Secretele istoriei

James Longstreet, unul dintre principalii generali ai Confederatiei in Razboiul Civil American

Publicat: 06 mai 2015
3

James Longstreet (n. 8 ianuarie 1821 – d. 2 ianuarie 1904) a fost unul dintre principalii generali ai Confederatiei in Razboiul Civil American si principal subordonat al generalului Robert E. Lee, care-l poreclise „batranul meu cal de razboi”. A servit sub comanda lui Lee, comandand corpuri de armata in multe dintre celebrele batalii date de Armata Virginiei de Nord pe teatrul de operatiuni din est, dar si impreuna cu gen. Braxton Bragg in Armata Tennessee pe teatrul de vest. Biograful si istoricul Jeffry D. Wert scria ca „Longstreet … a fost cel mai bun comandant de corp de armata din Armata Virginiei de Nord; de fapt, probabil ca era cel mai bun comandant de corp de armata din tot conflictul, inclusiv din tabara Nordului”.

Vezi si A doua batalie de pe Bull Run

Talentul lui Longstreet ca general a adus contributii semnificative la victoriile confederate de la Bull Run (a doua), Fredericksburg si Chickamauga, atat in ofensiva, cat si in defensiva. A avut o prestatie remarcabila si in Bataliile celor Sapte Zile, batalia de la Antietam si in batalia din Wilderness (pana cand a fost ranit). Prestatia sa de comandant semiautonom in timpul campaniei Knoxville a avut ca rezultat, insa, o infrangere a confederatiei. Cel mai controversat moment al sau a fost batalia de la Gettysburg, unde s-a contrazis cu generalul Lee privind tactica si a supervizat fara entuziasm dezastruosul asalt de infanterie cunoscut sub numele de sarja lui Pickett.

Vezi si Batalia de la Chancellorsville

Dupa razboi s-a bucurat de o cariera de succes in guvernul SUA, lucrand ca diplomat, inalt functionar public si administrator. Aderarea la Partidul Republican si cooperarea cu vechiul sau prieten, presedintele Ulysses S. Grant, precum si comentariile critice scrise in memoriile sale, la adresa prestatiei generalului Lee in razboi, l-a instrainat de multi dintre fostii sai colegi confederati. Autorii miscarii Cauza Pierduta s-au concentrat pe actiunile lui Longstreet la Gettysburg ca motiv principal pentru infrangerea Confederatiei in razboi. Reputatia sa in Sud a fost deteriorata timp de un secol si abia recent a inceput sa fie reevaluata.

Adauga un comentariu