Calatorii

Izbucul Bigar de pe Valea Minisului: Cel mai odihnitor popas din Muntii Aninei – VIDEO

Publicat: 13 ian. 2012
9

Una dintre cele mai interesante manifestari ale carstului din Romania se afla pe Valea Minisului, in Muntii Aninei, judetul Caras-Severin. Este vorba despre Izbucul Bigar, un izvor alimentat de un curs de apa subteran, care strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.

Izbucul Bigar se afla la kilometrul 17, pe Drumul National 57 B Anina-Bozovici, in dreptul drumului care strabate Cheile Minisului. Acestea insumeaza aproape 15 kilometri lungime.

Cum ajungi la Izbucul Bigar

Izvorul Bigar se afla pe partea dreapta a Vaii Minisului marginita pe stanga de versantii Goznei.

Ca sa ajungi la Izbuc, traversezi Minisul pe un podet de lemn, urmezi o poteca ce urca usor, urmarind scurta vale a Bigarului cu albia in tuf calcaros in care apa cade din treapta in treapta formand cascade mici si spectaculoase.

Rezervatie naturala

Dupa circa 200 de metri, apa izvorului – limpede dar bogata in calcar – se varsa in raul Minis de pe un prag stancos cu o cadere de 7 metri. Se formeaza astfel o cascada de tuf calcaros care poarta numele de Cascada Bigar, sau Cascada Coronini.

Izvorul are o suprafata de 176 de hectare, iar zona este declarata rezervatie naturala. Pe ruta Anina-Bozovici exista un indicator in dreapta drumului pe care sta scris: Paralela 45- Popasul turistic Bigar.

IZBUCUL BIGAR DIN MUNTII ANINEI

Sursa: skytrip.ro

Adauga un comentariu