Actualitate

Jaf de zeci de miliarde din Biserica lui Stefan cel Mare – FOTO

Publicat: 18 iul. 2012

@ Revoltator! @ De ani de zile, sub ochii autoritatilor care se scarpina in cap atunci cand ar trebui sa intervina, se desfasoara un jaf imens a carui victima este poate cel mai important monument istoric din judetul Iasi, si anume Biserica ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, din incinta Manastirii Dobrovat @ Pentru restaurarea acestui monument a fost incheiat un contract cu o firma care dupa ce a incasat primii bani de la Guvern, a intrat in faliment si a abandonat lucrarile @ Prin urmare, administratorii firmei au incasat banii si s-au facut nevazuti @ Firma se numeste Remicon SRL, iar potrivit informatiilor existente in dosarul de faliment al acesteia, societatea a facut o gaura in bugetul statului de circa 63 miliarde lei vechi @ In loc sa ia atitudine, Mitropolia Moldovei si Bucovinei refuza sa discute pe marginea acestui subiect

O imensa batjocura si un urias jaf al carui victima este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Romania, biserica ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare de la Dobrovat. Si mai revoltator este faptul ca aceasta batjocura si acest jaf dureaza din anul 1997 adica de 15 ani. Firma SC Remicon SRL a incheiat un contract cu Institutul National al Monumentelor Istorice pentru restaurarea si conservarea Manastirii Dobrovat, si dupa ce a incasat primii bani de la stat, si-a luat talpasita si a plecat. Mai exact, dupa ce statul roman a platit acestei firme miliarde de lei, societatea comerciala vizata a intrat in faliment, iar statul roman a ramas cu buzele umflate. Asa s-a ajuns in situatia in care Manastirea, un lacas de cult valoros, nu a mai fost restaurata, iar statul nici nu si-a mai recuperat banii. Desi aceasta batjocura dureaza dupa cum s-a mai precizat de aproape 15 ani, pana acum autoritatile nu au luat niciun fel de masuri. Culmea este ca nici firma de insolventa care se ocupa de dosarul de faliment al firmei aflat pe rolul instantei de la Judecatorul Sindic nu reuseste sa dea de administratorul firmei, un individ pe nume Gabriel Micu. Firma de lichidare i-a cerut acestuia de cateva ori prin diferite adrese sa predea documentele societatii, dar nu au primit niciun raspuns. La masa creditorilor firmei s-a inscris si Institutul National al Monumentelor Istorice institutia cu care firma Remicon SRL a incheiat contract pentru restaurarea Manastirii Dobrovat. La fel de grav este si faptul ca nici institutiile statului nu stiu exact cati bani au platit firmei, pentru ca nu s-a tinut o socoteala exacta. Acesta este si motivul pentru care Institutul National al Monumentelor istorice a refuzat sa preia monumentul de la firma respectiva si sa incheie un alt contract pentru finalizarea proiectului. „Lucrarile au inceput in anul 1997, dar nu ne-am ocupat noi. Cei de la minister s-au ocupat. Au facut cateva reparatii la zidul de imprejmuire si au inceput cateva lucrari la turn. Dupa aceea au intrat in faliment. Schelele de la turn sunt atat de vechi, incat au putrezit si nici macar nu mai pot fi folosite. Nu stim de ce nu se incheie un alt contract cu o alta firma. Sunt aspecte juridice pe care noi nu le stim. Noi am vrea sa se termine lucrarile. Mai multe informatii trebuie sa luati de la Mitropolie si de la Ministerul Culturii”, a spus parintele Chesarie Codreanu, staretul Manastirii Dobrovat.

Un jaf de miliarde lei

Conform celor relatate de reprezentantii manastirii, dar si de primarul comunei Catalin Martinus, asa-zisele lucrari de restaurare demarate in anul 1997 au fost destul de superficiale. S-a auzit si prin comuna ca firma respectiva ar fi incasat foarte multi bani pentru cateva lucrari marunte. Aceste lucrari au constat in inlocuirea unui rand de pietre din zidul de imprejmuire, repararea unor trepte dar si o serie de operatiuni de consolidare a turnului de la intrare care dateaza din anul 1743. Dupa aceea nu s-a mai intamplat absolut nimic. „Manastirea si Biserica de la Dobrovat sunt incadrate in categoria A a momumentelor istorice. Desi se afla pe teritoriul comunei, autoritatile centrale nu au vrut ca in acest proiect de restaurare sa fie implicata si primaria. In anul 2010 s-au facut ultimele lucrari la turnul clopot si la zid. Acum numai Ministerul Culturii poate sa dea o solutie. Am avut o serie de discutii cu mitropolitul, dar nu am reusit sa realizam mare lucru. Este pacat ca s-a ajuns intr-o astfel de situatie. Este o bataie de joc. Au dat jos acoperisul de la turn si l-au lasat asa. Nu se stie ce se va intampla la iarna”, a spus Catalin Martinus, primarul comunei Dobrovat.
Si Primaria Dobrovat a incercat sa intre in legatura cu reprezentantii acestei firme, dar nu a reusit. „Firma nu mai exista. Pentru ca primaria Dobrovat nu a fost parte in contract nu cunosc detalii de ordin financiar. Firma a avut initial sediul in municipiul Iasi in Targu Cucu si dupa aceea in Pacurari. Sunt de negasit. Am intrat in conflict cu reprezentantii acestei firme pentru ca nu erau seriosi”, a adaugat primarul comunei Dobrovat.

Cat a platit statul roman pentru lucrari nerealizate la Manastirea Dobrovat? Tragic este ca nici cei care au incheiat contractul cu aceasta firma nu mai stiu. Conform documentelor depuse la dosarul de faliment al firmei Remicon SRL de Institutul National al Monumentelor Istorice, aceasta institutie are de recuperat de la societatea comerciala suma de 63,4 miliarde lei vechi. Banii reprezinta insa si lucrari achitate si nerealizate la Sinagoga din Iasi cu care se intelege ca Institutul National al Monumentelor (INM) a incheiat contract tot cu firma Remicon SRL in vederea reabilitarii si consolidarii ai acestui obiectiv. Adica pana acum INM nu a calculat defalcat cati bani a cheltuit pentru Manastirea Dobrovat si cati bani a platit firmei Remicon SRL. S-a facut doar un calcul estimativ ca statul ar avea de recuperat vreo 63,4 miliarde lei vechi.

Statul se va alege cu praful de pe toba

Monumentele au fost lasate in paragina, iar banii s-au pierdut. Potrivit investigatiilor jurnalistice realizate de reporterii BUNA ZIUA IASI, firma Remicon SRL a intrat in insolventa  in anul 2009. Si pentru ca nu a dus la indeplinire planul de reorganizare pe data de 28.02.2011, judecatorii au decis intrarea in faliment. Abia la data 20.04.2011 numai la cererea firmei de insolventa care se ocupa de dosarul de faliment, expertii INM s-au deplasat la Dobrovat pentru a analiza „stadiul fizic al lucrarilor”. Cert este ca INM nu a preluat inca pana acum obiectivul. Statul roman nu-si va recupera niciodata banii. Firma de insolventa a inceput executarea societatii, trecandu-se la vanzarea bunurilor. Tot ce s-a gasit este un teren in suprafata de 2.600 metri patrati situat in localitatea Sucevita din judetul Suceava care a fost evaluat la 20.000 euro. Administratorul firmei a refuzat pana acum sa coopereze cu lichidatorul si sa puna la dispozitie documentele necesare pentru a lamuri situatia.

De ce tace Mitropolia? Se ascunde totul sub pres

In loc sa aiba o atitudine cooperanta pentru a face lumina in acest caz, reprezentantii Mitropoliei au refuzat orice fel de dialog. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat sa discute atat cu purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, parintele Constantin Sturzu, dar si cu Mircea Precupan, consilier al Mitropoliei, care a supervizat din punct de vedere tehnic lucrarile de la Dobrovat. „Nu stiu daca tine de noi. Intrebati pe staret sau pe domnul Precupan”, a spus parintele Sturzu. „Intrebati purtatorul de cuvant”, a spus Mircea Precupan.

Un monument de mare valoare istorica

Potrivit pisaniei de pe zidul bisericii, pe 27 aprilie 1503 s-a inceput construirea Manastirii Dobrovat, finalizata in anul 1504, in timpul lui Bogdan al III-lea (1504-1517). Iar turnul clopotnita care se afla imprejmuit de schele putrezite, a fost construit in anul 1743. „Pentru judetul Iasi, Biserica de la Dobrovat dupa Sfantul Gheorghe de la Harlau si Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi este de cea mai marte insemnatate. (…) Am putea spune chiar ca este cea mai importanta ctitorie stefaniana pentru ca primele doua au suferit reparatii numeroase (…) care au alterat infatisarea initiala a bisericii si chiar decorul pictural din interior si exterior. Biserica Manastirii Dobrovat, ridicata in ultimii 2 ani de domnie si zugravita in timpul lui Petru Rares, pastreaza tocmai infatisarea monumentului din vremea lui Stefan cel Mare”, a declarat Ion Solcanu, profesor de Istoria Artei la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Vom reveni.

Comentarii
 • Mafia bisericeasca!Oare firma care a contractat lucrarea isi permitea sa faca acest jaf din banii publici daca nu era in intelegere cu biserica? Fac mii de biserici in toate catunele si nu sunt in stare sa pastreze si sa renoveze ctitoriile marilor voievozi ai Moldovei!

 • Este o rusine pentru Iasi si pentru Romania!!!!Unde esti Simirad , ctitor de pasaje subterane in centrul Iasului? Unde esti Mihaela Popa cetatean de onoare din Dobrovat? Unde esti Relu Fenechiu deputatul de Dobrovat?Nu va intereseaza nimic…Gargara la televizor este singurul lucru care va mai anima…Rusine!!!!!

 • este vorba de ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare
  este f rusinos ce se intimpla!!avem obiective culturale care atrag din lumea larga oameni pasionati
  va mai amintiti?soarta bisericii Trei Ierarhi a fost identica…unde sunt bani pentru cultura hop si capushe !!!!au luungiiitttttttt cat au putut lucrarile !!!!mare rusine pentru cultura Ieseana!! dece oare nu se bate nimenea si nu iau atitudine organele de cercetare ?

 • Din aceleasi motive, „hotii, escrocherii, treburi murdare, …etc” a cedat si PARINTELE GHEDEON DE LA MANASTIREA GALATA,
  Aveti ideie cate presiune se punea pe acel TANAR PREOT?
  Rusine POPILOR, cu asemene comportament VOI FUGARITI CRESTINII DIN BISERICA !!!!!

 • Nu inteleg de ce statul trebuie sa plateasca ptr biserici. Banii bisericii unde sunt? Au profit mai mare decat mac romania. Preotii au masini de zeci de mii de euro. De ce sa plateasca statu pentru ei?

Adauga un comentariu