News Flash:

Jale mare la clasa a opta

13 Mai 2005
1154 Vizualizari | 0 Comentarii
•In urma simularii examenului de capacitate la care au participat elevii de clasa a VIII-a s-a constatat ca acestia au mari lacune in privinta notiunilor elementare de gramatica si limba romana •Conducerea ISJ a trasat directive clare unitatilor de invatamant pentru a se pune accent mai mare pe capitolele la obiectele care vor face subiectul examenelor •Dirigintii claselor a VIII-a trebuie sa organizeze sedinte cu parintii, iar directorii sa participe la ore

Elevii ieseni nu stiu sa desparta cuvintele in silabe, nu cunosc cazurile substantivelor, nu stapanesc ordinea in care se efectueaza operatiile matematice, nu cunosc formule de calcul prescurtat si nu pot sa se orienteze corect pe harta. Cel putin acestea sunt cateva dintre lacunele descoperite de inspectorii de specialitate, dupa ce elevii de clasa a VIII-a au participat la simularea testelor nationale. Ca urmare a rezultatelor modeste obtinute de elevii de clasa a VIII-a la simularea testelor nationale din data de 21 aprilie, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a recomandat o serie de masuri care trebuie duse la indeplinire de fiecare unitate de invatamant in parte. Pe langa capitolele unde materia nu este cunoscuta, reprezentanti ISJ au recomandat ca dirigintii claselor a VIII-a sa organizeze sedinte cu parintii, la care vor participa si profesorii care predau disciplinele de examen: limba si literatura romana, matematica, geografie sau istoria. Mai mult, directorul unitatii va fi nevoit sa monitorizeze activitatea de pregatire a elevilor de clasa a VIII-a, оn vederea sustinerii testarilor nationale, adica asistente la ore, program de pregatire suplimentara si оntalniri cu parintii.

Recomandari la limba romana

Pana la prima proba din cadrul testelor nationale, de pe 20 iunie, profesorii de limba si literatura romana trebuie sa se axeze la clasa pe anumite capitole unde elevii gresesc cel mai des. Astfel, pentru o nota cat mai mare, elevii trebuie sa cunoasca regulile de despartire a cuvintelor оn silabe, identificarea corecta si completa a unei parti de vorbire, de asemenea cazurile substantivului, functiile sintactice ale unei parti de vorbire, recunoasterea unui anumit tip de subordonata dintr-o fraza, construirea unei fraze care sa includa un anumit tip de subordonata si stabilirea corecta a elementelor de versificatie. Lista cunostintelor care trebuie cunoscute continua cu identificarea figurilor de stil оnvatate, formularea de exercitii cu figuri de stil, оncadrarea unui text la un anumit gen literar, comentariul unei secvente dintr-un text nestudiat, respectarea conventiilor specifice unei compuneri redactate оntr-un anumit stil functional, cunoasterea definitiilor si a trasaturilor pentru toate speciile literare studiate si argumentarea оncadrarii оntr-o anumita specie a unui gen literar.

Decalogul matematicii

Profesorii de matematica vor pune accent оn pregatirea elevilor pe mai multe aspecte printre care amintim ordinea efectuarii operatiilor, formulele de calcul prescurtat, determinarea distantelor оn spatiu, unghiul dintre doua drepte оn spatiu, unghiul facut de o dreapta cu un plan, masura unghiului diedru determinat de doua plane, arii si volume, valoarea unei functii оntr-un punct, reprezentarea grafica a punctelor dintr-un plan si reprezentarea graficului functiei liniare. La Geografie, elevii trebuie sa puna un accent deosebit pe prezentarea comparativa a regiunilor si unitatilor fizico-geografice, evidentierea punctuala a trasaturilor comune si a particularitatilor unitatilor de relief, utilizarea preferentiala a itemilor care necesita argumentare, completarea itemilor lacunari, identificarea unitatilor fizico-geografice si a componentelor retelei hidrografice, consolidarea deprinderilor de orientare pe hartile mute si de analiza a suportului cartografic.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1388 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013054 (s)