Secretele istoriei

ISTORIE SECRETA: Brilianta inventie tinuta ascunsa de comunistii romani intr-un seif imens

Publicat: 15 ian. 2015
3

Cea mai mare enigma a tehnicii romanesti, desi unii ingineri o considera mai mult o legenda, a fost scoasa la lumina la sfarsitul lui 2013, fiind expusa la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida”. Pilele lui Karpen alcatuiesc practic o baterie care ofera energie de 60 de ani. Din 1979 si pana la Revolutie, unul dintre secretele inexplicabile pe care fostul dictator Nicolae Ceausescu a decis sa-l tina ascuns a fost sistemul de energie denumit „Pilele lui Karpen”, inventat de inginerul roman Nicolae Vasilescu Karpen in 1920.

Dupa 1990, „bateria” a fost lasata in seiful imens unde era ascunsa de comunisti din lene, era prea complicat sa fie amenajata o vitrina pentru expunerea inventiei.

Vezi si Inventiile romanesti ce au revolutionat lumea

Pilele lui Karpen, au fost realizate in perioada de dinaintea comunismului, iar acest lucru a trezit ura securistilor, mai ales ca doua borcane faceau de zeci de ani ca un eletromotor sa functioneze. Nimeni nu stia sa explice exact cum produce energia si nici acum nu se stie exact! Asa ca Ceausescu a decis sa ascunda minunatia ingineriei capitaliste.

Vezi si Ion Paulat inventatorul primului hidroavion cu fuzelaj

Ba mai mult, comunistii au vrut sa scoata firele de aur si platina din „borcane”. “In 1979 au venit cei de la Politie si au vrut sa ia foitele de aur si de platina. Cand au vazut ca sunt foarte subtiri si nu e nicio comoara de metale pretioase au decis sa bage Pilele lui Karpen intr-un seif Fichette”, ne povesteste directoarea muzeul „Dimitrie Leondida” din Capitala, Laura Maria Albani, scrie evz.ro.

De atunci si pana anul trecut, inventia inginerului roman a fost pastrata in seif. “Mai veneau cei de la Politie din cand in cand sa verifice daca avem pilele, se uitau in seif si atat. Am zis sa scotem pilele din seif si sa le expunem publicului. Toata lumea de la muzeu era speriata, cum sa face, asta, daca ele sunt pastrate in seif.”, mai adauga directoarea.

32.000 de vizitatori vad pilele anual

Zeci de mii de bucuresteni se plimba saptamanal in Parcul Carol din Capitala, unul dintre cele mai cochete din Bucuresti, insa doar cativa zeci intra, saptamanal, in Muzeul Tehnic “Dimitrie Leonida” sa vada cu ochii lor bateria secreta pe care cercetatorii din ziua de astazi, cu toate progresele tehnologice, tot nu reusesc sa o inteleaga exact, fie o considera o banalitate. Mare parte a celor 32.000 de musterii pe care i-a avut muzeul in ultimul an au fost de fapt clase de elevi care au venit sa desfasoare activitati practice. Vin mai mult de nevoie! In rest, ghizii retin mai multi turisti straini care vin sa admire minunatiile tehnice din muzeu: primele automobile, biciclete, motoare cu aburi si multe altele.
Adauga un comentariu