Stiri

Japonia detine cel mai tare supercomputer – k

Publicat: 22 iun. 2011

Un supercomputer japonez, numit „K”, ocupa in prezent primul loc pe lista celor mai rapide sisteme de acest gen din lume, anunta publicatia online Tgdaily.com.

Supercomputerul, care este acum doar pe jumatate construit, are 672 de rafturi echipate cu un total de 68.544 de procesoare. Calculatorul are o putere incredibil de mare, obtinand o performanta Linpack Benchmark, de 8.162 petaflop/s, iar eficienta de calculare este de 93%.

K a depasit fostul lider al celor mai rapide 500 de astfel de device-uri pe plan mondial, Tianhe-1A, din China, care se claseaza acum pe locul doi cu 2,6 petaflop/s. Ultima treapta a podiumului este ocupata de Jaguar, un supercomputer Cray al Departamentului de Energie al SUA de la Oak Ridge National Laboratory, cu 1,75 petaflop/s.

Sistemul japonez „K” va avea peste 800 de rafturi cand va fi terminat, in 2012. In momentul in care va fi complet, sistemul este estimat sa aiba o putere de calcul de 10 petaflop/s. Aparatul va fi folosit de multe companii de cercetare din foarte multe domenii, precum cercetarea climei, meterologie, prevenirea dezastrelor si medicina.

In topul sistemelor de acest gen din lume, asiaticii domina top 10. Astfel, pe locul 4 se afla Nebulae, din National Supercomputing Center din orasul chinezesc Shenzen, cu o capacitate de calcul de 1,27 petaflop/s., iar pe pozitia a cincea se situeaza Tsubame 2.0, detinut de Tokyo Institute of Technology, Japonia, cu o capacitate de 1,19 petaflop/s.loading...

Adauga un comentariu