Secretele istoriei

Istorii secrete: Care era vinul preferat al lui Radu Beligan si unde erau casele conspirative in Capitala

Publicat: 15 ian. 2014
In anii ’70, bucurestenii care se respectau, dar mai ales crema intelectualitatii si protipendada comunista cumparau cafea dintr-un singur loc: Magazinul de Cafea si Dulciuri al lui Gheorghe Florescu, de pe strada Hristo Botev nr.10. Aici se intalneau actori si scriitori deopotriva si-si permiteau o anecdota imbiati de aroma puternica a cafelei, scrie adevarul.ro.
Chiar si acum, dupa aproape 40 de ani, Florescu isi primeste clientii cu versuri si-i imbie cu aroma licorii negre in buticul sau din strada Radu Cristian nr.6. Pe vremuri a vandut cafea in Hristo Botev, nr. 10. Vorbeste mult si scoate cand te astepti mai putin povesti de mult uitate, apeland la memoria care se incapataneaza sa nu-l dezamageasca. „Cand in Romania apare o criza, Florescu intra-n priza”, scrie pe peretele de la intrarea in magazinul „Delicatese Florescu”. 
Trateaza fiecare client cu respectul cuvenit si are pentru fiecare rime si maxime compuse de el. „Astept pe oricine pofteste sa intre la mine. In clubul meu poti intra cand vrei. Din 2 milioane de bucuresteni, 10.000 sunt ai mei”, se lauda cafegiul cu clientela castigata de-a lungul timpului. Cand si cand se opreste sa verifice boabele mari, columbiene, care se perpelesc, prajite, in cuva unei masinarii infernale, PROBAT, recent adusa din Germania. „Este unica in Bucuresti. A costat 22.000 de euro”, spune patronul de la „Delicatese Florescu”. 
Templul cafelei de altadata 
Povestea domnului Florescu s-a reinventat la 22 octombrie 1990, dupa ce a suferit un accident vascular. S-a hotarat sa infiinteze conform traditiilor armenesti un magazin cu aromele licorii negre, asa cum era cea din Hristo Botev 10. „Am adus cele mai bune cafele din lume. A fost un vis pe care mi l-am indeplinit”, marturiseste Gheorghe Florescu. 
Pasiunea pentru cafea il bantuie de multa vreme. La 6 ani, in cartierul copilariei Dudesti, se afla in fata unei masini de cafea, a lui Avedis Carabelaian. „Gustam cate o boaba si patronul, Avedis, imi spune: «Gicuta, ia cu zahar!». Mi-a placut!”, spune cafegiul despre prima intalnire cu licoarea. 
La 1 martie 1971, se deschidea magazinasul cu delicatese al tanarului negustor Florescu, iar pana in 1977, cand avea sa se mute in strada Sfintilor fiind daramat de cutremurul din 4 martie, a adunat intre peretii sai intelectualii boemi ai vremii. Toma Caragiu, Radu Beligan sau Nichita Stanescu sunt doar trei din pleiada de mari oameni care au trecut pe acolo. 
Toma Caragiu venea rar. Se aseza pe „bancuta“ improvizata din pachete de zahar, acoperita cu saci de cafea, peste care era aruncata panza de steag. „«Daca ar sti nea’ Nicu ca acum stam pe secera si ciocanul lui, ne-ar omori!», radea Toma Caragiu, in vreme ce se aseza pe bancuta din magazinul meu“, spune Gheorghe Florescu, cafegiul cu povesti. Nichita Stanescu venea in fiecare dimineata, pentru ca statea in apropiere de Hristov Botez, numarul 10. „Bea o cafea in fiecare dimineata si mai lua apoi acasa 30 de grame de cafea. Atat!“, povesteste hotarat Gheorghe Florescu. 
Beligan platea cu hartii fosnitoare, noi 
Vezi si 
Vorbe pline de intelepciune spuse de Radu Beligan  
La sfarsitul anilor ’70, printre clientii cei mai de seama ai cafegiului se numarau Toma Caragiu. „In seara aceea de 4 martie a venit la mine si a cumparat o sticla de whiskey. Zicea ca are musafiri, un coleg, regizor”, isi aminteste Florescu. Totodata, Alexandru Giugaru, Ion Baiesu, Paul Sava si Victor Rebengiuc ii calcau pravalia din centrul orasului. „Cand venea, Radu Beligan cumpara mereu cate doua cartoane de vin negru, Malaga si platea numai cu hartii noi, fosnitoare, asa incat nevasta-mea credea ca are masina de fabricat bani”, marturiseste Gheorghe Florescu. 
Una dintre cele mai deocheate epigrame care circula in vreme era scrisa de Ion Manu: „De cand Radu Beligan s-a culcat cu nesatula, nu-i mai zice Beligan, ii zice Belip…” 
Florescu poarta cu sine nu numai istoria celei mai bune cafele din Bucurestii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ci este strabatut de amintirile epocii comuniste, amintiri care, pentru multi sunt inca secrete. 
„Generalul Gheorghe Stamatoiu, sef de unitate militar, era cel care se ingrijea cu problemele de sex. Cand diplomatii straini intrau in concediu, sotiile lor plecau din Bucuresti, iar baietii ramaneau singurei. Si atunci, cele mai frumoase exemplare ale Romaniei, fetitele recrutate pentru servicii sexuale, intrau in actiune. Ele erau instruite de matroane experimentate”, povesteste cafegiul. 
Batranul pare sa stie siu unde bate toaca-n cer, toate dedesubturile Epocii de Aur, ale unor timpuri ascunse pentru romanii de rand. El stia unde se aflau si toate localurile cu circuit inchis ale securistilor, unde se intalneau acestia si chefuiau cu femei. 
„Aleea Alexandru nr.18, Dumitru Staniloaie nr.8 sau Julles Michelet nr.25 (asta a apartinut colonelului Panait), la etajul 1, pe stanga, sunt cateva dintre adresele in care sefii isi faceau de cap. Si pe langa Ateneu mai era o casa din asta”, dezvaluie cafegiul. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit