News Flash:

Istoria tepelor: Antibiotice SA, fabrica de miliardari

23 Septembrie 1999
3592 Vizualizari | 0 Comentarii
•Continuam seria dezvaluirilor in legatura cu iesenii ajunsi peste noapte miliardari si afacerile lor dubioase, prezentind de aceasta data dosarul fostului jurist de la Antibiotice SA Iasi, Vasile Vasuta. Impreuna cu administratorii unor importante firme din Iasi, profitind de functia pe care o are, fostul consilier juridic Vasuta a reusit, cu ajutorul unor falsuri grosolane, sa aduca pierderi firmei Antibiotice SA Iasi de 5,5 miliarde de lei. Anchetatorii isi vor extinde cercetarile si asupra unor persoane cu functii de raspundere de la Antibiotice SA, suspectati ca l-au ajutat pe Vasuta in afacerile respective. In prezent, ex-juristul este judecat pentru comiterea unor infractiuni in serie, printre care luare de mita, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Pestre 5 miliarde de lei, practic furate

Conform concluziilor anchetatorilor, Vasuta a prezentat o serie de comenzi avind semnaturi false catre Serviciul de Desfacere de la Antibiotice SA Iasi, in vederea livrarii unor cantitati importante de medicamente catre patru societati comerciale. Aceste medicamente nu au fost platite decit in parte; astfel, au fost produse pagube de 5,5 miliarde de lei. In acest caz mai sint implicate o serie de persoane importante, patroni ai unor firme din Iasi.
Un exemplu il constituie Daniela Rusu, administratora SC Zona O SRL, firma specializata in achizitionarea, depozitarea medicamentelor, pecum si in intermedierea contractelor cu medicamente. Pentru derularea viitoarelor afaceri, Rusu l-a cooptat pe Ionut Iacob (patronul SC ICI Distribution SRL) si pe Gheorghe Vasilache (patronul SC Alma Best SRL). In lunile aprilie-mai 1998, Daniela Rusu s-a hotarit sa realizeze citeva mari tranzactii cu Antibiotice SA Iasi, in vederea achizitionarii unor importante cantitati de medicamente, cu toate ca ea nu avea lichiditati in contul din banca si avea de efectuat o serie de plati la diferiti parteneri.
Initial, Rusu s-a angajat sa achite contravaloarea medicamentelor la termenele stabilite. Ulterior, banii rezultati din vinzarea medicamentelor au fost utilizati in derularea altor contracte. Pentru succesul "marilor afaceri", Daniela Rusu l-a contactat pe consilierul juridic principal al firmei iesene, Vasile Vasuta, rugindu-l sa o ajute in perfectarea si semnarea contractelor. Intre timp, patroana a contactat diferite firme, printre care si SC Media Plus SRL din Bucuresti, patronata de Damian Nedelcu, incheind apoi un contract de intermediere pentru revinzarea medicamentelor ce urmau a fi ridicate de la SC Antibiotice SA Iasi. Primind comanda, Vasuta s-a deplasat la directorul tehnic Minodor Cojocaru de la Serviciul "Desfacere", spunindu-i ca tranzactia indeplineste toate conditiile de legalitate. Dupa aprobarea rezolutiei cu plata in maxim 10 zile, juristul a modificat termenul la 60 de zile, dupa care impreuna cu administratora Rusu, au modificat comanda deja parafata - schimbat cantitatile de medicamente inscrise pe anexa de la comanda. Tot la acea data, el a prezentat Serviciului "Desfacere" o comanda nedatata pentru 200.000 de bucati de ivermectina (un produs veterinar) pe care a fost pusa rezolutia cu dispozitie de plata in termen de 60 de zile. Comanda respectiva a fost modificata - prin taierea unui zero - raminind astfel numai 20.000 de bucati. In baza acestor comenzi, Daniela Rusu a obtinut de la Antibiotice SA Iasi, in perioada 4 iunie-9 iulie 1998, produse farmaceutice in valoare de 1,5 miliarde de lei. Termenele de plata nu au fost respectate; firma Media Plus Exim Bucuresti, prin tratativele precontractuale desfasurate pina la data de 25 mai 1998, ii acordase lui Rusu un termen mai lung de plata (respectiv pina la 2 septembrie 1998). Pentru rularea sumelor obtinute in alt contract, pentru care a primit un avans de 187 milioane de lei, pina la sfirsitul lunii iunie 1998, Daniela Rusu nu a facut nici o plata catre SC Antibiotice. Prima plata in valoare de 50 milioane de lei s-a efectuat pe 14 octombrie 1998. Dupa receptionarea a 5.000 de bucati de ivermectina, in valoare de 127 milioane lei, din cele 20.000 bucati, acestea au fost depozitate in strada Barboi nr.8, o angajata intocmind in fals factura de livrare si returnare de la Media Plus Exim Bucuresti (in realitate trebuia livrata catre SC Contrim Timisoara).

Falsuri in cascada

Pe 23 iunie 1998, prin acelasi procedeu de achizitionare de medicamente au fost obtinute sume importante. Falsificind semnatura directorului, juristul Vasuta a prezentat comanda pentru medicamente, dupa care impreuna cu Daniela Rusu a modificat din nou anexa, adaugind circa 2.000 de bucati unguent pentru acnee (in valoare de 5,5 milioane de lei), si 100 bucati variterp unguent (de aproximativ 300.000 de lei). La primirea comenzilor de la Zona O SRL , seful Serviciului Desfacere din cadrul Antibiotice SA, Mihai Ciulu, a fost asigurat ca sint indeplinite conditiile legale si sint aprobate de conducerea unitatii. In contul livrarii, Media Plus Bucuresti a achitat in avans 122 milioane de lei catre Zona O SRL Iasi, sume folosite de patroana in diverse operatiuni comerciale (cumpararea de mobilier calculatoare), sau diferite avansuri pentru achizitionarea de griu de la SC Smail Sadout, prin Daniel Ebert, si SC Conan 1998 Impex SRL (avansuri personale si pentru chirie spatiu). Cu toate ca, in perioada 1 iunie 1998 - 7 octombrie 1998, Zona O SRL Iasi a incasat de la Media Plus Exim Bucuresti suma de 407 milioane de lei, Daniela Rusu a achitat catre Antibiotice SA Iasi numai 60 milioane de lei, restul banilor fiind folositi in derularea unor contracte cu SC Ebert SRL si SC Ismail SRL. Astfel, Media Plus nu a mai achitat diferenta de pina la 1,4 miliarde de lei (cit valorau medicamentele primite) si astfel Antibiotice SA s-a vazut nevoita sa atentioneze in mai multe rinduri firma bucuresteana, dupa care s-a reesalonat plata la diferite termene, evident nerespectate.

Ancheta penala dezvaluie alte matrapazlicuri

Pe timpul urmaririi penale, s-a constatat ca Zona O a primit un avans de la SC Becon, reprezentind un numar de 6 ordine de compensare tip "Conel", toate in valoare de 400 milioane lei. Acestea au fost folosite la achizitionarea de griu de panificatie, dat nu au fost inregistrate in contabilitatea firmei conform Legii Contabilitatii 82/1991 si a HG nr. 704/ 1993. Acuzatiile impotriva administratorei Daniela Rusu se mai refera si la faptul ca, in cursul anului 1997, ea a falsificat o autorizatie de control si calatorie, cu numele de Gabriela Paiu, aplicindu-i propria fotografie si modificind stampila. Revenind la firma Zona O, anchetatorii au stabilit ca patroana a intocmit in fals o nota de receptie a griului din data de 4 ianuarie 1999 si o nota de livrare fictiva a griului catre SC Becon Bucuresti. Ea a folosit creditul societatii in scopul contrare intereselor acesteia si a cumparat o cantitate importanta de benzina de la Carom Onesti, in valoare de 250 milioane de lei. Patroana Zona O este considerata "coordonatoarea din umbra" a intregii actiuni, antrenindu-i in afaceri dubioase pe mai multi administratori de firme. Acuzatiile la adresa sa nu mai contenesc - complicitate la inselaciune, dare de mita, inselaciune, bancruta frauduloasa, fals intelectual, asociere in vederea comiterii de infractiuni si folosirea cu rea credinta a veniturilor societatii. Printre administratorii ieseni antrenati in derularea acestor tranzactii se numara Ionut Iacob, Gheorghe Vasilache si Mihai Dan Grigoras. Patronul SC Alma Best, Ghe. Vasilache a solicitat 12 sortimente de medicamente pe care Vasuta le-a obtinut evident prin falsificarea semnaturii conducerii Antibiotice. urmatorul pe lista a fost Adrian Moisei (patronul SC Calea Lactee SRL Iasi). Cei doi patroni au convenit ca Alma Best sa faca o comanda in numele SC Calea Lactee, formal, medicamentele urmind sa fie ridicate de Gheorghe Vasilache, dar in realitate beneficiarul fiind Moisei. Primul a preluat comanda, dupa care a sters cu cerneala denumirea societatii si a trecut numele firmei sale, fara a mai mentiona numarul de inregistrare, contul, banca. In continuare, el a trecut data de 14 iulie si a mentionat "se aproba comenzile". Comanda care avea anexa a fost completata cu un numar de 66 medicamente, Vasuta ocupindu-se la rindul sau de falsificarea conducerii unitatii si de inselarea vigilentei Serviciului "Desfacere" din cadrul Antibiotice SA Iasi. Pentru a se masca falsul realizat, sau intocmit documente de livrare a medicamentelor de la SC Alma Best si SC Calea Lactee SRL Iasi.

O inginerie financiara

In ultima decada a lunii iulie 1998, Gheorghe Vasilache a lansat doua comenzi cu 37 si respectiv 66 sortimente pe care nu le-a datat si, cu ajutorul lui Vasuta si Rusu, acestea ajung la Serviciul Desfacere, fiind in final livrate. Prin comenzile efectuate, Vasilache a luat medicamente in valoare de 1,26 miliarde de lei, pe care nu le-a platit la termenul stabilit. Dupa ridicarea acestora, patronul Alma Best le-a livrat cu 10-15 % sub pretul de cumparare la alte societati. Pentru serviciile oferite firmelor Zona O, Alma Best, ICI Distribution, Est Exim Grup, Calea Lactee, juristul SC Antibiotice SA Iasi a obtinut peste 10 milioane de lei. Valoarea totala a comenzilor pentru achizitionarea de medicamente de la Antibiotice Iasi este de 5,5 miliarde de lei. O alta persoana implicata in acest dosar este Lidia Leonte, acuzata de fals intelectual si uz de fals. Acuzatiile se refera la faptul ca a intocmit in fals factura de livrare catre Media Plus Bucuresti si retur, pentru medicamentul ivemectrina, in valoare de 127,6 milioane de lei. Apoi, Leonte a acceptat in fals si o nota de receptie a griului, dupa care a realizat o factura de livrare falsa a aceluiasi produs catre SC Becon Bucuresti.
Impreuna cu administratora Daniela Rusu, Leonte nu a inregistrat in contabilitate suma de 127 milioane, reprezentind medicamentul ivemectrina.

Ciudatenii contabile

Ceilalti patroni ieseni care au fost partasi la realizarea acestor tranzactii sint acuzati in prezent de bancruta frauduloasa, evaziune fiscala, complicitate la inselaciune si neinregistrarea in contabilitate a veniturilor societatii. Astfel, administratorul ICI Distribution, Ionut Iacob, a luat de la Antibiotice medicamente in valoare de 1,56 miliarde de lei, sumele obtinute prin vinzarea medicamentelor fiind folosite in derularea altor contracte. La fel a procedat si Mihai Grigoras (administratorul SC Exim Grup), suma medicamentelor achizitionate fiind de 685,5 milioane de lei. Cu toate ca avea restrictii impuse de catre furnizor, Adrian Moisei (patronul SC Calea Lactee) a ridicat de la Antibiotice Iasi medicamente in valoare de 470 milioane lei. Un alt patron suspectat de inselaciune este Gheorghe Cristian Neghina (administratorul firmei Auris Comprest SRL Tecuci). Acesta a luat medicamente de la fabrica ieseana de peste 100 milioane, dupa care a ridicat in doua transe de la SC Afincool Iasi, alcool rafinat, in valoare de 154,7 milioane lei. Pentru plata acestora, patronul din Tecuci a platit cu doua file CEC fara acoperire. Apoi, acelasi Neghina a semnat pe 4 decembrie 1998 un contract, denumit Nr. 3, pentru firma sa, emitind chitante valorice pina la concurenta sumei de 829 milioane de lei. Pentru neglijenta in serviciu si complicitate la inselaciune au mai fost cercetati Minodor Cojocaru, Mihai Ciulu (din cadrul Serviciului "Desfacere" - Antibiotice SA Iasi), Cristian Duman, Cristinel Birzoiu, Daniela Popa si Vasile Raileanu.
George OPREA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1452 (s) | 24 queries | Mysql time :0.017707 (s)