Local

Jaful anului din primarie isi urmeaza cursul pe banii iesenilor

Publicat: 31 iul. 2011
1

@ Sistemul de ticketing din mijloacele de transport in comun din Iasi ar trebui sa fie implementat de o firma care a oferit pretul cel mai mare @ Paguba adusa la bugetul comunitatii iesene ajunge la aproximativ 6 miliarde de lei vechi @ Firma Alien Concept SRL, principalul contestator al licitatiei, nu s-a mai prezentat la procesul de la Tribunal

Judecatorii de la Tribunalul Iasi au suspendat procesul prin care firma Alien Concept SRL atacase modul in care a fost adjudecata licitatia pentru ticketing. Avand in vedere ca cei de la Alien Concept SRL nu s-au mai prezentat la proces pentru a-si sustine pozitia, magistratii au hotarat suspendarea procesului. Astfel, sistemul de ticketing va fi implementat de firma Radcom SRL, care nu a avut nici pe departe oferta cea mai buna la licitatie.
Reporterii BUNA ZIUA IASI au semnalat intr-un material anterior ca licitatia castigata de SC Radcom SRL este cusuta cu ata alba. Problema se invarte in jurul catorva aspecte esentiale: firma castigatoare nu are experienta in domeniu, a avut pretul cel mai mare, a prezentat aceleasi produse ca si firmele concurente si a apelat la metode neconcurentiale pentru a obtine contractul. Ca totul sa para legal, s-a lucrat foarte mult la sabotajul pe baza detaliilor tehnice.
Pe 10 noiembrie 2010, Primaria Iasi a declansat procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa. La aceasta s-au prezentat patru firme: Radcom SRL, UTI Systems in asociere cu UTI Trafic si SC Alien Concept SRL. Licitatia a fost castigata de Radcom SRL. Se acuza, in primul rand, modalitatea de evaluare a Primariei Iasi, autoritatea contractanta din cadrul licitatiei. Atat UTI Systems, cat si Alien Concept sustin ca si caietul de sarcini a fost fabricat cu dedicatie si contine mai multe erori, ce privesc partea tehnica a contractului. Spre exemplu, unul dintre motivele pentru care UTI Systems a fost descalificata a fost acela ca un produs oferit nu avea certificat de conformitate. De fapt, produsul in cauza facea parte dintr-un ansamblu mai mare, care avea certificat de conformitate si garantiile necesare. Toate firmele care au participat la licitatie au trebuit sa prezinte dispozitive cu protectie impotriva huliganilor, acestea urmand sa fie amplasate in mijloacele de transport in comun. Concret, dispozitivele de ticketing din tramvaie sau din autobuze trebuie sa fie foarte greu de distrus: sa nu se zgarie, sa nu se sparga usor, sa nu arda, sa fie dure etc. Numai ca, in afara de caracteristicile tehnice care sa ofere siguranta impotriva raufacatorilor, firmele au fost nevoite sa inventeze si scenarii anti-vandalism. Acestea au condus la descalificarea uneia dintre firme, chiar daca produsul oferit avea o calitate mai buna decat cel al firmei concurente, care a stiut sa inventeze o poveste mai interesanta. Pentru acest lucru, primaria plateste in plus aproximativ 6 miliarde de lei vechi.

Comentarii
Adauga un comentariu