News Flash:

Jaf cu premeditare la Apele Romane - FOTO, VEZI FACSIMILE

9 Iulie 2010
7663 Vizualizari | 8 Comentarii
• Cotidianul BUNA ZIUA IASI dezvaluie, incepand cu editia de astazi, sub forma unui serial, modul in care o retea formata din politicieni, functionari ai statului din administratia centrala si locala si oameni de afaceri a pus la cale un tun fara precedent pe banii statului • Pretextul folosit pentru incalcarea legii si pentru evaporarea banilor din vistieria publica a fost inundatiile din 2008 • Sub patronajul baronului liberal Relu Fenechiu, Constantin Comanescu, patronul Com Beton SA, directorul fostei Directii de Ape Prut, Corneliu Cretu, functionari de la Apele Romane si diriginti de santier au reusit sa sustraga banii alocati pentru refacerea digului de pe Prut • Cinci contracte, in valoare totala de 57 miliarde lei vechi, au fost incredintate, prin incalcarea legii, firmei Com Beton SA, desi puteau fi organizate selectii de oferte conform legilor in vigoare • Revoltator este faptul ca desi Politia a fost sesizata cu privire la aceste fapte, oamenii din subordinea ministrului de Interne, Vasile Blaga, au trimis dosarul la parchet cu propunerea de neincepere a urmaririi penale • Asa au reusit politistii sa ascunda sub pres, dupa sase luni de asa-zise cercetari, o frauda de 57 miliarde

Cotidianul BUNA ZIUA IASI dezvaluie, incepand cu editia de astazi, sub forma unui serial, modul in care o retea formata din politicieni, functionari ai statului din administratia centrala si locala si oameni de afaceri a pus la cale un tun fara precedent pe banii statului. Miza a constituit-o banii alocati de statul roman pentru refacerea si consolidarea digurilor. Jaful este confirmat de ceea ce se intampla in ultimele saptamani - zeci de mii de persoane ramase fara locuinta, zeci de morti, terenuri agricole inundate, vieti distruse. In fata acestor realitati, liderii politici n-au avut de ales si au recunoscut, acuzandu-se reciproc, ca lucrarile la diguri n-au fost decat un mare jaf al banului public.
Insa BZI prezinta, folosindu-se de dovezi incontestabile, sute de file de documente, schema jafului de la Apele Romane. Ca lucrarile nu au fost efectuate si ca banul public s-a evaporat, sunt lucruri evidente si recunoscute. Procurorii vor trebui insa sa stabileasca cum s-au impartit banii furati intre membrii retelei.
Inventivitatea membrilor acestei retele mafiote a mers pana acolo incat au incercat sa acopere urmele jafului cu alte zeci de miliarde de lei de la bugetul de stat.
Revoltator este faptul ca desi Politia a fost sesizata cu privire la aceste fapte, oamenii din subordinea ministrului de Interne, Vasile Blaga, au trimis dosarul la parchet cu propunerea de neincepere a urmaririi penale. Asa au reusit politistii sa ascunda sub pres, dupa sase luni de asa-zise cercetari, o frauda de 57 miliarde.

Premeditarea

Pretextul folosit pentru incalcarea legii si pentru evaporarea banilor din vistieria publica a fost inundatiile din 2008. BZI demonstreaza insa ca afacerea a fost premeditata. Stiindu-se protejati politic, functionarii statului si angajatii firmei care a pus mana pe banii pentru diguri si-au permis sa comita mai multe greseli. Documentele au ajuns insa in posesia BZI, care prezinta dovezile falsurilor comise pentru savarsirea unui jaf fara precedent. Modul de organizare a acestei retele este ingrozitor, asemanator cu cel al structurilor mafiote siciliene. Sute de mii de euro devalizate, in dauna bugetului de stat si a sigurantei cetatenilor.
Un raport al Curtii de Conturi scoate la iveala dimensiunea reala a hotiei. Apele Romane, sub obladuirea baronului Relu Fenechiu, au dispus si au platit efectuarea unor lucrari de investitii de doua ori pentru aceleasi amplasamente: o data in regim de urgenta pentru inlaturarea efectelor calamitatilor si a doua oara pentru punerea in siguranta a digurilor.

Reteaua

Jaful s-a petrecut in perioada in care la putere se afla Partidul National Liberal, iar baronul de Iasi Relu Fenechiu taia si spanzura si controla orice leu, dirijat de la centru catre Iasi. Sub patronajul lui Fenechiu, Constantin Comanescu, patronul Com Beton SA, directorul fostei Directii de Ape Prut, Corneliu Cretu, functionari de la Apele Romane si diriginti de santier au reusit sa sustraga banii alocati pentru refacerea digului de pe Prut. Comanescu este legat de o relatie personala cu Relu Fenechiu, dar si de una de afaceri. In perioada cand PNL a fost la putere, firmele lui Constantin Comanescu s-au bucurat din plin de banul public, fiind privilegiate in relatia cu statul. De asemenea, fostul director al Directiei de Ape Prut, Corneliu Cretu, s-a bucurat de protectia lui Fenechiu, nefiind schimbat din functie atunci cand PSD a plecat de la guvernare si liberalii au preluat puterea. Cretu a castigat protectia baronului liberal, cumparand o casa in cartierul de vile ridicat de firma lui Fenechiu, Fene Grup SA, pe Bucium. Ulterior, Cretu si Fenechiu au devenit apropiati. Asa se face ca deputatul liberal l-a cununat pe fiul directorului Cretu.

Fapte penale

In episodul de astazi, BZI prezinta modul in care au fost directionate contractele pentru refacerea unui dig pe Prut, urmand ca in editiile urmatoare sa fie dezvaluite alte falsuri comise pentru scurgerea unei sume colosale in conturile Com Beton SA.
La data de 23 septembrie 2009, A.N. Apele Romane SA a organizat cinci proceduri de încredintare directa a unor contracte fara respectarea OUG 34 privind achizitiile publice. Era vorba de cinci obiective de investitii. Valoarea totala a lucrarilor încredintate direct, fara licitatie, cu încalcarea legislatiei, este de 5.734.920 lei noi, respectiv peste 57 de miliarde de lei vechi. Toate cele cinci lucrari au fost încredintate unei singure firme, iar la procedura nu au fost invitate mai multe societati, nu a existat un raport de studiu de piata pentru verificarea preturilor.

Prima minciuna: situatie de urgenta

Pentru a evita organizarea licitatiilor, Apele Romane au invocat existenta unei situatii de urgenta. Dar documentele dovedesc ca, de fapt, totul a fost premeditat. Lucrarile atribuite catre firma lui Comanescu erau prevazute inca de la inceputul anului in planul de investitii, iar banii erau alocati in cont, asteptandu-l pe Comanescu sa-i incaseze. La data de 24 septembrie 2009, au fost inregistrate la Directia Dezvoltare Investitii Achizitii din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane cinci rapoarte de evaluare a ofertelor depuse pentru cele cinci obiective. Ofertele au fost depuse de o singura firma, respectiv Com Beton SA. Desi se invoca o situatie de urgenta, aceste rapoarte au fost trimise catre Directia de Ape Prut abia dupa 13 zile, la data de 6 octombrie 2008. Mai mult, contractele dintre Directia de Ape Prut si firma lui Constantin Comanescu au fost semnate o luna si jumatate mai tarziu, pe 21 noiembrie 2008. Altfel spus, a durat doua luni de zile pentru semnarea unor contracte pentru care s-a invocat situatia de urgenta. In tot acest timp, puteau fi organizate licitatii, respectandu-se legea. Ar mai fi ajuns insa banii la Comanescu? Mai mult, motivatia reprezentantilor Apele Romane este contrazisa tocmai de o fraza inclusa în raportul de evaluare în care se specifica urmatoarele: "Raportul comisiei de evaluare a preturilor unitare pentru categoriile de lucrari prevazute a se realiza în anul 2008 la obiectivul...". De aici rezulta ca lucrarile erau prevazute in planul de investitii, dar fara motivatia unei situatii de urgenta, nu putea fi evitata organizarea licitatiilor.
Iata cum ar fi trebuit sa se desfasoare procedurile de atribuire a contractelor, daca ar fi existat cea mai mica intentie ca legea sa fie respectata. Potrivit Ordonantei 34/2006 privind achizitiile publice, lucrarile pentru cele cinci obiective de investitii puteau fi atribuite aplicand procedura cererii de oferta. Astfel, respectandu-se legea si parcurgandu-se toate etapele legale, contractele cu firmele castigatoare puteau fi semnate in aproximativ o luna de zile de la data cand Apele Romane erau hotarate sa demareze aceste proceduri. De exemplu, de la transmiterea documentatiei pentru publicarea in SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) si pana la aparitia anuntului cu invitatia de participare la procedura se scurge un termen de maxim 3 zile. De la publicarea in SEAP a anuntului si pana la data deschiderii ofertelor trebuie sa treaca 10 zile. De la deschiderea ofertelor depuse de firmele interesate si pana la declararea castigatorului, de obicei, se acorda o perioada intre 5 zile si doua saptamani. Urmeaza o perioada de gratie de cinci zile pentru eventuale contestatii, dupa care contractul poate fi semnat.

Nota astazi, examenul maine

BZI demonstreaza in randurile de mai jos ca rapoartele de evaluare a ofertelor au fost intocmite in fals, fara existenta unor documente justificative. Altfel spus, apar documente care au fost emise dupa data la care a fost incheiat raportul de evaluare. Este ca si cum un student ar primi astazi nota zece, urmand ca maine sa sustina examenul. Astfel, comisia din cadrul Apelor Romane a întocmit rapoartele de evaluare în data de 23.09.2008 pe baza celor cinci oferte depuse de Com Beton SA pentru fiecare obiectiv de investitii. Avand în vedere ca raportul a fost final si a fost înregistrat oficial la Directia Dezvoltare Investitii Achizitii, înseamna ca dupa data de 23.09.2008 firma ofertanta nu a mai depus nici un document la autoritate. Aici apar falsurile. Dupa data desemnarii ofertelor castigatoare (toate depuse de o singura firma - Com Beton SA), au fost depuse la dosare documente concepute cateva zile mai tarziu. De exemplu, oferta pe care Com Beton SA a depus-o pentru a justifica preturile la piatra sparta, oferta emisa de furnizorul SC Calcarul Pojorata SA, a fost transmisa pe fax de la Pojorata la sediul Com Beton pe data de 24.09.2008 la ora 12.21, deci la o zi dupa adjudecare. Atunci cum a fost posibil ca acel document sa fie anexat la oferta castigatoare care a fost depusa înainte cu o zi? Mai mult, in oferta de pret emisa de Calcarul Pojorata SA se precizeaza ca firma Com Beton SA a solicitat preturile pentru materiale, chiar in ziua in care fusese semnata nota de adjudecare a contractului. De asemenea, listarea ofertelor specifice în constructii (centralizatoare, liste) se produce dintr-un program special care afiseaza inclusiv data listarii documentelor. Pe toate aceste documente depuse pentru cele 5 obiective apare si data la care au fost listate: 25.09.2008, adica la doua zile dupa ce Apele Romane întocmise raportul de evaluare. In ce baza se întocmise raportul daca ofertele respective nu vazusera înca lumina zilei? Toate acestea sunt intrebari la care procurorii trebuie sa gaseasca raspunsurile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Constantin Comanescu si sotia, invitati de seama la petrecerile private organizate de baronul liberal Relu Fenechiu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

maricel  | #114197
mai baieti, voi nu aveti ce scrie, nu mai aveti subiecte, sau lasa
cum puteti afirma asa ceva ???
GIL CAFE  | #114203
Domnilor, astia sunt oamenii de afaceri din ROMANIA, niste parveniti , niste gugmeti , tractoristi care au furat , fura si vor fura la adapostul unor spagi politice.... DE FAPT EI ISI FURA SINGURI CACIULA..........
Am fost la APELE ROMANE 2 LUNI DE ZILE APROAPE IN FIECARE ZI - in perioada februarie martie , si cu previziunile meteorologice din satalit le-am propus solutii de indiguire de nivel mondial de ultima generatie .......stiti ce raspuns am prinit cu ZAMBETUL PE BUZE .......DIGURILE NOASTRE SUNT CELE MAI TARI DIN LUME , SA NU NE BATEM CAPUL ..SIRETUL SI PRUTUL SUNT SUPER PROTEJATE SI INDIGUITE.........SI AVWTI ACUM DEZASTRUL CARE ESTE............Asta e ROMANIA CU PREPELICARII DIN SISTEM - FENECHIU - un redus mintal,STANCIU - BOLNAV PSIHIC CU ACTE,SIMIRAD - CINE E CEL MAI MARE COMUNIST DIN SISTEM........si nu mai continuui .......ca ii bagam prea tare in seama.......
Detin documente prin care pot dovedi cu acte spagi de sute de milioane pe care FUNCTIONARI PUBLICI .....le iau lunar, ca sa faciliteze clientelarii politici.........

alcibiade
goguta  | #114205
Contractul a fost facut din start aiurea , nu exista in Romania judetul Botasani, e trucul cel mai ordinar prin care se pot scoate bani din buget fara a executa cea mai mica lucrare. Priviti la obiectul contractului si veti vedea ca acest contract nu are obiect real , adica 57 miliarde s-au dus acolo unde "trebuie" ...in vreo campanie oare?
agent 007  | #114229
Eu, sincer sper ca cineva, sa ceara cont tuturor celor cu averi imense dobandite prin combinatii nesimtite. Sper sa vina acea zi cand toti cei cu vile imense, care au camere in care nu au intrat decat o data intr-un an sau niciodata, sa fie chemati cu dovezi de unde au avut acei bani pt. dobandirea averilor si pt. intretinerea acestora. Sper sa nu fie exclusi nici cei mai inalti functionari a Iasului in frunte cu Domnul Nichita care are averi ascunse in multe locuri in lume pe numele nepotilor si a altor neamuri sau parteneri de afaceri. Va veni si aceasta zi... cu siguranta.
t  | #114235
EI ,asa da fratilor uite asta e un subiect tare de presa care capteaza atentia ....nu chestiile alea despre avortonii iasului pe care voi ii numiti clanul corduneanu....da e bine dl .***** da dovada dfe profesionalism daca atinge subiecte de astea.......se stie ca dl comanescu era in prapastie la ora aia si asta a fost gura de oxigen la ora aia de care avea nevoie...oare cat a fost spaguta?domnilor sunt mandru ca sunt roman din romanicaca la noi se poate orice si ebine ca e asa.pai ce nu e bine?ba bine a zis nicu ceausescu ''voi nu o sa puteti varui ce aconstruit tata'' si mare dreptate a avut
ancuta  | #114236
Felicitari pentru curajul de a da publicitatii acest act de coruptie.
Speram ca autoritatile sa-si faca datoria si sa-l traga la raspundere pe nemernicul "om de afaceri" Comanescu si acolitii lui. Poate procurorii si politistii nu vor mai proteja un astfel de nenorocit care a distrus si distruge oameni exploatandu-i ca pe sclavi. Este stiut faptul ca are datorii imense la bugetul de stat si nimeni nu-l intreaba cind le va achita, lucreaza cu oameni platiti "la negru", dar ITM-ul ocoleste firmele patronate de el....face lucrari fara autorizatie de constructii, fara avize de la mediu.......de ce nu-l verifica nimeni? Raspunsul e simplu: Comanescu are o calitate si anume aceea de a mitui orice functionar al statutului, de aceea a fost protejat de guvernanti si i s-a oferit cit mai mult in detrimentul altora. Nu sunt convins ca cineva va face ceva.....deja "catelul" lui Comanescu, Bugiac (cel care are o contributie majora la distrugerea Fortus) a discutat cu sefii politiei si sri in vederea protejarii marelui om de afaceri-Comanescu.
popescu  | #114259
de ce ne mai miram .acest domn comanescu asa a facut avere,prin mita si furtisaguri,fiind protejat tot timpul de politicieni.dar daca ar fi el singurul.dar al de el sunt foarte multi
vanghelie  | #114261
cita dreptate,la regularizarea riului jijia s-a vindut motorina la greu ,cu acea motorina vinduta s-ar fi facut dig pina la dunare.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2562 (s) | 24 queries | Mysql time :0.134622 (s)