Coronavirus

Italia va introduce teste rapide de depistare a SARS-CoV-2 în aeroporturi

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Italia va introduce teste rapide de depistare a SARS-CoV-2 în aeroporturi
Teste coronavirus

În Italia, autoritățile intenționează să introducă teste rapide de depistare a coronavirusului în aeroporturi, notează RRA. Potrivit corespondentei noastre la Roma, Elena Postelnicu, o altă măsură de limitare a îmbolnăvirilor, introdusă deja, este carantina la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, impusă celor care vin din România și Bulgaria. Teste rapide de depistare a coronavirusului cu rezultate în maxim 20 de minute și controale mai amănunțite în toate aeroporturile din Italia, pentru pasagerii care vin din țările cu risc epidemiologic ridicat, printre care și România, este o altă măsură anunțată de ministrul sănătății, Roberto Speranza. Aceste teste se efectuează deja de două săptămâni în Autogara Tiburtina din Roma, în special călătorilor care vin cu autocare din România și Ucraina.

Ministrul Speranza ia o astfel de măsură, care va intra în vigoare zilele următoare, pentru a evita ca eventualii pacienţi pozitivi, care revin din vacanțe, să extindă epidemia în Peninsulă. Autoritățile sanitare italiene sunt preocupate de numărul de noi cazuri de contaminare care crește de la o zi la alta, în special a celor care revin din vacanțe din ţări ca Spania, Grecia, Malta şi Croaţia. O altă îngrijorare este aceea că vârsta medie a noilor contaminanți este, în prezent, sub 40 de ani, ceea ce înseamnă că în special tinerii, deseori fără sau cu ușoare simptome, transmit coronavirusul.

Coronavirusul poate fi depistat cu ajutorul unei aplicaţii telefonice

Tehnologia poate avea o contribuție uriașă în lupta cu COVID-19. Până când va fi găsit un vaccin pentru coronavirus, o aplicație care folosește inteligența artificială ar putea identifica persoanele infectate după sunetul din tusea lor. La acest proiect au depus eforturi cercetători din diverse părți ale mapamondului, iar rezultatele s-au dovedit a fi cu adevărat impresionante. Participanții sunt oaameni de știină din Mexic, SUA, Spania și Italia, conduși de o echipă de la Massachusetts Institute of Technology.

Cercetătorii au dezvoltat o bază de date cu mii de sunete de tuşe de la peroanele de toate vârstele, fie că erau testați pozitiv sau nu cu noul coronavirus. Cu ajutorul unui algoritm sunt analizate aceste sunete, iar aplicația poate să distingă anumite diferențe între tusea persoanelor confirmate cu COVID-19 și cele care nu erau infectate. Astfel, starea unui pacient poate fi identificată în nici mai puțin și nici mai mult de 15 secunde.

Când a fost inițiat proiectul

Pentru ca proiectul să fie pus și în practică, un număr mare de participanți și-au donat vocea pentru a sistemul să aibă suficiente date de analizat. Aplicația va fi disponibilă pe smartphone în scurt timp, iar descărcarea ei va fi absolut gratuită. Acest studiu a început, în urmă cu două luni, în mai multe spitale din Italia, Spania, SUA sau Mexic.

Până în momentul de față, la nivel global, au fost înregistrate 18,739,173 de infectări, 705,093 de decese și 11,950,962 de persoane vindecate. SUA și Brazilia sunt în continuare cele mai afectate de pandemie.

Adauga un comentariu