Secretele istoriei

Istoria costumului de baie – FOTO

Publicat: 09 feb. 2016

Statul la soare pe plaja este unul dintre cele mai populare moduri de relaxare in societatea moderna. Dar lucrurile nu au stat intotdeauna astfel. A purta costum de baie si a face plaja pentru a obtine bronzul mult dorit sunt un mod relativ nou de a petrece timpul liber, caracteristic ultimilor 80 de ani.

Istoria costumului de baie si evolutia perceptiei omului asupra plajelor este o topica extrem de interesanta tratata de antropologi din toata lumea.

Povestea costumului de baie incepe in perioada antica, atunci cand grecii si romanii se relaxau in baile publice. In timp ce grecii antici obisnuiau sa faca acest lucru nud, romanii purtau un fel de fase care le acopeau partile intime, scrie h2g2.

Dupa caderea Romei insa, odata cu inceperea perioadei denumita de istorici ca fiind Evul Mediu, acest obicei al imbaierii a fost uitat. Inotul si in general ideea de a te imbaia au devenit actiuni tabu in societate. La acea vreme, oamenii credeau ca apa aduce boli si infectii si de aceea o evitau. In Evul Mediu au continuat sa existe, ceva mai timid, acele bai publice din timpul Antichitatii. Numai ca de aceasta data, intr-o lume crestina, aceste locuri de imbaiere erau considerate drept un loc al depravarii, frecventat de prostituate.

Vezi si Procedee medicale care erau practicate si in antichitate

In secolul al XVI-lea, dupa izbucnirea epidemiei de ciuma, baile publice aproape au disparut. Explicatia consta in faptul ca in astfel de locuri se raspandeau foarte usor bolile, iar oamenii au inceput sa le evite din acest motiv, scrie site-ul Medievalists, citand mai multe lucrari antropologice.

Abia la inceputul anilor 1800, oamenii au reinceput sa priveasca apa drept o sursa de amuzament. Nu si soarele insa. La acea vreme, pielea bronzata era un semn al saraciei.

In secolul al XIX-lea, oamenii faceau baie imbracati, cu tot corpul acoperit. Femeile isi coseau pietre in rochii pentru a nu pluti in apa. Mai mult, baia in mare era un lucru privat. Femeile, mai ales, apelau la un fel de care ce erau trase in apa de un cal manat de un vizitiu. Odata ajunse in locul de imbaiere, femeile se schimbau in cabina in niste costume din lana si ieseau sa se scalde. Cand terminau, se urcau la loc in car si mergeau inapoi la mal, scrie site-ul Victoriana.

Pe plaja, femeile purtau rochii care le acopereau corpurile aproape in intregime.

Primii ani ai urmatorului secol au fost ani de tranzitie si evolutie in ceea ce priveste costumul de baie. Astfel, in timp ce in 1900 rochia lunga era felul de a te imbraca la mare, pana in 1920, lucrurile s-au mai schimbat., abia in 1925, modelul costumului de baie s-a modificat inca o data, scrie CNN.

In 1933, restrictiile s-au mai relaxat, iar costumul de baie s-a mai micsorat un pic.

In 1942, costumele de baie erau la mare cautare si creatorii de moda incepusera sa creeze fel si fel de modele.

In 1943, aparusera deja costumele de baie in doua piese.

Designerul francez Louis Reard a creat costumul de baie in doua piese cu „bikini”, in 1946. Creatia sa a fost un mare succes.

Modelele din 1960 aduc deja foarte mult cu varianta din zilele noastre a costumului de baie.

In 1974, designerul Rudi Gernreich a creat primul costum de baie tanga.
In prezent moda variaza.

Topless sau nu, femeile aleg sa poarte tot soiul de modele, unele cu influente retro sau altele extrem de sumare. Cert este insa ca atat mersul la plaja, cat si costumul de baie purtat s-au modificat odata cu schimbarea mentalitatii oamenilor in ceea ce priveste corpul uman, conceptul de intimitate si privat, viziunea asupra culorii pielii si stilul de viata.loading...

Adauga un comentariu