News Flash:

Jaf la drumul mare in comuna Cotnari

6 Iulie 2010
7120 Vizualizari | 14 Comentarii
Vasile Cretu
• Un control al Curtii de Conturi a Romaniei a confirmat multe din neregulile savarsite la Primaria Cotnari, abuzuri care au facut de altfel si obiectul mai multor dezvaluiri din cotidianul BUNA ZIUA IASI • Miliarde de lei platite de primarul Vasile Cretu unor firme fara sa aiba la baza documente justificative • Contrar prevederilor legale, angajatii Primariei Cotnari isi luau salariul in avans pe cateva luni si isi alimentau de cateva ori masinile cu carburant platit din fondurile bugetului local • Situatii fictive de lucrari la scoli si gradinite care trebuiau reparate din banii Consiliului Local Cotnari

Nici macar la proiectele finantate de Uniunea Europeana sau de Guvernul Romaniei pentru modernizarea infrastructurii nu sunt documente care sa arate modul in care sunt cheltuiti banii la Primaria Cotnari. Curtea de Conturi a Romaniei este prima institutie care confirma multe din neregulile savarsite la Primaria Cotnari de primarul Vasile Cretu, abuzuri care au facut de altfel si obiectul unor dezvaluiri de-a lungul acestui an in cotidianul BUNA ZIUA IASI. Astfel, inspectorii Curtii de Conturi au constatat cu stupoare ca nici macar pentru proiectele finantate de Uniunea Europeana sau de Guvernul Romaniei pentru modernizarea infrastructurii comunei nu exista documente justificative privind platile facute. Asta in conditiile in care este vorba despre miliarde de lei platite din banii publici.

Prima hotie

In primul rand, trebuie spus ca jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au descoperit prima retea de canalizare din judetul Iasi care nu are panta de scurgere. Orice retea de canalizare este amenajata pe o panta descendenta pentru ca apele uzate sa se scurga spre statia de epurare. La Cotnari nu este asa. Aici canalizarea este in deal si casele sunt in vale. De aceea nici nu este folosita. Cu bani europeni si cu fonduri de la bugetul de stat a fost construita si o statie de epurare, dar care nu functioneaza. Aceasta statie este deja colmatata deoarece "epureaza" numai apa de ploaie. Ceea ce este mai grav se refera la faptul ca nici inspectorii Curtii de Conturi nu si-au dat seama cat s-a furat din banii publici si cat s-a platit cu adevarat pe baza documentelor justificative atunci cand a fost amenajata aceasta statie de epurare. "Cu referire la lucrarile de constructii-montaj si instalatii si a serviciilor de proiectare aferente obiectivului de investitii «Statie de epurare a comunei Cotnari judetul Iasi», trebuie subliniat faptul ca nu a fost condusa evidenta pe total surse de finantare a tuturor lucrarilor si nu au fost prezentate toate documentele, contracte, facturi, prin care sa justifice efectuarea de plati in valoare de 2.546.930 lei conform datelor inscrise in procesul verbal de receptie", se arata in raportul Curtii de Conturi. Adica au disparut 25 miliarde lei vechi din bani publici si nu se stie cat s-a furat si cat s-a investit cu adevarat in constructia statiei de epurare. Cu toate acestea, primarul comunei Cotnari sustine doar ca nu este singurul vinovat. "Dar de ce e vinovat numai primarul? Si contabilii au semnat documentele de plata. Sa raspunda toata lumea, nu numai primarul", a spus primarul Vasile Cretu.

S-a furat si la benzina

La Primaria Cotnari, primarul Vasile Cretu si probabil si angajatii alimentau masinile cu carburant platit din banii Consiliului Local de cate ori aveau chef. Probabil ca mergeau si in concediu cu benzina platita din banii primariei. Numai ca desi alimentau masinile pe baza carburantului contractat de primarie, nu toti aduceau foi de parcurs sau alte documente care sa justifice deplasarea. Nu aduceau nici macar bonurile de carburant. Prin urmare, in unele cazuri, o persoana din cadrul primariei lua bani din casierie motivand ca trebuie sa alimenteze una dintre masini, dar dupa aceea nu mai aducea bonul. De aceea este posibil sa fi bagat pur si simplu banii in buzunar. "Conform documentelor puse la dispozitie in timpul controlului de catre institutie, valoarea carburantilor procurati pe baza de bonuri valorice este de 1.503 lei, in timp ce rulajul contului 3022 «carburanti» din balanta de verificare aferenta exercitiului bugetar al anului 2009 prezinta un rulaj in suma de 112.643 lei", se mai arata in raportul Curtii de Conturi. De asemenea, inspectorii financiari au constatat ca nu se justifica modul in care in anul 2009 s-au cheltuit 165 milioane lei vechi reprezentand cheltuieli cu "caracter sportiv".

Salarii in avans

Cu toate acestea, desi s-au facut atatea abuzuri si prostii cu banii publici, angajatii Primariei Cotnari au considerat ca meritau in anul 2009, an de criza economica, sa incaseze cateva salarii in avans. "Valoarea platilor efectuate sub forma de avans pe parcursul exercitiului bugetar al anului 2009, fara sa fie recuperate pana la sfarsitul exercitiului bugetar respectiv, este de 34.752 lei. In timpul actiunii de audit au fost prezentate de catre conducerea institutiei angajamente de plata date de catre beneficiarii avansurilor necuvenite prin care se angajeaza sa restituie sumele primite sub forma de avans", au mai constatat inspectorii Curtii de Conturi. Practic, in vremuri de criza, salariatii Primariei Cotnari au incasat niste sume reprezentand salarii in avans, dar primeau de la casierie si leafa lunara. "Avansul" nu era retinut din lefurile lunilor viitoare. Au incasat practic nejustificat cate doua salarii. Aici este vorba despre o primarie in care toata lumea fura, dar fiecare face acest lucru cum poate. S-a constatat de asemenea ca s-au furat bani din fondurile primariei si cand au fost verificate dosarele de documente si lucrarile privind reparatiile la scoala si biblioteca din satul Zbereni, comuna Cotnari, sau la dispensarul din Valea Racului. La aceste obiective, sumele care nu se pot justifica depasesc 50.000 euro, iar lucrarile au fost incredintate fara licitatie. In mod ciudat, desi faptele sunt grave si s-a furat pe fata din banii primariei, raportul Curtii de Conturi nu a fost inaintat inca procurorilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (14)

Zisu  | #113687
I a nu va mai legati numai de Cotnari.L a Deleni si la Harlau se petrec cele mai mari HOTII, dar acolo pedeleii au partea lor grasa.Verificati la Harlau cum Cernescu a marit salariile buetarilor inainte de 1 iulie, sa aiba de unde taia....
Pin  | #113688
Ce se intampla la Cotnari, se intampla in toata zona Hirlaului.Votati asistati sociali,cu asa popor nu-i de mirare, cine sa le ceara cont?
Deleni SAT LEAHU-NACU  | #113689
Satul *****-Nacu este izolat si inundat.Primarul face sali de sport si stadioane.Veniti la *****-Nacu domnilor de la ziar sa vedeti drumuri inundate si podete luate de ape.
gill62  | #113708
fratilor ,asta-i la grupa mica pe langa Cernescu...ala fura pe fata de ani de zile si nu se leaga nimeni de el.Nu vi se pare curios??
Hirlau  | #113719
Credeti oameni ca va fi posibil sa scrie ceva ****** de primarul Cernescu din Hirlau? Nicidata atata timp cat il umple cu de toate cand vine in zona. De ce nu scrieti despre cum si-a lau teren public primarul Cernescu si la dat copiilor sai sau la alti apropiati? Apropo stie cineva cate locuri de casa a primit Tapusa Florin de la Primaria Hirlau?
Riti Piti  | #113727
Bai dragi scriitori de ce va tot luati de Cernescu? Ce daca a ocupat si el un loc langa CEC (vizavi de imparatia lui Cernescu), ce daca prins un locusor langa Raresoaia? Doar nu sunt pentru el, acestea sunt locuri strategice pentru "investitori strategici" Este doar o intamplare ca babuinul este ginerele lui. De cand a venit gorila si investeste masiv in Harlau a crescut PIB-ul orasului cu -27%. Cum vreti voi sa prospere acest targ atata timp cat sfatuitorii principali ai primarului sunt ADAM & COJAC?
Asa great de administratia locala nu am avut nici pe timpul madamei de pe drumul oaselor. Succes gorila, investitii cat mai marete si deveniti stapani ai strazii de la intersectia primariei pana la rond. Oricum este posibil ca in curand sa luati foc (la propriu).
Jaf la piaţa din Hîrlău  | #113761
Clanul Plugaraşu ar trebui arestat ca cel al Cordunenilor.O mare hoţie, iau marfa ţăranilor forţat.Interveniţi oameni buni, să scăpăm de bişniţariI, CARE COTIZEAZĂ LA NAŞII DIN PRIMĂRIE.
stere  | #113762
Da ăsta e pui de hoţ pe lângă cel de la Hîrlău şi cel de la Deleni, bombonel prigonel.
crazy  | #113810
Salut, pt toti cei cu comentarii negative: sint cei care nu sint in stare sa faca nimic decit sa fure si sa ameninte ca strica munca altuia, ca ei nu sint capabili sa munceasca, sa faca ceva. DUMNEZEU SA VA AJUTE , SA VA LUMINEZE MINTEA CU GANDURI MAI BUNE, si-atunci o sa aveti si avere ca asta vine si dupa cum gandesti; este mancare si "casuta" gratuita pentru ........ cei care nu-s normali la cap.
tit  | #113816
Oare cine vandaliza orasul Harlau in campaniile electorale(LOCALE SI PREZIDENTIALE)? Nu cumva cei care spun azi ca Cernescu fura? Nu cumva cei care au sustinut pe cei care azi taie salariile si conduc tara? Sint exact cei din PDL care ne ameninta tot timpul si au facut turul orasului Harlau si a satului Parcovaci in mare triumf .... dupa alegerea marinarilui. De ce nu mai fac turul triumfal sa multumeasca pt -[25% + 25%]=55% + 5% TVA si multe alte scumpiri? .... cit ne-a mai ramas?
alexa  | #113858
rusine domnului primar...ar trebui sa infunde puscaria....
ppimar Cretu Vasile  | #117950
Domnule ******,ti am cerut dreptul la replica si nu ai binevoit sa mil dai,ce a-ti scris in ziar sunt minciuni mari lucruri neadevarate,oricind dovedesc acast fapt.Sa stiti ca tot timpul am cautat sa fac lucruri bune si sa respect oamenii si legile tarii.Pe cei rai o sa-i bata Dumnezeu.
primar Cretu Vasile  | #117951
Domnule ziarst,ti- am cerut dreptul la replica, si nu ai binevoit sa mil dai,ce a-ti scris in ziar sunt minciuni mari lucruri neadevarate,oricind dovedesc acast fapt.Sa stiti ca tot timpul am cautat sa fac lucruri bune si sa respect oamenii si legile tarii.Pe cei rai o sa-i bata Dumnezeu.Astept un interviu adevarat ca de minciuni m am saturat.
sorin  | #118019
rusine domnu primar jos cu el ne face zona de ras
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1427 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014784 (s)