International

Jeleurile pot fi periculoase! Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jeleurile pot fi periculoase Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora
Jeleurile pot fi periculoase! Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora

Jeleurile par prietenoase, însă în cantități mari devin fatale. Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui bărbat, muncitor în construcţii din statul american Massachusetts, care a mâncat zilnic jeleuri cu extract de lemn dulce și, din această cauză, a decedat. Numele bărbatului nu a fost făcut public, dar este cunoscut faptul că avea 54 de ani și nutrea o pasiune pentru jeleuri, mai ales pentru cele care conțin lemn dulce.

Astfel, bărbatul a intrat brusc în stop cardiac într-un restaurant de tip fast-food, neprezentând niciun simptom înainte. Cazul bărbatului a fost descris în New England Journal of Medicine, iar medicii au arătat că acidul glicirizic prezent în lemnul dulce ar fi de vină pentru decesul lui

„Am înţeles că acest pacient avea o dietă nesănătoasă şi mânca o mulţime de bomboane. Este posibil ca afecţiunea sa să fi fost legată de consumul de bomboane?” s-a întrebat doctorul Elazer R Edelman.

Jeleurile pot fi periculoase! Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora

Medicul a explicat că studiile au revelat că acidul glicirizic – ingredientul activ din lemnul dulce – poate duce la  „hipertensiune, hipokaliemie, alcaloză metabolică, aritmii fatale şi insuficienţă renală” – la acest pacient fiind observate toate.

Hipokaliemia constă în diminuarea cantităţii de potasiu din sângele unei persoane, până ajunge la un nivel periculos de scăzut.

Totodată, pacientul a decis recent că are nevoie de o schimbare și a ales jeleurile cu extract de lemn dulce, în detrimentul jeleurilor cu fructe de pădure, pe care le consuma cu câteva săptămâni înainte de moartea sa.

Andrew L Lundquist, un alt medic, a confirmat în articol că lemnul dulce a fost de vină pentru moartea bărbatului.

„Investigaţiile ulterioare au indicat trecerea recentă la dulciuri pe bază de lemn dulce drept cauza probabilă a hipokaliemiei sale”, a declarat acesta.

Ce este lemnul dulce?

Lemnul dulce este o plantă nativă din Europa şi Asia şi este cunoscută de secole pentru utilizarea să atât în scop medicinal, cât şi ca îndulcitor pentru diverse băuturi sau dulciuri. Plantă este cunoscută ştiinţific sub denumirea de Glycyrrhiza glabra, iar numele sau deriva de la cuvintele greceşti „glycos”= dulce şi „rhiza”= rădăcina, datorită glicirizinei, o componentă a rădăcinii de lemn dulce, care este de 50 de ori mai dulce decât zahărul. Alţi compuşi bioactivi sunt: cumarina, polizaharidele, izoflavonele, fitosterolii.

Lemnul dulce are și beneficii

Calmarea afecţiunilor gastrointestinale: datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi imunosupresoare ale acidului glicirizic, rădăcină de lemn dulce s-a dovedit utilă în afecţiuni precum: intoxicaţii alimentare, ulcer gastric, gastrite sau arsuri.

Reducerea stresului: lemnul dulce contribuie la echilibrul funcţiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea cortizolului, hormonul care gestionează stresul în organism.

Sindromul premenstrual şi menopauza: izoflavonele din rădăcină de lemn dulce ajuta la menţinerea echilibrului dintre estrogeni şi progesteron din organism, iar fitoestrogenii contribuie la reducerea crampelor şi a disconfortului din timpul menstruaţiei. Studiile au demonstrat eficacitatea sa în reducerea bufeurilor nocturne.

Hepatite şi alte afecţiuni hepatice non-alcoolice: prin capacitatea să antioxidanta, extractul de lemn dulce contribuie la protejarea celulelor hepatice, iar glicirizina este eficientă în reducerea intoxicaţiei şi stabilizarea funcţiei ficatului.

Adauga un comentariu