Actualitate

Jale mare la cea de a II-a proba de la bac – GALERIE FOTO

Publicat: 04 iul. 2012

@ Dupa derularea celei de-a II-a probe scrise a examenului de bacalaureat, sute de candidati ieseni risca sa pice pe capete @ Astfel, subiectele pe care le-au avut de rezolvat la matematica si istorie i-au pus in dificultate pe liceeni @ „Subiectul al II-lea de la Istorie a fost foarte dificil. Acesta a fost conceput special pentru a lovi in elevi”, acuza un reputat profesor de Istorie @ Si testele de la Matematica le-au creat probleme absolventilor de clasa a XII-a

Cea de-a doua proba scrisa a examenului de bacalaureat, la matematica sau la istorie, ar putea fi determinanta pentru selectarea candidatilor. Profesorii acuza faptul ca elevii au fost „vanati”. „Atata timp cat subiectele la istorie au fost concepute in perioada domnului Funeriu, nu ne asteptam decat la ceva foarte rau… Ca un exemplu, subiectul al II-lea de la istorie a fost foarte dificil. Acesta a fost conceput special pentru a lovi in elevi. Este adevarat ca liceenii au avut de pregatit si «Constitutiile» in programa de bacalaureat dar, dupa parerea mea, elemente ce tin de legile date de Cuza dupa 1859 sau despre cea de la 1866 a Regelui Carol I ar fi fost normal sa se fi dat. Atunci cand vine vorba despre Carvunari, acest lucru a fost tratat vag de catre copii”, arata un reputat profesor de istorie.
Pe de alta parte, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) arata faptul ca totul a descurs normal si fara ca subiectele sa le puna probleme absolventilor de clasa a XII-a. „Subiectele au fost de dificultate medie si necesitau atentie din partea elevilor, mai ales în întelegerea cerintelor formulate, pentru ca rezolvarea unora solicita identificarea informatiei din sursa istorica propusa, fiind necesare, de asemenea, si cunostinte temeinice, rod al unei pregatiri sustinute în timpul anului scolar. Având în vedere ca istoria este o disciplina de profil, cu caracter obligatoriu pentru clasele umaniste si pentru cele vocationale, consideram ca elevii au prilejul de a arata masura valorii lor la profilul pentru care au optat la admiterea în liceu”, declara prof. dr. Lacramioara Iordachescu, inspector de istorie in cadrul ISJ.

Surprize la matematica

Pe de alta parte, cu toate ca nu au fost subiecte cu un grad de dificultate major, elevii care au sustinut cea de-a II-a proba scrisa a examenului de bacalaureat la matematica ar putea avea surprize neplacute. „Obtinerea unei note minime de promovare este conditionata de abordarea primelor doua subiecte, concepute în acest sens. În schimb, pentru a primi o nota buna este nevoie de atentie, de experienta de rezolvare a unor subiecte similare si de stapânirea emotiilor. Ca si în sesiunile anterioare, sunt punctate toate etapele parcurse în rezolvarea unei cerinte, acordându-se, asadar, punctaje intermediare. Se poate considera ca, la modul general, variantele au un nivel mediu de dificultate, continând subiecte echilibrate, fara cerinte foarte dificile”, a precizat si prof. Nicu Miron, inspector de matematica.

Pe de alta parte, proba de ieri a fost sustinuta de 5.217 de candidati. Patru dintre acestia au fost eliminati din examen, pentru tentativa de frauda: doi de la Colegiul National Emil Racovita si alti doi de la Colegiul National Stefan cel Mare din Hârlau si de la Grupul Scolar Radu Cernatescu. 

Vezi aici baremul de corectare matematica M1!
Vezi aici baremul de corectare matematica M2!
Vezi aici baremul de corectare matematica M4!
Vezi aici baremul de corectare istorie!

Comentarii
  • La istorie a fost usor.Constitutiile s-au predat de mult timp,iar statul modern e usor elementar pentru un roman.**** regat ****-**** independenta **59 cuza foarte greu.la mate e aiurea.forza ragazzi

  • Ce vi s-a parut asa de greu la mate ? Eu am terminat in 2**5, si daca ma trezeai la * dim. si tot faceam de un minim 5. Voi ce vreti sa dea la mate ? tabla adunarii ? Puneti mana pe carte , nu mai cereti pomana !!

Adauga un comentariu