Magazin

Japonezii vor sa construiasca un ascensor spatial – VIDEO

Publicat: 22 feb. 2012
1

O firma japoneza vrea sa construiasca un ascensor care sa duca pasageri in spatiu, pâna in anul 2050, dupa modelul „ascensorului de sticla” folosit de personajul Charlie in romanul „Charlie and the Great Glass Elevator”, scris de britanicul Roald Dahl. Obayashi este considerata una dintre cele mai serioase companii japoneze. Ea se afla pe punctul de a finaliza constructia Tokyo Sky Tree, cel mai inalt edificiu din Japonia (634 de metri). Firma nipona a participat si la construirea metroului din Dubai si a Stadionului Australia, inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Sydney.

Compania japoneza are in minte de aceasta data un santier de o cu totul alta natura: un ascensor in spatiu, care sa ruleze pe un cablu de nanotuburi din carbon, un material a carui structura este de 20 de ori mai rezistenta decât cea a otelului. Cabina s-ar putea deplasa gratie unei tije uriase, care ar masura 96.000 de kilometri, o dimensiune ce reprezinta un sfert din distanta dintre Terra si Luna. Desi in romanul „Charlie and the Great Glass Elevator„, eroul lui Roald Dahl este propulsat in spatiu in urma unei erori de manipulare, compania Obayashi isi propune sa trimita cu regularitate circa 30 de pasageri pe orbita in jurul Terrei.

Acest ascensor special ar putea urca cu o viteza de 200 de kilometri pe ora, ceea ce-i permite sa ajunga, dupa o calatorie de o saptamâna, la o statie orbitala, situata la o altitudine de 36.000 de kilometri.

Turistii spatiali vor ramâne pe aceasta platforma, dar savantii de la bordul ascensorului si-ar putea continua calatoria, pâna la capatul tijei. „Oamenii adora turnurile inalte, de aici si ideea de a construi unul in spatiu. Expertii nostri in constructii, clima, viteza si efectele vântului spun ca (acest proiect – n.r.) este posibil”, a declarat Satomi Katsuyama, directoarea proiectului.
Singura problema: compania recunoaste ca nu detine nici o estimare referitoare la costul acestui proiect faronic, ca nu are nici un investitor potential si nici o idee despre zona de pe Terra unde cablul ar putea fi fixat.

Adauga un comentariu