Mozaic muzical

Istoricul celei mai faimoase trupe de rock – The Beatles – FOTO/VIDEO

Publicat: 15 mai 2013
Pe 15 mai 1970, The Beatles lanseaza albumul Let it Be in America.


 
The Beatles a fost unul dintre grupurile a carui muzica a fost cea mai influenta pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcatuit din John Lennon (vocal, chitara ritmica), Paul McCartney (vocal, chitara bas), George Harrison (chitara solo) si Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca tinta generatiile de tineri rezultate de dupa al Doilea Razboi Mondial, in Anglia, SUA, etc.
Fara dubiu, „The Beatles” este unul din cele mai faimoase si de succes grupuri in istoria muzicii rock, contorizand peste 1,1 miliarde de discuri vandute in lumea intreaga.
In timp ce initial au devenit faimosi pentru ceea ce unii au etichetat drept muzica pop, lucrarile lor de mai tarziu au realizat o combinatie de laude atat din partea criticilor cat si din partea ascultatorilor inegalata in secolul XX. In cele din urma, ei si-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, au patit granita spre cinematografie, si in particular, in cazul lui John Lennon este vorba de activism politic.
In 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. In conformitate cu aceeasi revista, muzica inovativa a trupei The Beatles si impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960.
 
In 1954, John Lennon, elev la Quarry Bank High School, reunind pe cativa dintre colegii de scoala, formeaza grupul „The Quarrymen”.
Paul McCartney l-a cunoscut pe John Lennon pe 6 iulie 1957 si a intrat in formatia acestuia, dupa ce l-a impresionat pe John cu partitura unei versiuni propii dupa un cantec la moda al lui Eddie Cochran. McCartney l-a recrutat, un an mai tarziu, pe George Harrison, amicul sau de scoala in varsta de numai 15 ani, care se facea admirat pe atunci pentru deosebitele sale evolutii solistice la chitara. Trupa s-a despartit pentru scurt timp dupa care s-a reunit. 
Grupul sufera mai multe schimbari atat ca nume (odata cu venirea lui George formatia a primit numele „Moondogs”, apoi „John And The Moondogs”, apoi „Silver Beatles”) cat si ca membri si devine in cele din urma in 1960, The Beatles.
Numele formatiei a fost ideea lui Stuart Sutcliff (atunci membru al formatiei) si a fost inspirat din numele formatiei lui Buddy Holly, Crickets („Greierii”). S-a pastrat conceptul de „insecta” (beetle) si a fost combinat cu conceptul muzical de bataie a masurii (beat).
In acea perioada, la baterie era Pete Best. Cantau intr-un mic club numit Casbah; apoi intreprind un turneu la Hamburg. In decembrie 1961, Brian Epstein devine impresarul lor.
In aprilie – mai 1962, fiind angajati la „Star Club” din Hamburg, canta ocazional cu bateristul Ringo Starr (pe numele sau adevarat Richard Starkey) din formatia Rory Storm and the Hurricanes.
In august 1962 Ringo Starr este cooptat in trupa; inlocuindu-l astfel pe Best, distributia Beatles devine completa. In acelasi an, George Martin, producator al casei Parlophone (membra a EMI), accepta, la insistentele lui Brian Epstein, o audiere a „Beatles”-ilor. Este semnat imediat un prim contract.
La 5 octombrie 1962 formatia si-a lansat discul de debut Love Me Do pe partea A si P.S. I Love You pe partea B. La 26 noiembrie 1963, Beatles inregistreaza al doilea disc Please Please Me care va ajunge numarul doi in topul oficial al Marii Britanii.
n decursul anului 1963, discurile formatiei se statornicesc pe locul intai din topurile britanice. Numarul total al discurilor care se vandusera in acest an, de doua milioane si jumatate, constituia un record in istoria muzicala a Marii Britanii.
In aprilie 1963 apare al treilea single, From Me to You. In perioada mai-iunie, participa la un nou turneu, alaturi de Roy Orbison, iar in august apare single-ul She Loves You (tirajul precomandat: 500.000 exemplare).
Mania pentru Beatles a inceput in Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o aparitie televizata la London Palladium (Sambata seara la Palladium). Turneul in Suedia s-a soldat cu un imens succes. In noiembrie 1963 – Beatles canta la Royal Command Performance, in acelasi program cu Marlene Dietrich si Maurice Chevalier. La sfarsitul anului 1963, apare albumul With The Beatles (precomanda 1.000.000 de cereri). Un critic de la ziarul Sunday Times scria: „sunt cei mai mari compozitori dupa Beethoven”.
In ianuarie 1964, sustin concertul „Olympia”, alaturi de Trini Lopez si Sylvie Vartan. Single-ul I Want to Hold Your Hand va ocupa locul I in top-urile americane.
Beatlemania a explodat apoi in SUA, in urma a 3 aparitii a trupei in show-ul T.V. al lui Ed Sullivan – „The Ed Sullivan Show”, pe 9 februarie (73 milioane de telespectactori), 16 februarie si 23 februarie 1964. A urmat concertul de la „Coliseum”, Washington, care a reusit sa stranga 20.000 mii de spectatori.
Aceasta trupa, ce canta muzica pop pe atunci, a devenit in scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulatii isterice din partea fanilor si condamnari din partea comentatorilor culturali si altii, printre care si Frank Sinatra.
 
O parte a criticii adresate trupei isi avea originea in confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemanatoare a planat si asupra lui Elvis Presley in 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunosteau traditia muzicii blues, R&B si gospel din care razbatea Elvis) iar o parte era cauzata de reactia neincrezatoare cu privire la lungimea parului membrilor The Beatles.
In 1964, ei au ocupat primele 5 pozitii ale Hot 100 din revista Billboard, o realizare care nu a mai fost repetata.
In mai-iunie au urmat turnee in Europa si Australia, iar in iulie a avut loc premiera filmului A Hard Day’s Night – single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I in clasamente. In august-septembrie au sustinut primul mare turneu peste ocean (intalnire cu Bob Dylan), continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat impreuna cu The Yardbirds si aparitia melodiei I Feel Fine/She’s a Woman (locul I in topuri).
In 1965, cei patru au fost desemnati membri ai Ordinului Imperiului Britanic pentru contributii deosebite (redresarea balantei financiare a Angliei gratie vanzarii masive de discuri ale grupului). In acelasi an, incepe turnarea filmului Help!, avand premiera in luna iunie. In august-septembrie, sustin un nou turneu peste ocean, in cadrul caruia, un concert cu 55.000 de spectatori a fost filmat de Brian Epstein. In acelasi an Lennon si Harrison au inceput sa consume LSD, iar McCartney ceva mai tarziu, spre sfarsitul anului 1966.
In 1966 a urmat ultimul concert in Anglia organizat de publicatia New Musical Express, in iulie turneul in R.F. Germania (primiti triumfal la Hamburg), apoi turneul in Filipine (record al numarului de spectatori – 100.000) si concert in Japonia.
Lennon a afectat imaginea The Beatles, in anul urmator, cand a afirmat intr-un interviu ca, religia crestina este pe moarte, sustinand ca Beatles e mai populara ca Iisus. 
In cele din urma, si-a cerut scuze, dupa ce a fost criticat foarte dur de catre grupuri religioase, dupa ce albumele lor au fost interzise sau chiar arse in tari din America de Sud, si dupa ce au primit amenintari din partea unor grupuri ca Ku Klux Klan.
The Beatles, dupa concertul din Candlestick Park, din San Francisco, pe 29 august 1966, si-au concentrat fortele in studioul de inregistrari, noile compozitii si experimente muzicale ridicandu-le reputatia artistica in mod remarcabil pastrandu-si totusi uriasa popularitate. Insa, soarta financiara a grupului a luat o intorsura nefavorabila atunci cand managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967.
Dupa aceasta, membrii trupei si-au urmat interesele individuale si s-au intalnit tot mai rar. Ultimul lor concert este considerat a fi aparitia live pe acoperisul studio-urilor Apple, din Londra, in ianuarie 1969, si a aparut compilat in albumul „Let It Be”. 
In iulie 1969 trupa s-a reunit pentru a inregistra albumul Abbey Road. Oficial, Beatles s-a destramat in 1970, si orice speranta a unei reuniuni a fost zdrobita cand Lennon a fost asasinat de catre Mark David Chapman in 1980. Totusi, o reuniune virtuala a avut loc in 1995, odata cu lansarea a doua inregistrari ale lui Lennon, la care si-au adus contributia si ceilalti 3 membri Beatles. 
Au rezultat piesele „Free as a Bird” si „Real Love”. Au mai fost lansate, de asemenea, 3 albume ce contineau material nelansat anterior, precum si un documentar, proiect cunoscut sub numele The Beatles Anthology.
Adauga un comentariu