Actualitate

Istoria Teiului lui Eminescu si a parcului Copou, prezentata de profesorul Mandache Leocov

Publicat: 28 iun. 2016
1

@ Batranii Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Aleea Rozelor” au avut parte ieri de o mare surpriza!  @ Profesorul Mandache Leocov a vorbit în cadrul Clubului „Iubitor de Iasi” despre cel mai important simbol arboricol al orasului: Teiul lui Eminescu

Ieri, 28 iunie 2016, la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice „Aleea Rozelor”, profesorul Mandache Leocov a vorbit în cadrul Clubului „Iubitor de Iasi”, despre cel mai important simbol arboricol al Iasului: Teiul lui Eminescu. „Alaturi de istoria teiului si a parcului care îl adaposteste, Leocov a prezentat cum s-au desfasurat eforturile de salvare a arborelui-monument, atât cele din anii ’50, cât si cele în care domnia sa a fost direct implicat, de la începutul anilor ’90.

Citeste si: Conferinta despre „Teiul lui Eminescu”, sustinuta de un valoros profesor iesean – FOTO

Iasul este mult mai bogat prin prezenta Teiului lui Eminescu si a Bojdeucii lui Ion Creanga, a afirmat profesorul, subliniind faptul ca regiunea Iasului se poate mândri si cu alti arbori seculari, martori a diverselor evenimente istorice, precum teiul de la mânastirea Bârnova, castanul de la Visani sau stejarul de la Vladiceni. Publicul, format din membrii asociatiei AFECT si pensionari de la Caminul de Batrâni Sfintii Împarati Constantin si Elena Iasi a manifestat dorinta de a audia si alte subiecte legate de Iasi, invitatie la care organizatorii clubului au raspuns pozitiv”, au transmis cei din cadrul Clubului „Iubitor de Iasi”.

Citeste si: Concurs destinat indragostitilor, organizat de Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi

Mandache Leocov (n. 1928, satul Prelipca, judetul Botosani, azi judetul Suceava) este un botanist român, fost director al Gradinii Botanice Anastasie Fatu din Iasi între anii 1973-1990. „De-a lungul carierei în cadrul Gradinii Botanice si Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, unde a fost profesor în cadrul fostei Facultati de Biologie-Geografie, Leocov a influentat proiecte majore de amenajare peisagistica si de infrastructura urbana, precum regularizarea râului Bahlui, pastrarea aliniamentelor originale de arbori în cartierul Copou, sau a doua tratare cu succes a Teiului lui Eminescu. În timpul directoratului sau, Gradina Botanica din Iasi a devenit o institutie universitara importanta din România”, se arata in biografia sa.
 
Citeste si: Ziua Europei sarbatorita la Biblioteca Judeteana Iasi

Adauga un comentariu