Destinatii turistice

Iti doresti sa iesi in evidenta? Iata altfel de orase pe care trebuie sa le vizitezi

Publicat: 22 ian. 2014
9
Sa calatoresti este frumos, dar sa calatoresti in locuri deosebite, in locuri in care nu se plimba orice persoana, este si mai frumos. 
Tbilisi
Tbilisi este capitala si cel mai mare oras al Georgiei. Situat in estul tarii, pe ambele maluri ale raului Kura.
Numele sau este derivat din cuvantul T’pilisi. Pana in 1936 avea numele de Tiflis. Fondat in secolul V de Vakhtang Gorgasali, Tbilisi este de 1500 de ani capitala.
Skopje
Capitala Macedoniei, Skopje este situat pe cursul superior al raului Vardar.
In anul 2000 avea circa 600.000 de locuitori.
Este centrul politic, economic si cultural al Macedoniei si un centru important in prelucrarea metalului, industria chimica, textila si a pielii.
Primii locuitori in Skopje au venit acum 4000 ani. Numele Skopje este mentionat pentru prima data in documentele lui Claudi Diolomei dar acolo este folosit numele antic al lui Skopje – Scupi. Scupi inseamna coliba, bordei, obor.
Scupi a fost una dintre cele mai importante orase in timpul Imperiului Roman.
Pristina
Capitala si cel mai mare oras din Kosovo.
La cativa kilometri de muntii Sar, de lacul Bodovac, intre orasele Obilic si Kosovo Polje,
Legenda spune ca pe vremea romanilor exista un vechi oras care a fost distrus. In locul lui s-a cladit Pristina.
Prizren
Este un oras istoric situat in sudul provinciei Kosovo si resedinta districtului Prizren.
Are o populatie de aproxamativ 170.000, cei mai multi fiind de etnie albaneza.
Prizren este situat pe pantele muntilor Šar in sudul provinciei Kosovo la frontiera cu Albania si Macedonia.

Vezi si 5 paradisuri naturale pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata – GALERIE FOTO 

Sofia
Sofia, capitala Bulgariei, este situata la poalele muntelui Vitosa.
Exista urme arheologice care arata ca Sofia era locuita acum sapte mii de ani, astfel ca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa.
A avut mai multe denumiri in decursul timpului, iar ruine ale vechilor orase se gasesc si astazi.
La inceput era o localitate traca numita Serdica. A fost capturata de romani in anul 29 si a devenit capitala provinciei Dacia Mediterranea. Distrus de huni in 447, orasul a fost reconstruit de imparatul bizantin Iustinian I si renumit Triadita. Cunoscut ca Sredet dupa cucerirea bulgara, a fost redenumit Sofia in 1376. Ocupat apoi de Imperiul Otoman in 1382 devine capitala provinciei turcesti Rumelia.
Ocupata de rusi in 1878 devine capitala Bulgariei independente in 1879.
Bratislava
Este capitala si cel mai mare oras din Slovacia. Este situata pe Dunare, aproape de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria si destul de aproape de granita cu Republica Ceha. Se afla la doar 60 de km de Viena
Muntii Carpatii Mici incep pe teritoriul acestui oras.
Astazi Bratislava este sediul Presedintiei, Parlamentului si Guvernului slovac.
La nivelul traditiilor, orasul slovac poarta si semnele influentelor venite din Austria, Ungaria. In trecut a fost un oras din Imperiul Austro-Ungar
Tirana
Este capitala si cel mai mare oras din Albania.
Fondata in 1614, a devenit capitala Albaniei in 1920.
Situata pe raul Ishm, Tirana este centrul industrial si cultural al Albaniei.
Orasul are patru lacuri artificilae: Lacul Tirana, in jurul caruia a fost construit Big Park, Lacul Paskuqan, Lacul Farka si Lacul Tufina.
E situat pe aceleasi paralele ca si Napoli, Madrid, Istanbul si New York.
Lodz
Al treilea oras ca marime in Polonia, este situat in centrul tarii, la 120 de kilometri sud-vest de Varsovia si este capitala voievodatului Łódź.
Are o populatie de peste 700.000 de locuitori si o suprafata de 294,4 km².
In poloneza, numele municipiului inseamna barca.

Vezi si Destinatiile turistice ale anului 2014 

Bergen
Este un oras in judetul Hordaland, vestul Norvegiei. Este al doilea cel mai mare oras din Norvegia.
Afost fondat in 1070 de Olav Kyrre si a fost considerat capitala Norvegiei pana in 1299.
Galway
Este al cincilea cel mai mare oras din Irlanda. In limba Irlandeza, orasului i se spune Gailimh si e cunoscut drept Orasul Neamurilor.
In secolul XV a fost condus de 14 familii.
Riga
Este capitala Letoniei. Situat pe malul Mǎrii Baltice, la gura de vǎrsare a raului Daugava, Riga este cel mai mare oras din Tǎrile Baltice, fiind un centru important cultural, educational, politic, financiar si politic din zonǎ.
A fost inclus in anul 1997 de cǎtre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial, iar orasul este remarcat in mod special pentru arhitectura lui in stil Art Nouveau (Jugendstil), putandu-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.
Vilnius
Este capitala Lituaniei si a judetului Vilnius, situat la granita cu Belarus.
Centrul vechi istoric din Vilnius a fost inscris in anul 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Vilnius gazduieste o Arhiepiscopie Catolica. Aici se afla si o universitate, inca din anul 1579.
Rotterdam
Rotterdam este un oras portuar, in provincia Olanda de Sud, Tarile de Jos.
Face parte din proiectul de unire a unor orase din vestul Tarilor de Jos intr-o singura aglomerare: Randstad Holland (7.100.000 locuitori din Amsterdam – Haarlem – Haga – Rotterdam – Utrecht).
Ljubljana
Este capitala Sloveniei si in acelasi timp, cel mai mare oras din tara. Este plasat in centrul tarii, istoric parte a Carniolei Interioare.
Istoric, orasul a fost influentat de pozitia sa geografica, la rascrucea dintre culturile germanice, latine si slavice.
Lyon
Este un oras in Franta situat la confluenta fluviului Rhône cu raul Saône, la 460 km spre sud-est de Paris si la 314 km spre nord de Marsilia.
Este capitala departamentului Rhône si a regiunii Ron-Alpi.
Hamburg
Este numele unuia din cele 16 landuri federale ale Germaniei.
Ca teritoriu este identic cu orasul, mai precis cu orasul-stat numit oficial „Orasul liber si hanseatic Hamburg” .
Numele oficial al orasului face referire la legaturile sale cu Liga Hanseatica.
In prezent este principalul port german. Are 1,8 milioane de locuitori si este astfel al doilea oras ca numar de populatie din Germania si al saptelea din Uniunea Europeana.
Este centrul „regiunii metropolitane europene Hamburg”, cu o suprafata de 750 km².
La Maschen, in sud de oras, se gaseste nodul feroviar cu cea mai mare statie de triaj din Europa.
Napoli
Cel mai mare oras din Italia de sud si al treilea oras din Italia. Este una dintre capitalele regionale si are o populatie de aproape un milion de locuitori, iar impreuna cu zona metropolitana strange intre 3 si 4,4 milioane de locuitori.
Este resedinta regiuni Campania si a provinciei Napoli si cetrul economic si cultural important din sudul Italiei.
Se afla la mijlocul distantei dintre Vezuviu si zona vulcanica Campi Flegrei.
Intre 1285–1816 a fost capitala Regatului de Neapole, iar apoi, pana la Unificarea Italiei in 1861, a fost capitala Regatului celor Doua Sicilii.
Centrul vechi istoric din Napoli a fost inscris in anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Cantecul napoletan ‘O surdato ‘nnammurato a ajuns renumit ca fiind simbolului orasului Napoli.

Vezi si Din Bora Bora pana in New York. Cele mai spectaculoase privelisti pe care ti le poate oferi un hotel – FOTO 

Kiev
Este capitala si cel mai mare oras a Ucrainei.
Orasul este un centru important industrial, stiintific si cultural a Europei de Est. Kievul are o infrastructura extensiva, desi destul de veche, considerand declinul puternic economic a Ucrainei in anii 1990. Exista totusi un sistem foarte dezvoltat de transport in comun, incluzand un sistem de metrou – Metroul din Kiev.
Budapesta
Capitala Ungariei. Orasul este situat pe ambele maluri ale Dunarii. In partea de est a Dunarii se afla Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata, iar pe partea de vest se afla Buda, cealalta treime a orasului. Budapesta are cca. 1,7 milioane de locuitori (est. 1999).
Cetatea Buda si zona malurilor Dunarii din Budapesta au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Turin
Sau Torino. Este un important oras industrial in nord-vestul Italiei. Este situat pe malul stang al raului Pad, aproape de confluenta sa cu raurile Sangone, Dora Riparia si Stura di Lanzo. Cu o populatie de 905.209 de locuitori si 1.700.000 in zona metropolitana, este cel mai mare oras si capitala regiunii Piemont si totodata a provinciei omonime. Torino a gazduit Jocurile Olimpice de iarna din 2006.
Kotor
Este un oras de coasta din Muntenegru. Este localizat in partea retrasa a golfului Kotor si are o populatie de 13,510 locuitori.
Vechiul port mediteranean din Kotor este inconjurat de un zid impresionant construit in timpul Republicii Venetiei care reflecta influenta venetiana in randul arhitecturii. Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai mari din Marea Adriatica, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa (desi aceasta este de fapt un canion scufundat).
Kotor face parte din situl UNESCO din Muntenegru.
Belgrad
Capitala si cel mai mare oras al Serbiei. Este situat la confluenta dintre raul Sava si fluviul Dunarea — doua cai navigabile internationale —, unde Campia Panonica intalneste Balcanii. De asemenea, orasul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X si VII.
Fiind unul dintre cele mai vechi orase ale Europei, cu dovezi arheologice ale asezarilor inca din mileniul al V-lea i.Hr., Belgradul si zona sa urbana au fost locul de nastere al culturii Vinča, cea mai mare cultura preistorica europeana.
Locatia a fost descoperita de greci, celtii l-au construit si numit Orasul Alb (nume pe care, tradus in sarba, inca il poarta, incepand cu anul 878 d.Hr.), iar romanii i-au acordat drepturi orasenesti, inainte sa fie populat complet de sarbii albi.
A fost campul de lupta a peste 115 conflicte internationale si daramat de 44 de
In 1521, a fost cucerit de otomani si a devenit resedinta Pasalacului Belgrad, fiind declarat principalul oras al Europei Otomane si printre cele mai mari orase europene.
A devenit capitala Serbiei in 1841, dupa o perioada de suzeranitate a Imperiilor Austriac si Otoman. Partea septentrionala a orasului a ramas in Austria pana in 1918, cand s-a destramat Imperiul Austro-Ungar. Orasul unit a fost atunci capitala entitatilor Iugoslaviei, pana in 2006, cand Muntenegru s-a declarat stat suveran, informeaza euforia.tv
Adauga un comentariu