li se alatura 80.000 de voluntari. Nu va imaginati cumva ca in cazul lor a indraznit cineva sa considere voluntariatul ca fiind trafic de fiinte umane sau exploatare. De pe un site de prezentare al Ordinului, aflam chiar ca exista doar 38 de „cavaleri” de Malta in adevaratul sens al cuvantului. Mai precis, doar 38 dintre ei au depus ca si in vechime cele trei juraminte: de castitate, de saracie si de supunere. Restul sunt persoane aflate foarte departe de aceste valori si, desigur, serios implicate in politica sau afaceri. Despre acestia trebuie spus faptul ca ei nu depun decat juramantul de obedienta totala fata de Ordin. Tinand cont de pozitiile de putere pe care ei le ocupa in societate, un astfel de juramant ii transforma in instrumente ale unor interese straine de cele ale popoarelor sau statelor pe care ar trebui sa le reprezinte. 
Pe langa faptul ca timp de secole au reprezentat o importanta forta armata terestra si navala, Cavalerii de Malta au ramas pana in zilele noastre o importanta putere oculta financiara si politica. Majoritatea membrilor sunt de origine nobila, iar printre conditiile primirii in Ordin se afla aceea de a detine o pozitie sociala, titluri si o avere importanta. Aceasta conditie, oricat ar parea de bizara este cheia puterii financiare a cavalerilor. De altfel, in vechime, averile nobililor ce se inrolau ca si cavaleri de Malta reveneau la moartea acestora Ordinului. 
Inca de la inceput Ioanitii s-au constituit ca o organizatie si forta militara supra-nationala, si asa au ramas si pana astazi. Ii regasim acum peste tot, dar mai ales in Consiliul pentru Relatii Externe al SUA (CFR in limba engleza), CIA, FBI, NATO, Bilderberg, Comisia Trilaterala. Toti „Cavalerii de Malta” detin functii politice care le confera imunitate diplomatica. Astfel ei au acoperire pentru foarte multe din activitatile ilegale in care sunt implicati si se pot sustrage in caz de nevoie cercetarii autoritatilor. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit