Magazin

Iti amortesc des mainile sau picioarele? Iata de ce

Publicat: 25 iun. 2016
1

Amorteala este un simptom des intalnit si se manifesta prin pierderea simturilor in anumite zone ale corpului, fiind insotita frecvent de senzatia de intepare cu multe ace mici.

Desi amorteala nu este o urgenta medicala, fiind cauzata deseori de statul intr-o anumita pozitie o lunga perioada, exista si situatii cand poate semnala o afectiune neurologica severa, care necesita tratament de specialitate, mai ales daca este insotita de alte simptome.

Cauzele amortelii

Amorteala este resimtita de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare si inferioare si poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor si de compresie, aparuta ca urmare a statului prelungit intr-o anumita pozitie. Alte cauze care pot favoriza instalarea amortelii la nivelul mainilor sau picioarelor sunt:

– Alcoolismul;
– Sindromul de tunel carpian;
– Compresia osoasa cauzata de osteoartrita;
– Diabet;
– Fibromialgie;
– Sindromul Guillan-Barre;
– Hernie de disc;
– Carenta de vitamina B12;
– Afectiuni tiroidiene;
– Boala Lyme;
– Scleroza multipla;
– Accident vascular cerebral;
– Tumori cerebrale;
– Compresia asupra unui nerv periferic;
– Neuropatia periferica;
– Sciatica;
– Zona zoster;
– Vasculita.

Gravidele pot prezenta in al treilea trimestru de sarcina senzatii de amorteala si furnicaturi in maini si picioare, ca urmare a presiunii exercitate asupra nervilor periferici.
Simptomele amortelii

Amorteala membrelor poate include senzatii precum:

– Arsura;
– Pierderea sensibilitatii membrului afectat;
– Durere la atingeri usoare;
– Furnicaturi.

Cand trebuie sa te prezinti la medic daca prezinti amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor

Ar trebui sa stabilesti o vizita la medic daca amorteala se manifesta cu precadere la nivelul degetelor de la maini sau picioare si daca simptomele se inrautatesc fara o cauza anume.

Cand este amorteala o urgenta medicala

Amorteala pe o parte, dificultatile de vorbire, gandirea confuza si slabiciunea ori paralizia fetei pot semnala prezenta accidentului vascular cerebral, asa ca nu ignora astfel de simptome si adreseaza-te de urgenta medicului daca apar. De asemenea, daca amorteala este insotita de dureri severe de cap, pierderea constientei, confuzie si dificultati de respiratie, solicita imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumora cerebrala.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amortelii

Pentru determinarea cauzelor amortelii, medicul poate solicita mai multe investigatii, daca istoricul medical si examinarea clinica (testarea reflexelor, a rezistentei musculare si a functiilor senzoriale) nu indica un raspuns clar. Acestea pot include: analize de sange si urina (hemograma, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN si tomografie computerizata.

Tratamentul amortelii

Optiunile de tratament pentru amorteala variaza in functie de cauza descoperita in urma testelor medicale.

Adauga un comentariu