Actualitate

Jaf de proportii in cel mai mare cartier rezidential din Iasi: Locuitorii din Green Park habar nu au unde au disparut 4 miliarde de lei. Politistii si procurorii au demarat ancheta penala – FACSIMILE

Publicat: 08 aug. 2019

@ O situatie de-a dreptul incredibila se gaseste in cel mai mare cartier rezidential din municipiul Iasi, acolo unde s-a descoperit ca lipseste o suma de aproape 4 miliarde de lei vechi @ Totul s-a aflat dupa ce vechiul administrator al imobilelor a fost inlaturat din functie, iar Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice a blocat conturile bancare si a pus sechestru pe bunuri @ La Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi a fost deschis un dosar penal pentru delapidare, abuz in serviciu si uz de fals, fiind controlati saci de documente in situatia in care vechea conducere a cartierului tinea contabilitate dubla @ Desi conducerea a fost schimbata la votul proprietarilor, aici si-au facut loc mai multe personaje din vechea garda, care incearca sa musamalizeze faptele din trecut @ Faptele au fost scoase la iveala de noul presedinte al asociatiei, care a facut mai multe sesizari catre institutiile abilitate pentru a se lamuri intreaga situatie de fapt si pentru recuperarea prejudiciului @ In momentul de fata, sunt facute presiuni pentru ca un nou administrator sa fie angajat pentru a ascunde toate furturile din trecut, iar cei care au facut lumina in acest caz sa fie inlaturati

Cel mai mare cartier rezidential din Iasi ascunde un haos de proportii, dupa ce vechea administratie a fost inlocuita si au fost descoperite lipsuri enorme in conturile asociatiei. Se intampla in cartierul Green Park din zona Ciric, acolo unde noul presedinte ales de proprietari a facut demersuri impreuna cu organele de cercetare si s-au descoperit fapte extrem de grave, care tin acum de competenta procurorilor.

In urma neregulilor descoperite, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Iasi a inaintat dosarul la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, fiind cercetate fapte de delapidare, abuz in serviciu, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Nu mai putin de 700 de apartamente in care locuiesc peste 2.000 de persoane fac parte din asociatia Green Park, iar fostul administrator, Oana Penisoara, a diparut din peisaj in primavara acestui an, aceasta fiind chiar si insarcinata in ultimul trimestru de sarcina, motiv pentru care lucrurile au devenit si mai complicate. Lipsa banilor a fost descoperita dupa ce majoritatea proprietarilor au votat un nou presedinte in persoana juristei Liliana Roman Nastasa, care, dupa primele verificari ale documentelor, a descoperit nereguli grave in contabilitatea asociatiei, motiv pentru care a sesizat organele de ancheta.

"Am fost votata cu majoritatea voturilor in functia de presedinte, iar din acel moment se face o presiune constanta pe mine. Initial am verificat documentele din anul 2018, am descoperit o lispa de 590 milioane lei vechi numai pentru anul trecut. Am continuat cu verificarile si am descoperit ca, in vreme cat a fost doamna Oana Penisoara administrator, s-a facut o gaura de peste 4 miliarde de lei, o suma enorma. Am facut demersurile legale la Politia Antifrauda si la Parchet pentru a se face cercetari, si s-a deschis un dosar penal in cele din urma", a explicat Liliana Roman Nastasa, presedintele asociatiei de proprietari din cadrul Green Park.

Vezi si: Afaceri SOC in piata imobiliara. Unii dintre cei mai mari dezvoltatori din Iasi, executati silit de banci

Presiuni pentru angajarea unui administrator care nu convine proprietarilor

Dupa o serie de schimbari nereusite in conducerea asociatiei, acum s-a ajuns in punctul in care iesenii care locuiesc in blocurile din Green Park sa aleaga un nou administrator, insa lucrurile au devenit complicate in urma presiunilor facute de mai multi locatari.
"In momentul de fata, trebuie ales un nou administrator si s-au organizat o serie de adunari generale in acest sens. Au fost facute trei oferte, iar fara nicio explicatie, anumite persoane din CEx au ales oferta cea mai scumpa si cea mai neavantajoasa pentru locatari. Concret, fata de oferta de 8,6 lei pe apartament, care este cea mai avantajoasa si pe care o dorim, mai multe persoane din vechea garda, printre care domnii Mihai Popescu si Gabriel Covrig, insista sa o alegem pe cea mai scumpa, care ajunge la 16 lei pe apartament. Nu are nico logica sa platesti dublu pentru aceleasi servicii, dar se fac presiuni asupra mea sa semnez acest contract cu un nou administrator. Le-am spus ca nu voi semna decat in fata unor avocati. Domnul Popescu a devenit si agresiv, mi-a batut chiar cu picioarele in usa, pentru ca nu am vrut sa semnez contractul cu noul administrator. Eu cred ca vor sa ascunda in acest fel tot furtul care s-a facut in trecut, le este frica sa nu fie depistati", a mai explicat presedintele din cadrul Green Park.

Vezi si: Tranzactie SOC pe piata imobiliara din Iasi! Cel mai mare cartier rezidential este scos la vanzare

Salariu secret de 100 milioane pentru fostul administrator

Unul dintre iesenii care locuiesc in cartierul respectiv a facut o donatie de circa 20.000 euro pentru amenajarea unui parc, iar banii au fost cheltuiti in conditii suspecte, fara facturi si transparenta pentru restul proprietarilor. Mai mult, noua conducerea a asociatiei sustine faptul ca unele persoane influente, care detin societati comerciale au luat bani in repetate randuri din conturile asociatiei.
Pe data de 10 mai 2019, politistii din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice au blocat conturile bancare ale asociatiei si au luat stampila. Apoi, dupa alte trei zile, oamenii legii au pus sigiliu pe sediul asociatiei de la Green Park. "Dupa ce au plecat politistii, la scurt timp, Penisoara si cu domnul Graur – presedintele de atunci, au intrat inapoi in sediul asociatiei si au facut ce au vrut cu hartiile. Vreme indelungata nu se stia nimic despre salariile celor din conducere. Am cerut la Primaria Iasi sa le faca public, dar au refuzat mereu. In cele din urma am apelat la Parlamentul Romaniei sa ni se spuna ce salarii au adminsitratorul si presedintele. Am descoperit ca doamna Penisoara avea un salariu de 100 milioane lei, iar toti banii erau platiti de noi, de la contributiile locatarilor. Pentru ca nu erau afisate salariile, se aplica o amenda anuala de 30 milioane, iar tot noi plateam ca prostii aceste amenzi", a mai povestit juristul Liliana Roman Nastasa.

Vezi si: S-a vandut! Doi turci au pus mana pe cel mai ravnit loc din Iasi. Suma platita e de ordinul milioanelor de euro – FOTO

Manevre facute in mare secret fata de restul proprietarilor

Intrebat despre fondurile lipsa din contabilitate si despre motivul pentru care insista sa se aleaga un administrator care costa dublu fata de restul ofertelor, Mihai Popescu, unul dintre membrii Comitetului Executiv care s-a aflat si in trecut in conducerea asociatiei, s-a aratat extrem de deranjat de faptul ca informatiile au ajuns la public. "De unde aveti informatiile acestea? Daca ma mai sunati si ma stresati, va caut si va dau in judecata!", a spus Mihai Popescu, membru in Comitetul Executiv al asociatiei din cadrul Green Park.

Un alt membru al CEx a refuzat, de asemenea, sa spuna motivele pentru care insista sa fie angajat administratorul cu oferta cea mai scumpa. "Informatiile legate de cei 4 miliarde lispa sunt mai demult. Nu am hartii in fata sa va spun concret. Avem mai multe oferte, ele au fost analizate. Nu pot sa va spun ce s-a votat, pentru ca sunt hotararile oamenilor si nu pot sa spun la ziar ce este acolo", a spus Gabriel Covrig, membru al CEx in cadrul Green Park.

Vezi si: Pacalit de Green Park cu 100 mii euro – FOTO

Conducerea Serviciului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Iasi a facut mai mutle demersuri in cazul asociatiei de la Green Park, si drept urmare lucrurile au inceput sa se miste in sensul cel bun. "Am solicitat actele si rapoartele de la Adunarea Generala, iar dupa ce le-am prezentat anumite aspecte, oamenii au inceput sa puna intrebari. Noua conducere a aflat ce se intampla si a inceput sa faca actiuni inclusiv in instanta, cu expertiza si tot ce trebuie. Fostul administrator se afla intr-o situatie oarecum delicata, iar o parte din vechea garda se gaseste acum si in noua conducere. Vechea administratie tinea contabilitate in partida dubla si am solicitat ca aceasta sa fie facuta in partida simpla, lucru realizat acum de noua conducere. Este bine ca presedintele vrea sa faca ordine, ii felicitam pe oameni ca au inteles faptul ca trebuie sa ia masuri si sa-si decida soarta in continuare", a explicat Ionica Ciobanu, sef al Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.loading...

Comentarii
  • O Asociatie de Proprietari cu 700 de apartamente este foarte greu de condus si de controlat , problemele presedintelui , comitetului executiv , cenzorului si administratorului fiind foarte multe si mari.
    Chiar si sa organizezi o adunare generala cu 700 de participanti , sa dezbati problemele curente , sa iei decizii si sa le votezi , este dificil.
    Legea (196/2018 ) permite posibilitatea de infiintare a cate unei Asociatii de Proprietari la fiecare bloc si chiar scara de bloc , daca se indeplinesc anumite conditii tehnice si de functionare.
    Sigur ca , pana la urma , tot calitatea , competenta si corectitudinea celor votati si implicati de membrii Asociatiei in conducerea Asociatiei determina bunul mers al Asociatiei , insa o Asociatie prea mare nu e functionala.
    Din experienta personala cred ca o Asociatie de Proprietari trebuie sa aiba cel mult 100 de apartamente in administrare.

  • Dacă mai apare Alin Aivanoaie pe la voi pe BZI , după ce va bătut pe la UPA de va sunat apa, voi divulga cum luați bani de la Tompea și voi divulga câte contracte a avut Gip Est Security de la înființare și până acum cu Statul.Si încă are,unele de ani și ani. Unul ca Aivanoaie cu studii la UPA făcute de acasă sau de la birou nu are ce căuta în politică!punct!

Adauga un comentariu