Actualitate

Jaf la mormantul lui Cuza – FOTO

Publicat: 15 aug. 2011

@ Desi nu a trecut nici un an de cand au fost receptionate lucrarile de reabilitare si consolidare a Palatului de la Ruginoasa, in prezenta ministrului Culturii, Kelemen Hunor, tencuiala a inceput deja sa cada de pe pereti @ Atat de bine a realizat lucrarile firma lui Titel Sinescu, SC Iasicon SA, incat se pot observa infiltratii in structura fundatiei, treptele din marmura, de la intrare, s-au prabusit, iar centura de beton, exterioara, realizata deasupra fundatiei, este crapata din 20 in 20 de centimetri @ Asta in conditiile in care lucrarile au costat 2,593 milioane de euro, iar pentru a finanta lucrarea, statul roman s-a imprumutat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei @ „In primul rand, ma deranjati in concediu si azi (ieri – n.r.) mai este si sarbatoare. Nu stiu despre ce vorbiti si, chiar daca ar fi asa, lucrarea este inca in garantie de constructie si, deci, nu trebuie sa ne facem probleme. Timp de doi ani lucrarea este sub garantie si nu trebuie sa platim in caz ca se strica ceva”, a declarat Lacramioara Stratulat, directorul Complexului National Muzeal Moldova @ Proiectantul lucrarii, Viorica Frunza, de la firma Impex Romcatel SA, s-a limitat, de asemenea, doar sa spuna ca lucrarea se afla in garantie

O mare bataie de joc fata de banul public si lipsa de respect pentru istoria poporului roman. Cei care, in ultimii 20 de ani, s-au imbogatit doar prin contracte cu statul nu tin cont de valorile culturale istorice atunci cand pun in aplicare retetele de frauda. Palatul de la Ruginoasa, simbol al romanilor, loc unde s-a infaptuit istoria, a cazut victima unor complicitati dintre functionarii publici si firme de constructii infiintate de indivizi fara scrupule, care nu vor decat sa bage in propriile buzunare banul public.
Nu a trecut nici macar un an de cand, in prezenta ministrului Culturii, Kelemen Hunor, au fost receptionate lucrarile de restaurare si consolidare a Palatului de la Ruginoasa, care a apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ca a si inceput sa cada tencuiala. Lucrurile sunt mult mai grave. Asa de bine a realizat lucrarile firma lui Titel Sinescu, SC Iasicon SA, incat in exterior peretii sunt crapati atat la nivel de tencuiala, cat si la centura din beton, realizata tocmai pentru a consolida structura. La subsol deja domneste mucegaiul. In fundatie sunt infiltratii de apa. Oricand poate fi afectata rezistenta bijuteriei arhitecturale, construita in stil neogotic. Bataia de joc in acest caz a fost impinsa pana la extrem. Treptele din marmura, aflate la intrarea in palat, unde se presupune ca a murit injunghiat in 1847 tanarul Sandulache Sturza, incercand sa salveze onoarea printesei Marghiolita, s-au prabusit dupa ce au fost „modernizate”. Chiar ieri o echipa de muncitori facea reparatii. „Marmura a cazut pentru ca, atunci cand s-au efectuat lucrarile de reparatii, nu s-a facut cort de protectie si deasupra treptelor si, in felul acesta, a stat in ploaie si trebuie schimbata din nou”, a spus unul dintre angajati.

Amenintari de director

In ciuda faptului ca fotografiile realizate de reporterii BUNA ZIUA IASI sunt graitoare si ilustreaza calitatea proasta a lucrarilor, directorul Complexului National Muzeal Moldova, Lacramioara Stratulat, parea mai ingrijorat de faptul ca jurnalistii au patruns in curtea palatului si au reusit sa realizeze fotografii. De asemenea, s-a aratat mult mai deranjat ca a fost sunat in concediu decat de calitatea proasta a unor lucrari care au costat statul roman aproape 2,6 milioane de euro. „In primul rand, ma deranjati in concediu si azi (ieri – n.r.) mai este si sarbatoare. Nu stiu despre ce vorbiti si, chiar daca ar fi asa, lucrarea este inca in garantie de constructie si, deci, nu trebuie sa ne facem probleme. Timp de doi ani lucrarea este sub garantie si nu trebuie sa platim in caz ca se strica ceva”, a spus initial Lacramioara Stratulat si a inchis telefonul. La nici jumatate de ora dupa aceea, a incercat sa-i intimideze pe jurnalisti spunand ca s-a intrat fraudulos in curtea palatului. „Nu stiu cum ati intrat acolo, dar ati intrat fara acordul nimanui si va asigur ca nu exista nici un fel de apa in pereti si tencuiala este la locul ei. Cum este posibil sa sustineti ca este apa in peretii de la parter? Nu aveti cum sa aveti poze dinauntrul cladirii pentru ca nu ati intrat acolo. Aveti grija ce scrieti, ca scrieti pe propria raspundere”, a adaugat aceasta.
Dupa ce a aflat ca au fost realizate si fotografii care dovedesc calitatea proasta a lucrarilor, atitudinea directoarei s-a schimbat radical, invitand jurnalistii sa aiba o discutie „lamuritoare” cu directorul tehnic al Complexului National Muzeal Moldova, Adrian Puisor, care ii tine locul cat timp cat ea este, timp de o luna, in binemeritatul concediu.
De asemenea, Viorica Frunza, reprezentanta SC Impex Romcatel SA, firma care a proiectat si implementat proiectul de restaurare a palatului,
s-a limitat doar sa spuna ca lucrarea se afla in garantie. „Nu este nimic la palat, lucrarea este pe timp de garantie. Daca doriti mai multe detalii, va invit la mine la birou, la o discutie”, a declarat telefonic Viorica Frunza.
Patronul firmei de constructii Iasicon SA, Titel Sinescu, a refuzat, de asemenea, sa discute cu jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI pe marginea acestui subiect.

Scurta istorie a Palatului de la Ruginoasa

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost construit in stil neogotic în anul 1804. La inceput, el a apartinut familiei Sturdza. In 1862, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite, a cumparat prin licitatie palatul de la Banca Moldovei, dorind sa-l transforme în resedinta de vara. Domnitorul a depus pe 25 ianuarie 1862 pretul de 52.011 galbeni. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ingropat initial langa biserica din curtea Palatului, in 1873. Dupa cele doua razboaie mondiale osemintele au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi, din Iasi.

Comentarii
  • NU INTELEG , CE, PALATUL DE LA RUGINOASA ESTE „FRIGIDER” DE SE SPUNE CA ESTE IN GARANTIE ? CONSTAT CA IN ROMANIA NU MAI ESTE RESPECT NICI PENTRU CALITATE SI NICI PENTRU INTLESUL LIMBII ROMANE……

  • d-nule ziarist ce umbli cu mata in sac, esti prieten cu primarul militianul moraru ionel? de ce nu te duci sa pozezi casa facuta in Ruginoasa? ap din Iasi’ apartamentele din Bucuresti? toate aceste constructii au fost ridicate o data cu palatul, merge-ti la casa de la Ruginoasa si o sa gasiti aceleasi materiale ca la palat. Din cele 2 milioane mai mult de jumatate de milion este partea primarului.De cand acest trantor a nenorocit comuna, scoala neterminata, han sistat, sala de sport facuta in bataie de joc, gardul facut la terenul de sport anul trecut anul acesta a cazut jos,…………….vedeti santurile sapate prin comuna cu bani inprumutati si neterminate. Daca intradevar vreti sa vedeti unde sunt banii, intrati in comuna dar nu acceptati cadourile in portbagaj si nici fufele care vi le baga la inaintare militianul.

  • E bine sa vedeti DEZASTRUL din Palatul Culturii.Stiati ca sunt salariati care trebuiau sa fie pensionati de 3ani dar sunt mentinuti in continuare cu un salariu de peste 2*00(doua mii )de euro ?Asta in conditile in care la reducerile din primavara au fost reduse posturile de muncitori iar pensionabilii cu peste ***0 lei noi net au fost mentinuti .

  • In schimb in Palatul Culturii cand s-au facut reduceri de personal au fost dati afara muncitorii.Iar salariatii care trebuiau sa fie pensionati de peste 3 ani sunt mentinuti in functie cun salariu de peste 2**0(doua mii )de euro pe luna.Da sunt salariati in Palatul Culturii ,care in conditii de criza,desi pensionabili,incaseaza ***0(sapte mii )de lei noi net pe luna.

Adauga un comentariu