Magazin

Izolarea pereților exteriori: 6 materiale pe care le poți folosi

Publicat: 01 iul. 2022

Pentru a reduce cheltuielile într-o locuință și pentru a te bucura de un confort termic sporit, izolația termică este cea mai potrivită soluție. Conform studiilor și experimentelor realizate prin tehnologia de termografiere prin infraroșu la nivelul clădirilor, pierderile de căldură sunt reduse cu cel puțin 50% în cazul izolării pereților exteriori. 

Cu ce materiale se realizează izolarea pereților exteriori?

O izolație termică eficientă necesită materiale calitative, care oferă caracteristici însemnate de împiedicare a pierderilor de căldură. Există o multitudine de materiale pe care le poți folosi în acest sens, așa că iată câteva dintre acestea:

Izolarea termică a pereților exteriori cu vată bazaltică

Dacă vrei o izolație foarte bună, atunci poți să izolezi pereții exteriori cu vată bazaltică, deoarece acest material este are unele dintre cele mai bune caracteristici de izolare a punților termice. 

Vata bazaltică este un material natural, care nu se deteriorează în timp și care nu emite noxe sau alte tipuri de substanțe nocive de-a lungul utilizării acestuia. Vata bazaltică are un coeficient foarte bun de transfer termic, deosebit de scăzut comparativ cu cel al altor materiale de izolare.

În plus, vata minerală bazaltică este un material deosebit de eficient și pentru realizarea izolațiilor fonice, densitatea materialului nepermițând propagarea undelor sonore cu aceeași intensitate. 

Vata minerală bazaltică este unul dintre cele mai bine cotate materiale folosite pentru izolare, putând fi folosită în contextul oricăror tipuri de lucrări, indiferent de elementul structural care necesită a fi izolat. 

Izolarea termică a pereților exteriori cu vată de sticlă

Vata de sticlă, la fel ca și vata bazaltică, este un material foarte util în vederea izolării termice, având proprietăți similare de retenție a temperaturilor. Vata de sticlă este mai puțin eficientă la nivel de izolare fonică, însă are o rezistență foarte bună la șocuri mecanice și incendiu. Aceasta poate rezista până la circa 550 de grade Celsius, la fel ca și vata bazaltică ce are o rezistență de peste 700 de grade Celsius. 

Polistiren

Polistirenul este unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite pentru izolarea pereților exteriori, fiind folosit pentru realizarea termosistemelor în cazul clădirilor de locuit sau în cazul spațiilor de birouri sau comerciale. 

Polistirenul este disponibil în mai multe variante, cum ar fi polistirenul expandat, polistirenul extrudat sau polistirenul grafitat. 

Polistirenul este unul dintre cele mai ieftine materiale de izolare, iar avantajele acestuia includ de asemenea manipularea ușoară, grație greutății mici, dar și montarea facilă, din același considerent.

Fiecare dintre aceste materiale oferă caracteristici ridicate de eficiență în ceea ce privește izolarea, fiind opțiuni cu adevărat benefice pentru a îmbunătăți performanțele termice ale clădirii. 

Pe lângă aceste materiale de izolare mai există și o serie de alte materiale ajutătoare, care contribuie la realizarea sistemelor de izolare. 

Profile metalice pentru susținere

Pentru că materialele trebuie să fie susținute la nivelul peretelui, sunt folosite profile metalice de susținere. Acestea se prind în șuruburi și constituie baza pe care sunt montate materialele potrivite pentru izolare.

Adeziv și plasă

Pentru montarea polistirenului este nevoie de un adeziv potrivit și de plasă de armare. În acest fel se asigură stabilitatea sistemului de izolare. Este nevoie de o dimensionare corectă a sistemului, pentru a avea posibilitatea de a acoperi pe deplin cerințele în ceea ce privește izolarea.

Acestea sunt cele mai importante materiale pe care le poți folosi pentru izolarea corectă a pereților exteriori, astfel încât să poți asigura un climat potrivit în interiorul casei și pentru a reduce pe cât posibil cheltuielile cu facturile de întreținere. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/oIZI7ZnIn7Y
Adauga un comentariu