Secretele istoriei

Iuliu Maniu si perioada comunista

Publicat: 22 aug. 2014
3

Incepand cu 1940, Maniu a fost fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu, intre Maniu, Bratianu si Ion Antonescu existand un schimb extensiv de corepondenta privitoare la deciziile politice ale conducatorului statului. Maniu a fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944, diplomatul Grigore Niculescu Buzesti facand legatura intre el si regele Mihai. Cum Maniu nu a fost de gasit in decursul zilei de 23 august 1944, a fost numit in absenta ministru fara portofoliu in guvernul Sanatescu (23 august 1944 – 4 noiembrie 1944), din partea PNT (fiind numiti si Bratianu din partea PNL, Titel Petrescu din partea PSD si Lucretiu Patrascanu din partea PCdR).

Dupa aceasta data, Maniu a luptat impotriva preluarii tarii de catre comunisti, proces pe care a refuzat sa-l accepte, increzator in sprijinul marilor puteri occidentale. La 1 noiembrie 1944, Iuliu Maniu il intreba printr-o telegrama pe vicemaresalului Donald Stevenson daca guvernul britanic are de gand sa predea Romania Uniunii Sovietice, raspunsul fiind negativ. Pe 8 noiembrie insa ministerul de externe al Marii Britanii (Foreign Office) ii scria reprezentantului sau la Bucuresti (John Le Rougetel) intr-o telegrama strict confidentiala ca intelegerea dintre Churchill si Stalin privind Grecia si Romania orienteaza politica britanica.

Vezi si 5 februarie 1953 – Moare in inchisoarea de la Sighet Iuliu Maniu

S-a opus instalarii guvernului Groza la 6 martie 1945, protestand mereu impotriva incalcarii democratiei, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obtinut, alaturi de PNT, o victorie zdrobitoare in alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate insa prin falsificarea alegerilor de comunisti care actionanu astfel intr-o mai veche traditie a fraudei electorale in Romania, caci guvernele liberale din perioada precomunista au apelat si ele adesea la astfel de practici incorecte.

Vezi si Rugamintea pentru ” tinerimea romana” a lui Iuliu Maniu, mort la Sighet

In urma inscenarii de la Tamadau a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritatile comuniste si judecat pentru „inalta tradare” in procesul inceput la 29 octombrie 1947. Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la inchisoare pe viata. Este trimis la penitenciarul din Galati, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. In august 1951 este transferat impreuna cu Mihalache si alti national-taranisti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanti oameni politici dintre cele doua razboaie mondiale. Victima a regimului comunist din Romania, Iuliu Maniu a intruchipat pentru multi romani, in timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul sperantei si al dorintei de libertate.

Adauga un comentariu