Sfaturi pentru casa si gradina

Jalesul de gradina – Cum sa ai salvie medicinala de cea mai buna calitate

Publicat: 30 apr. 2018

Salvia medicinala (Salvia officinalis) sau Jalesul, cum mai este cunoscuta in popor, se deosebeste usor de cea ornamentala prin culoarea florilor, care sunt mov-lila, asezate in cerc, in jurul unei axe comune. Frunzele argintii, acoperite cu perisori, se recolteaza si se pot folosi proaspete sau uscate. Locul unde sunt puse la uscat trebuie sa fie unul umbrit, dar bine aerisit.

Ca dimensiuni, Jalesul este similar cu Salvia ornamentala, adica pana la 70 cm inaltime. Tulpina este ramificata, ierboasa in partea superioara si lemnoasa in jos, asemanatoare din acest punct de vedere cu Lavanda si Rozmarinul.

Fiind o planta originara din zona Marii Mediterane, plantati Salvia medicinala in plin soare. La lumina si caldura planta isi mentine foarte bine coloritul frunzelor si parfumul. Solul in care se simte bine este unul calcaros, pietros. Fata de udari nu are pretentii deosebite.

Atentie la fertilizari, fiind o planta pe care o consumati, nu folositi substante chimice cu perioada mare de remanenta sau inainte sa culegeti frunzele. Cel mai indicat este sa ajutati planta cu un fertilizant organic. Cojile de ou pisate si amestecate in sol sunt eficiente, asigurand plantei calciul de care are nevoie.

Se inmulteste usor prin seminte si prin divizarea tufelor mature.

Citeste si Cum se ingrijeste gutuiul japonez

Jalesul este o planta care rezista fara probleme iarna in gradina. Puteti de asemenea sa cresteti cu succes Salvia medicinala si in ghiveci, pe balcon, terasa sau in casa.

Denumirea de salvia provine din cuvantul latinesc “salvare”, o referire directa la beneficiile acestei plante. In scop medicinal, se folosesc frunzele si florile. A fost numita la un moment dat Planta nemuririi.

Preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpiratiei excesive. Ele sunt eficiente in durerile de stomac, favorizand eliberarea gazelor . De asemenea se folosesc ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.

Jalesul se foloseste atat intern, sub forma de ceaiuri si infuzii, cat si extern, sub forma de cataplasme, mai ales pentru problemele de piele- acnee, dermatite etc.loading...

Adauga un comentariu