Scena artistica din Romania

Istoria vietii cu haz si cu necaz a lui Constantin Tanase

Publicat: 14 oct. 2013
3
Anul acesta se implinesc 133 de ani de cand s-a nascut actorul Constantin Tanase. Marele comic a fost creionat cu lux de amanunte de scriitorul Nicolae Carandino. Jurnalul ziaristic tinut periodic, din 1938, de Carandino intr-un supliment special editat in acest sens si intitulat “Viata de haz si de necaz a lui Tanase” contine informatii inedite despre saracia in care s-a zbatut multi ani Tanase, despre rezultatele lui slabe la scoala, despre poznele pe care le facea in adolescenta, batai, furtisaguri copilaresti, dar si amanunte inedite despre originea modesta a marelui actor. Sunt detalii mai putin scoase in evidenta de autorii cartii  « Tanase », de Ioan Massoff si Radu Tanase, dintr-un soi de protectie, pana la urma fireasca. “Iarta-ne, cititorule, daca indraznim sa-ti recomandam pe Tanase… Tanase este din aceeasi stofa, din aceeasi substanta cu noi toti: in fiecare dintre cei care l-au vazut, care l-au ascultat, care l-au presimtit, scormonind bine s-ar putea descoperi – sub inima –  regiunea peste care marele comic s’a decretat pe vecie stapan. Pe un fond de natura primitiva si navalnica s-a altoit o religiozitate care este a traditiei si un simt al dreptatii de natura ancestrala…Tanase rezuma in cantec si in miscare indignarea sau entuziasmul popular…Principala caracteristica a personagiului Tanase in variatele strae in care l-a imbracat imperativul actualitatii este bunatatea de suflet, umanitatea. Tanase intelege si nu o face pe grozavul; el cunoaste fara sa fi studiat slabiciunile oamenilor si accentele de depasire pe care cu atata grija ei le ascund”, scria jurnalistul si scriitorul Nicolae Carandino in lungul serial despre marele comic. Sunt informatii despre inceputurile pline de privatiuni ale lui Tanase ce au fost trecute cu vederea din motive lesne de inteles in plin comunism de autorii volumului despre marele cupletist si care reprezinta una dintre putinele surse despre actor, potrivit jurnalul.ro
 “Nasaila”
Cu toate ca Dumnezeu l-a inzestrat cu un nas unic in istoria teatrului romanesc, Tanase nu si l-a luat la purtare niciodata. L-a purtat cu demnitatea unui comic unic. Se vedea de la o posta ca avea “nas” pentru revista si teatru. Reiese acest lucru si din documentele de arhiva, din povestile si legendele ce se plimba dezlegate de trecerea timpului pe strazile si in mahalaua de azi a Vasluiului, orasul natal al marelui “Nasaila”, cum i se spunea inca din adolescenta. Sunt amintirile copilariei vasluiene, cand pasiunea artistica mijea in pustanul mai vioi si mai dezghetat decat presupunea varsta frageda, ispravile liceanului debutant in postura de “director” de teatru, primul “teatru” pe care l-a condus in mahalaua vasluiana, apoi aventurile invatatorului care a fost, veselia si necazurile soldatului Tanase in cei sapte ani de serviciu in ostire, visurile plutonierului reangajat care era si student la Conservator in acelasi timp, participarea la primele companii de teatru si de opereta, imprejurarile celui dintai turneu in strainatate, triumful revistei in epoca neutralitatii si renasterea ei in perioada de dupa razboi, precum si etapele unei cariere care a culminat cu festivitatea de sarbatorire de la Cercul Militar, la care, alaturi de Suveran, au participat oameni de seama a vietii publice de atunci. Pe toate acestea vi le reamintim odata cu implinirea a 133 de ani de la nastere.  
Un Tanase necunoscut
Tot ce a reusit s-a datorat eforturilor proprii. Un om admirabil cu o cariera exemplara, ce si-a lasat amprenta vesnica pe chipul nou-nascut al teatrului de revista romanesc. Nu numai un actor, ci si un om ce l-a impresionat profund si pe scriitorul si ziaristul Nicolae Carandino. “…Tanase este un mare actor popular, care de peste treizeci de ani reuseste sa placa taranilor si targovetilor, analfabetilor si intelectualilor de rasa. Intreaga suflare romaneasca a gasit in acest personagiu devenit legendar numitorul comun al supremei ei infratiri: in veselia fara constrangere a lui Tanase totul capata un aspect de optimism autohton cu radacina certa in framantarea istorica a poporului rabdator si dornic de gluma”. 
Vesel si bun, langa personalitati marcante
In spatele picanteriilor, a aparentelor de fast sau ale cupletelor deocheate, se ascunde o viata tematoare de cele sfinte, un suflet generos, iubitor si iubit de oameni. Intre personalitatile pe care le-a cunoscut indeaproape ii mentionam pe oamenii politici Ionel Bratianu, Nicolae Titulescu, Take Ionescu si Maresalul Averescu. Dintre actori: Constantin Notarra, care i-a fost si profesor la Conservator, Aristita Romanescu, Bob Hoskins, Josephine Baker, pe care a si invitat-o la un spectacol de-al sau. Iar dintre oamenii de litere pe Victor Eftimiu, Cincinat Pavelescu, A.D. Herz si altii. De asemenea, i-a cunoscut pe Regina Maria si pe George Enescu alaturi de care colinda spitalele in anii razboiului pentru a ridica un pic moralul soldatilor raniti. 
Copilul parasit de odinioara; la maturitate numele sau se confunda cu cel al Teatrului Carabus
Actorul putea fi vazut in repetate randuri pe la diferite institutii statale la care intervenea pentru obtinerea unui drept sau inlaturarea unei nedreptati. Astfel a obtinut deseori ajutoare sau fonduri pentru repararea scolilor, pentru spitale, camine, aziluri. De multe ori a contribuit personal cu importante sume de bani, atunci cand ajutorul autoritatilor nu era suficient. De aceea, scriitorul Al. O. Teodoreanu scria despre el ca este de o bunatate fara margini: “E vesel si bun. E vesel pentru ca e bun”. Iubea copiii din toata inima si participa deseori la modestele serbari ale celor mici, impartea daruri, le recita cate ceva, starnind hazul micilor spectatori. Mergea la leagane, la camine de batrani si incerca sa ajute, sa inveseleasca oamenii. Inainte de un turneu a gasit impreuna cu trupa un copil sarman de care s-a ingrijit sa fie primit la un camin. Copilul care nu avea inca nume a fost botezat Constantin Carabus. 
S-a intalnit cu marele Chaplin
Lui Tanase ii placea sa stea pe pamant si sa-l simta sub picioare atunci cand nu era pe scena. Chiar daca a fost invitat sa ocupe un apartament intr-o resedinta maiestuoasa, nou construita in anii ‘40, el a refuzat. “Eu vin si plec mereu de acasa. Cinci etaje…sa astept intr-una liftul cand sunt intotdeauna grabit..e complicat…mai am si un caine lup…si niste varza in butoi…si aici am o pivnita teribila… », spunea el. Se spune ca odata, cand a fost la Paris, Tanase s-a intalnit cu marele Charlie Chaplin. Acolo, dupa un dans cu consoartele, au facut cunostinta. Iubea tot ce e nou, promova tot mai multe piese, repertorii, dar si scenografii moderne. 
Acrobat in tinerete, a refuzat sa se mute la bloc, ii placea sa simta pamantul sub picioare si era pasionat de gradinarit 
Tanase nu era un automobilist prea dibaci, nu sofa foarte bine. In schimb iubea sportul, in special fotbalul, el fotografiindu-se in mijlocul jucatorilor. Exista si o fotografie in care da lovitura de incepere intre un meci dintre ziaristi si alta a actorilor. Cu o constitutie fizica robusta, era agil din punct de vedere fizic si avea o sanatate de fier. A practicat chiar acrobatia in tinerete. Ii placea si sa vaneze, mergea intre doua spectacole cand avea timp la vanatoare. Si dupa aceea, in loc sa vina acasa, mergea sa manance cate o friptura in sange la o gradina cu gratar de la marginea Bucurestiului. Pasionat si de gradinarit, in fata casei din Saftica, unde se simtea in largul lui, aranjase straturile cu zarzavaturi dupa forma Carabusului. La fotoliile de orchestra erau pepenii, ardeii la stal, iar la galerie vinetele. “Actorii” de pe scena erau…turchestanii. Viata la Saftica ii facea bine, aici Tanase isi reimprospata fortele
Adauga un comentariu