Arheologie

Istoria secreta: Manuscrise antice evreiesti, descoperite in Afganistan

Publicat: 10 feb. 2016

O descoperire istorica importanta a fost facuta in nordul Afganistanului: 150 de documente antice evreiesti. Acest tezaur reprezinta o descoperire nemaintalnita pana acum in istoria evreilor, el datand din Evul Mediu.

O ascunzatoare cu pergamente vechi evreiesti din nordul Afganistanului, care a fost descoperita recent, a creat o adevarat furtuna printre oamenii de stiinta, care considera ca aceste documente ar putea dezvalui un aspect nemaintalnit pana acum, al evreilor din epoca medievala, potrivit Sott.

150 de documente, datate din secolul al XI-lea, s-au gasit in provincia Samangan din Afganistan si au fost scoase din tara.

Profesorul israelian Shaul Shaked, care a examinat unele dintre poemele, documentele comerciale si acordurile juridice descoperite, a declarat ca in timp ce existenta vechilor evrei afgani este cunoscuta, cultura lor a ramas un mister.

„Aici, pentru prima data, vedem dovezi si putem studia scrierile acestei comunitati evreiesti. Este foarte emotionant”, a spus profesorul Shaked, de la Universitatea de ebraica din Ierusalim.

Vezi si Descoperirea care poate schimba istoria lumii

Tezaurul se afla in prezent in posesia unor colectionari privati de antichitati din Londra. Este probabil ca aceste documente sa fi apartinut unor negustori evrei, care au strabatut Drumul Matasii, pana in Asia Centrala, a declarat Michael Law, un doctorand englez de la Universitatea Oxford.

„Ele ar fi putut fi lasate acolo de catre comerciantii care au calatorit in regiune, dar ele ar putea proveni din alta zona, din apropiere, si au fost depozitate, dintr-un motiv pe care nu-l intelegem deocamdata”, a spus Law.

Autoritatile culturale de la Kabul au avut reactii diferite referitoare la aceasta descoperire, despre care oamenii de stiinta cred ca provine din Afganistan, argumentand ca limba iudeo-persana folosita in manuscrise este similara cu a altor manuscrise evreiesti afgane.

„O multime de documente vechi si sculpturi nu sunt aduse la noi, ci sunt vandute in alte parti cu preturi de zece ori mai mari. Din pacate, nu putem opri acest lucru”, a declarat consilierul Jalal Norani, de la Ministerul Culturii.

Ministerul afgan plateste, in medie, 1.500 de dolari pentru o piesa antica recuperata. Documentele descoperite sunt estimate la o valoare de mai multe milioane de dolari, explica profesorul israelian.loading...

Adauga un comentariu