Secretele istoriei

Istoria scaunului electric

Publicat: 07 iun. 2013
Inventia, facuta de un dentist, Harold P. Brown , a fost adoptata destul de rapid, desi, la primele executii, efectul nu s-a produs atat de instantaneu pe cat s-au asteptat initiatorii.
„Metoda moderna” a fost, in cele din urma, abolita
Abia dupa perfectionarea inventiei, dar si dupa experimentarea ei, a devenit, in secolul XX, metoda moderna de exercutie generalizata pe intreg teritoriul SUA.
In a doua jumatate a secolului, insa, tot in SUA s-au ridicat voci impotriva scaunului electric, considerat de multi ca fiind un procedeu brutal, cu atat mai mult cu cat aparea un nou produs tehnic: injectia letala.
Adoptarea noului procedeu s-a facut in etape. Unele state au apreciat ca este cazul sa lase la latitudinea condamnatului sa-si aleaga intre cele doua mijloace: scaunul sau injectia.
Nebraska a fost ultimul dintre statele SUA, care a abolit oficial folosirea scaunului electric, in februarie 2008. In expunerea de motive a respectivei legi, se arata ca procedeul este crud si neobisnuit (cruel and unusual punishment), contravenind amendamentului 8 al Constitutiei americane, potrivit ziare.com.
De altfel, executii nu mai avusesera loc demult. Ultima persoana electrocutata a fost o femeie, Lynda Lyon Block, executata in Alabama, la 10 mai 2002, pentru uciderea unui politist.
A fost trimis si la export un scaun electric 
Cu privire la prima executie, se stie ca ea a avut loc la 6 august 1890, in New York, si a fost apreciata ca fiind foarte nereusita, intrucat decesul condamnatului nu s-a produs instantaneu, asa cum s-a sperat.
Cu toate acestea, procedeul a fost solicitat la export: imparatul Abisiniei (actuala Etiopie) Menelik al II-lea a comandat direct de la inventator un scaun electric, pentru nevoile tarii sale.
Inventatorul a considerat ca acesta poate fi un inceput promitator si a realizat un scaun foarte frumos ornamentat, fara sa observe nici el, nici imparatul, ca scaunul nu va putea fi folosit, intrucat Abisinia nu avea curent electric.
Totusi, tinand seama de realizarea artistica deosebita a respectivului scaun, imparatul l-a folosit ca tron imperial. 


loading...

Adauga un comentariu