Actualitate

Jaful anului la Primaria Iasi

Publicat: 22 feb. 2011
1

@ Fraudarea banului public pare sa fi devenit o tinta directa pentru Primaria Iasi @ Mafia siciliana ar putea sa vina la niste cursuri de perfectionare la Iasi, in birourile din Palatul Roznovanu, pentru a invata cum se fura banii din condei @ Este un jaf de cel putin 6 miliarde lei vechi, direct din pusculita publica @ Licitatia organizata pentru atribuirea contractului de ticketing, panouri de informare in timp real si sistem de management in trafic, a fost pretextul perfect pentru aranjamente @ Firma care a avut oferta cea mai buna si mai avantajoasa din punct de vedere financiar a fost descalificata pentru ca nu a facut o compunere sau o povestire despre cum ar putea sa distruga un huligan dispozitivul de ticketing din tramvaie @ „Din moment ce dispozitivul respecta caracteristicile tehnice necesare unui display anti-vandalism, este evident ca nu mai trebuie sa ne asumam in clar un scenariu dintr-o multitudine care pot fi inventate de un huligan”, explica cei de la UTI Systems

Primaria Iasi este implicata intr-un nou scandal privind banul public. Chiar daca este perioada de recesiune economica, chiar daca angajatii Primariei Iasi au fost arsi la lefuri pentru ca nu existau bani de salarii, municipalitatea ieseana a jefuit din nou bugetul public. Acest ultim jaf, de aproximativ 6 miliarde lei vechi, provine din ultima licitatie importanta organizata de Primaria Iasi. Este vorba de licitatia privind sistemul de ticketing, panouri de informare in timp real si sistem de management in trafic.
Pe 10 noiembrie 2010, Primaria Iasi a declansat procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa. La aceasta licitatie s-au prezentat patru firme: Radcom SRL, UTI Systems in asociere cu UTI Trafic si SC Alien Concept SRL. Licitatia a fost castigata de Radcom SRL.
Problema se invarte in jurul catorva aspecte esentiale: firma castigatoare nu are experienta in domeniu, a avut pretul cel mai mare, a prezentat aceleasi produse ca si firmele concurente si a apelat la metode neconcurentiale pentru obtine contractul. Pentru ca totul sa para legal, s-a lucrat foarte mult la sabotajul pe baza detaliilor tehnice. Firmele declarate necastigatoare au contestat deja licitatia, venind cu argumente cat se poate de pertinente.

Restrictionarea concurentei

Se acuza, in primul rand, modalitatea de evaluare a Primariei Iasi, autoritatea contractanta din aceasta licitatie. Atat UTI Systems, cat si Alien Concept sustin ca si caietul de sarcini a fost fabricat cu dedicatie si contine mai multe erori, ce privesc partea tehnica a contractului. Spre exemplu, unul dintre motivele pentru care UTI Systems a fost descalificata a fost acela ca un produs oferit nu avea certificat de conformitate. Numai ca acel produs facea parte dintr-un ansamblu mai mare, care avea certificat de conformitate si toate garantiile necesare. „Autoritatea contractanta nu cunoaste propriile cerinte incluse in documentele de atribuire, cat si faptul ca singurul scop al acestor cerinte este restrictionarea concurentei la prezenta procedura de achizitie publica”, au precizat reprezentantii de la UTI Systems in contestatia depusa la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Sistem anti-vandalism

Toate firmele prezente la licitatie au fost obligate sa prezinte dispozitive ce urmeaza sa fie amplasate in mijloacele de transport in comun, care sa aiba protectie impotriva huliganilor. Mai concret, acele dispozitive de ticketing din tramvaie sau din autobuze trebuie sa fie foarte greu de distrus: sa nu se zgarie, sa nu se sparga usor, sa nu arda, sa fie dure etc. Numai ca, in afara de caracteristicile tehnice care sa ofere siguranta impotriva raufacatorilor, firmele au fost nevoite sa inventeze si scenarii anti-vandalism. Acestea au condus la descalificarea uneia dintre firme, chiar daca produsul oferit avea o calitate mai buna decat produsul firmei concurente, care a stiut sa inventeze o poveste mai interesanta.
Pentru a da startul la compuneri, schite, povestiri si nuvele, Primaria Iasi a oferit si exemple: un huligan se urca in tramvai, se uita in stanga si in dreapta, scoate un cui si zgarie dispozitivul de ticketing. „Autoritatea contractanta a oferit ca exemplu scenariul cu zgarietura cu obiecte contondente sau arderea cu tigara aprinsa, dar la fel de bine dispozitivul ofertat rezista si la stropirea cu apa sau zgarietura cu un ac. Din moment ce dispozitivul respecta caracteristicile tehnice necesare unui display anti-vandalism, este evident ca nu mai trebuie sa ne asumam in clar un scenariu dintr-o multitudine care pot fi inventate de un huligan”, au explicat cei de la UTI Systems.

Bani aruncati aiurea

O alta discutie interesanta priveste capacitatea de stocare a tranzactiilor care se pot realiza prin aceste sisteme de ticketing. Cerinta din caietul de sarcini era ca sistemele sa stocheze cel putin 100 mii de tranzactii. Aceasta capacitate se poate modifica in functie de memoria de stocare. Toate cele trei firme puteau oferi sisteme care sa stocheze milioane de tranzactii. Cu toate acestea, UTI Systems a fost descalificata deoarece a scris in oferta ca sistemul gestioneaza peste 10 mii de tranzactii. Este absurd sa ceri minim 100 mii tranzactii cand toate sisteme incep de la 1, pana la 500 mii tranzactii. Este greu de crezut ca o sa fie 500 mii ieseni care sa circule cu mijloacele de transport in comun in acelasi timp…
Alte chichite au mai facut referire la temperatura de functionare a sistemului de ticketing. Aceste dispozitive trebuie sa functioneze la – 25 grade in timpul deplasarii mijlocului de transport in comun si – 30 grade in timpul stationarii.

Cine a luat spaga?

Peste toate acestea, este greu de inteles care este motivul pentru care Primaria Iasi a dat acest contract firmei Radcom SRL, care nu a mai avut nici un contract similar. In schimb, UTI Systems a implementat acelasi proiect in Bucuresti. Pretul cu care a fost adjudecata licitatia a fost de 6,47 milioane lei, cu toate ca cei de la UTI Systems ofereau si produse mai bune, la 5,87 lei fara TVA, si experienta in domeniu. „Radcom SRL a fost desemnat prin metode neconcurentiale si nelegale castigatorul prezentei proceruri de achizitie publica”, sustin reprezentantii Alien Concept SRL.
Contestatia la aceasta licitatie a ajuns in urma cu putin timp pe masa judecatorilor de la Tribunalul Iasi. „Exista o comisie de licitatie care a stabilit ca oferta acestei firme sa fie castigatoare. Probabil ca a oferit conditii economice mai bune, respectiv in ceea priveste raportul calitate – pret. Daca exista nemultumiri din partea celorlalti participanti, au dreptul sa se adreseze CNSC sau altor institutii. In functie de ce se va decide, putem chiar sa si reluam licitatia”, a declarat Sebastian Buraga, actualul purtator de cuvant al Primariei Iasi.





Comentarii
  • DOAR 30 RON / LUNA SI AI GRATUIT INSTALATOR SI ELECTRICIAN NON STOP LA TINE ACASA 0752 922 922 (cauta site-ul „dispeceriasi.ro” pentru mai multe detalii)

  • Cred ca sunteti niste tineri tare naivi, daca va inchipuiti ca veti gasi fraieri care sa va dea 30 ron lunar pentru a le remedia voi o defectiune care poate apare o data pe an „de regula o siguranta arsa, s-au o ghiuveta infundata”, care pot fi remediate de oricine la un pret derizoriu.Cautati alte oportunitati de afaceri nu naivitati din astea.

  • Sa dat numeroase semnale ca primaria iasi este cea mai corupta si cu cea mai mare mafie din tara, asta a facut din IASI TURNATORUL NICHITA CU SECURISTII LUI. Nu au bani pentru proiecte sa scoata tevile de incalzire din casele oamenilor, suntem obligati sa le platim acele tevi,da pentru ca asa ne poate fura pe cei cu repartitoare si centrale de apartament, mafia de la CET SI TERMOSERVICE care platesc salarii nesimtite unor juristii care trag mata de coada sa le apere hotiile in caz ca lumea se revolta, banii nostri se duc in buzunarele lor prin diferite forme , scot fel de fel de firme sa ne poata fura, CE FACE DNA DE LA CENTRU, NU VEDE NIMENI MAFIA DE LA IASI DIN PRIMARIE SI INSTITUTIILE SUBORDONATE ACESTUI TURNATOR, NU VEDETI CE FACE PSD IN TARA CE JOC PUNE LA CALE CU SINDICATELE SA DEA JOS PE CEI CE VOR SA FACA CEVA BUN CU TARA ASTA, SA NE SCAPE DE MAFIA PSD DI SINDICALISTA; EI VORBESC DE JAF NATIONAL, NU VA ESTE RUSINE SPURCACIUNI , V-ATI BATUT JOC DE ACESTE POPOR TIMP DE 20 ANI; ROMANII TREZITI-VA PINA SI TARILE ARABE SAU RIDICAT IMPOTRIVA CLANULUI MAFIOT SI AUTORITAR, NOI ROMANII NU MAI AVEM CURAJUL INCA O DATA, DAR PENTRU ASTA TREBUIE SA VEDEM ADEVARUL DE CE SA AJUNS AICI. ADEVARUL CA CLANURILE MAFIOTE DIN PSD , PRM,PC, SI MAI RAU ACUM CRIN A FACUT DE RIS DOCTRINA LIBERALE, SA aliat cu mafia securista. ADEVARUL CA CLANURILE SECURISTE A LUI ILIESCU ,NASTASE REBENCIUC, SI ACUM ACEST CIMPAZEU DUS CU CAPUL SI UN MINCIUNOS, DUCE IN EROARE O TARA INTREGA CU MINCIUNILE SI HITIILE LOR TIMP DE 21 ANI ROMANII TREZITI-VA CA INCA SECURISTII NE MAI OMOARA DE VII, ASTA E GENOCID CE AU FACUT CU POPORUL IN ACESTI 21 ANI NU CEAUSESCU. MOARTE MAFIEI PSD SI A KGB ILIESCU;

  • Se stie foarte bine ca” Cel care pierde are intotdeauna dreptate „,toate firmele vin la licitatii cu preturi mici,subevaluate,pentru ca ultrior sa ceara acte aditionale,este foarte bine ca preturile sa fie reale fara a se solicita suplimentari,iar firma care a castigat daca nu se incadraza in planul financiar sa suporte din bugetul propriu.

  • Dragi romani viata dv a tuturor romanilor este controlata pana in si la cel mai mic detaliu de secu, daca vorbesti cu sotiia, parintii, rude fini afini interes de serviciu ori alte activitati sociale, comerciale prin ori la
    telefon, s-au cand sa te culci cu nevasta cand cum si ce sa mananci, cum sa tenbraci cand sa te k…ori mergi la piata ce si cum sa mananci ai nevoie de aprobarea secu asa ca santem terminatii asa ca oricand puteti fi asimilati cu grup infractional si ca atentati la siguranta …… si va treziti cu mascatii si kasa sparta la orice ora , pt ca asa vrea un oarecare domn..x

  • are dreptate riki mister edi sau cum sa-ti spunem mister secu pt ca sunt convins ca esti unul din ei ori fost secu ori actual mancator de rahat gen nichita care are legaturi stranse cu fosti secu care inca mai sunt la conducerea unor institutii,deci parchetul,dna sa se autosesizeze in privinta unui nou act de coruptie de la primarie coordonat de gigi si sa faca anchete asa ar fi normal dar cum nu este nimic normal deoarece la conducerea acestor institutii sunt sacali gen calin de la dna sau altii nimeni nu va reactiona intr-un fel din partea acestor institutii,oameni buni voi ziaristii cand mai aveti informatii de genul asta sau chiar dovezi trimiteti si pe la procurorul general sau pe la DNA bucuresti pt a verifica ei aceste fapte

  • ACEST COMUNIST ORDINAR GHEORGHE NICHITA TREBUIE LICHIDAT CU ORICE PRET TREBUIE FUGARIT DIN IASI TREBUIE SA VOTAM IMPOTRIVA LUI IESENI IN 2012 NU-L MAI LASATI LA CONDUCEREA IASULUI COMUNISTI SPURCATI CE SUNTETI CU USL VOSTRU SI CU TOT

  • Pentru persoana care a avut de comentat legat de ” DISPECERIASI ” : cred ca suntem naivi, dar macar nu stam degeaba si incercam sa facem ceva in afara de a comenta fara a sti despre ce este vorba. La fel sa spus si acum 4 ani cand am dat drumul la afacere iar prin cuvintele „ca veti gasi fraieri” jigniti foarte multe persoane din IASI care de 4 ani au contract cu noi si sunt foarte multumiti (atat persoane fizice cat si persoane juridice)Pana la sfarsitul saptamanii veti gasi pe sit-ul nostru tot portofoliu (daca incape).Va asteptam sa apelati cu incredere DISPECERIASI 0752 922 922

Adauga un comentariu