National

Italia respinge extrădarea Alinei Bica

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Italia respinge extrădarea Alinei Bica
Alina Bica vrea să execute pedeapsa în Italia

Magistrații italieni au respins extrădarea fostei șefe DIICOT, Alina Bica, potrivit antena3.ro. Acesta este al treilea refuz de extrădare.

Presa italiană a relatat în această vară că Alina Bica este în Italia de aproximativ un an, fiind consultant legal pentru companii din zona Brescia.

Alina Bica, dată în urmărire internațională în noiembrie 2019

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost dată în urmărire internațională în noiembrie 2019, după ce instanța supremă i-a respins apelul, menținând condamnarea de 4 ani de închisoare.

Ea a fugit din țară înainte să fie condamnată, în vara anului 2018. Ulterior, în octombrie 2018, s-a aflat că a fugit în Costa Rica, unde a și stat o perioadă, inclusiv în penitenciarul din Costa Rica, alături de Elena Udrea, de unde a fost eliberată în decembrie 2018, după ce a formulat contestație față de formarea completurilor de 5 judecători iar instanța supremă din România a decis, la acea vreme, suspendarea executării pedepsei de 4 ani de închisoare până la soluționarea dosarului.

Nici Dragoș Săvulescu nu va fi extrădat

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu nu va fi extrădat din Italia. Decizia judecătorilor din peninsulă a rămas definitivă după ce procurorii italieni nu au făcut apel la prima decizie a instanței.

Ministrul italian al Justiției a declarat pentru o publicație din România că s-au dat, în cazul lui Dragoș Săvulescu, două decizii în acest an. Mai întâi, pe 15 septembrie, Curtea de Apel din Napoli a refuzat extrădarea lui Dragoș Săvulescu și a dispus recunoașterea și executarea pedepsei acestuia de 5 ani și 6 luni, din România.

Ulterior, pe 13 octombrie, după ce această decizie a rămas definitivă din cauza faptului că procurorii italieni nu au făcut apel, la cererea avocaților milionarului, Curtea de Apel a aplicat o grațiere, un decret prin care pedeapsa a fost redusă cu 3 ani. Așadar, Dragoș Săvulescu va trebui să execute doar 2 ani și 6 luni de închisoare.

Cum a motivat Curtea de Apel hotărârea în cazul lui Dragoș Săvulescu

În motivarea deciziei Curții de Apel din Napoli, judecătorii italieni spun că Dragoș Săvulescu are afaceri în Italia, vorbește limba italiană și nu se impune ispășirea pedepsei în România.

„Persoana urmărită vorbeşte curent limba italiană, locuieşte în San Fermo della Battaglia (provincia Como) în strada Mazzini nr. 7, unde are închiriat un imobil, este titularul unui contract de închiriere a unui alt imobil în Milano, în strada Manzoni nr. 14, este proprietarul unei locuinţe în Milano, în strada Pirelli, se află în Italia cel puţin din luna mai a anului 2018, locuieşte în Italia împreună cu soţia Martini Anjela (conform documentaţiei administrate la dosar)”, se arată în motivarea judecătorilor, potrivit Libertatea.

Eliberat de Poliția din Napoli

În luna ianuarie, fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu a fost eliberat din arestul poliției italiene, deși este urmărit internațional. Asta după ce, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, se predase la poliția din Napoli, însoțit de avocat.

La acel moment, judecătorii din Peninsulă nu i-ar fi impus restricții și nici nu l-au obligat să achite vreo cauțiune. Anul trecut, în februarie, Dragoș Săvulescu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, alături de fostul primar al Constanței Radu Mazăre și de Cristi Borcea, in dosarul retrocedărilor de plaje.

Cătălin Predoiu, dezamăgit că Dragoș Săvulescu nu a fost extrădat

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a comentat decizia Curții de Apel din Napoli care a decis să nu îl trimită pe fugarul Dragoș Săvulescu în România. Predoiu susține că judecătorii italieni au hotărât ca Săvulescu să își ispășească pedeapsa de 5 ani și jumătate de detenție în Italia. Şi chiar au suspendat executarea pedepsei, ceea ce înseamnă că fostul fostul acționar al clubului Dinamo e liber.

Adauga un comentariu