Arte vizuale

Jan Davidszoon de Heem, unul dintre cei mai remarcabili pictori olandezi de naturi moarte

Publicat: 13 ian. 2015
3

Jan Davidszoon de Heem (cca. 17 aprilie 1606, Utrecht – inainte de 26 aprilie 1684, Anvers) a fost unul dintre cei mai remarcabili pictori olandezi de naturi moarte. A fost un maestru al detaliului. El a combinat precizia caracteristica naturilor moarte din Olanda cu luminozitatea picturii flamande.

In 1606 se naste la Utrecht si isi face probabil ucenicia cu pictorul de naturi moarte Balthasar van der Ast. 20 de ani mai tarziu acesta lucreaza in orasul universitar Leiden. In 1631 se naste fiul sau, viitorul pictor Cornelis de Heem. In 1636 de Heem se muta la Anvers, iar dupa 3 ani la Utrecht. Din cauza invaziei franceze, in 1672 pleaca din nou la Anvers. Acolo moare pe data de 26 aprilie 1684.

Vezi si Marea pasiune a celebrului ofiter naval britanic George Raper

Acest gen s-a dezvoltat in secolul XVII, fiind apreciat in mod deosebit in Olanda. De Heem s-a obisnuit cu agest gen in timp ce era ucenic al pictorului Balthasar van der Ast. In Leiden s-a aliniat directiei impuse de cercul de pictori din jurul lui Rembrandt si a inceput sa lucreze intunecatele vanitas – picturi ce trateaza temele sumbre ale mortii si trecerii timpului, si naturi statice pentru ilustratii de carte.

Vezi si Originea si studiile lui Carol Popp de Szathmári

Plecarea sa la Anvers a provocat o schimbare profunda in stilul sau. Naturile moarte ale lui Daniel Seghers si Frans Snyders l-au inspirat in crearea unor aranjamente viu colorate de flori, fructe, alimente si vaze ornamentale. De Heem si-a pastrat atentia fata de detalii.

Adauga un comentariu