Scriitori

Iubirile din viata lui Octavian Goga

Publicat: 17 sept. 2013
3
Intalnirea dintre Octavian Goga si Aurelia Rusu (viitoare invatatoare) a avut loc in februarie 1900, cu ocazia participarii la o nunta langa Brasov, prilej cu care au fost impreuna cele doua zile ale evenimentului.
A fost suficient doar atata timp pentru a hotari de comun acord sa se casatoreasca, sa urmeze facultatea impreuna, apoi sa calatoreasca ca „poet” si „pictorita”.  Relatia lor a durat aproape trei ani, mai mult prin intermediul corespondentei, si a dat nastere mai multor poezii de referinta pentru creatia poetului ardelean (Dorinta, Despartire, Pribeag, Noapte s.a.).
In vara lui 1903, Goga a cunoscut insa pe Adelina Olteanu,  stranepoata a lui Petru Maior, pana atunci profesoara la Azilul „Elena Doamna” din Bucuresti si scriitoare, stabilita o vreme la Sibiu pentru a se ingriji de nepotii de sora, ramasi orfani. Chiar daca aceasta era mai in varsta decat el cu vreo patru ani, Octavian Goga a facut pentru Adelina o veritabila pasiune, ce s-a intins si de-a lungul anului 1904, este drept, cei doi vazandu-se doar in vacantele petrecute de poet la Sibiu. Mai mult chiar, iubirea nutrita de Goga s-ar fi dorit incununata si printr-o … casatorie, poate si pentru ca Adelina Olteanu nu raspundea intru totul asteptarilor mai tanarului student. Oricum, scrisorile expediate de aceasta inflacaratului admirator par extrem de „decente”, tradand mai curand o  atitudine de sora decat de iubita, Adelina adresandu-i-se cu „d-le Goga” si aducandu-i oarecare beneficii poetului pe cale de afirmare prin lobbyul ce i-l facea prin mediile intelectuale bucurestene (de pilda, pe langa N. Iorga, a carui casa o vizita frecvent).
Cu toate acestea, este posibil ca O. Goga sa fi inteles altceva din relatia cu Adelina, imaginatia lui sa fi mers mult mai departe decat realitatea. Se pare ca femeia iubita il admira ca poet, dar mai putin ca om, asa cum rezulta dintr-o patetica epistola a lui Octavian Taslauanu, adresata in 1905 lui Goga, prin care-l ruga sa adopte o atitudine onesta fata de Adelina: „A avut dragostea nefatarita pentru comoara din tine, pentru poezie. Tu, pe aceasta dragoste, ai cladit in inchipuirea ta si pe cealalta. Ai cerut sa iubeasca pe langa melodie si pe ceteras”. De asemenea, cerandu-i sa o „crute”, Taslauanu ii dadea sfaturi de bun simt lui Goga:
„Tu o sa-ti vindeci in curand sau mai tarziu ranile ambitiei sfaramate, o sa uiti toate, si cand iti va veni vremea de capatuiala o sa te  alipesti de o floare plapanda, care te va intelege in intregime, care-ti va iubi intreaga fiinta”.
Cum de la sine se intelege, asa s-a si intamplat. Numai ca, in cele din urma, Adelina Olteanu va deveni sotia sfatuitorului de mai sus, Octavian Taslauanu, in acelasi an in care si O. Goga s-a  casatorit cu Hortensia Cosma, in 1906.
sursa: Lucian Nastasa, Intimitatea amfiteatrelor. Ipostaze din viata privata a universitarilor “literari” 1864-1948, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2010, pag. 61-63/istoriiregasite.wordpress.comAdauga un comentariu