Eveniment-Social

JGV şi Asociaţii: Secția de Pediatrie a unui important Spital de Urgență funcționează de doi ani fără avize

Publicat: 05 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
JGV şi Asociaţii Secția de Pediatrie a unui important Spital de Urgență funcționează de doi ani fără avize

JGV şi Asociaţii. Se întâmplă la Piatra Neamț. Secția de Pediatrie a spitalului de Urgență din oraș a fost reabilitată și modernizată, dar funcționează fără avize DSP ori ISU. Totul pentru că recepția lucrărilor nu a fost făcută nici la doi ani de la închiderea șantierului. Spitalul a refuzat semnarea acordului de predare-primire, deși constructorul a făcut mai multe adrese în acest sens. În ciuda acestei decizii, conducerea unității medicale a hotărât să dea totuși în funcțiune secția reabilitată. Sute de copii au fost internați aici în ultimii doi ani. 

Spitalul funcționează cu multiplă subordonare. Banii pentru investiții și utilități vin, în mare măsură, de la Consiliul Județean Neamț, cei de salarii și medicamente prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. De aparatura medicală se îngrijește Ministerul Sănătății. 

Contractul de modernizare încheiat cu un litigiu 

 

JGV şi Asociaţii. Două investiții majore – construcția unui nou bloc operator și reabilitarea secției Pediatrie – au fost în atenția opiniei publice, din cauza unor erori de proiectare. Mai exact, în decembrie 2016, lucrările de la corpul C al Pediatriei Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, anunțate cu aplomb atât de reprezentanții spitalului, cât și de cei de la Ministerul Sănătății, au fost suspendate. Motivul a fost anunțat chiar de managerul din acel moment al Spitalului de Urgență Piatra Neamț, Liviu Negelschi. S-a făcut o eroare de proiectare, care a necesitat soluții pentru remediere, a fost declarația lui Negelschi pentru ,,Mesagerul de Neamț”, din data de 29 decembrie 2016. Anunțul public venea după o expertiză tehnică făcută la cererea conducerii spitalului și care constata, printre altele, o eroare de proiectare la nivelul mansardei. Mai exact, proiectantul – Bodo Invest Iași – a pierdut din vedere 90 de centimetri în momentul în care a realizat proiectul de mansardare. Eroarea a fost remediată de constructorul EDAS EXIM SRL, lucru confirmat atât de inspecțiile realizate la fața locului, cât și de devizele aflate în posesia antreprenorului.

JGV şi Asociaţii.  În ciuda dovezilor remedierii erorilor de proiectare, conform dispozițiilor de șantier emise de proiectant, reprezentanții spitalului au refuzat să facă recepția lucrărilor ori să-i plătească firmei contractate cheltuielile survenite în urma modificărilor. Motiv pentru care constructorul a dat în judecată instituția publică. 

,,Lucrările din contract au fost executate în condiții corecte, doar pentru că noi am efectuat o serie de intervenții suplimentare. Ne-am asumat o cheltuială de aproximativ 446.000 de lei. A fost nevoie de șase dispoziții de șantier pentru a corecta neconcordantele dintre datele din teren si proiectul de execuție a lucrărilor. Proiect ce a stat la baza documentației de atribuire a contractului de reabilitare. Menționăm că toate dispozițiile de șantier au fost însușite de către beneficiar. Din punct de vedere legal, societatea noastră, în calitate de constructor, este obligată să execute orice dispoziție de șantier emisă de către proiectant și aprobată de către beneficiar. În plus, nu puteam să lăsăm la voia întâmplării un mediu în care, în fiecare an, sunt internați sute de copii,ne-a declarant Viorel Mazilu, reprezentant EDAS EXIM SRL.

JGV şi Asociaţii. Ce a făcut constructorul de banii pe care îi solicită

EDAS Exim, constructorul care a realizat o bună parte din reabilitarea secției Pediatrie, cere în instanță 446.000 lei de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru: 

  • desfaceri și demolări,
  • lucrări de structură mansardă corp A și corp C, 
  • șarpantă, 
  • lucrări de arhitectură interioară și exterioară
  • instalații electrice și circuite de alimentare
  • sisteme sanitare și de ventilație/climatizare
  • sisteme termice
  • paratrăsnet
  • supraveghere video
  • data-voce
  • detectoare de fum

JGV şi Asociaţii. Spitalul de Urgență Piatra Neamț câștigă un proces în primă instanță, dar pierde două

Traseul fiecărei liste de achiziții era următorul: EDAS EXIM S.R.L, constructor – Spital de Urgență Piatra Neamț – Consiliul Județean Neamț. Cu alte cuvinte, nicio achiziție nu era făcută fără aprobarea beneficiarului. Inclusiv valoarea inițială a contractului de reabilitare și modernizare a fost stabilită de către beneficiarul final cu acordul Consiliului Județean. 

În urma unui control făcut de Curtea de Conturi, Spitalul Județean cere modificarea contractului inițial.

Ca urmare a unor modificări legislative survenite la doi ani de la semnarea contractului, spitalul cere reducerea cheltuielile indirecte și profit de la 13% respectiv 8% la valorile de 10%, respectiv 5 % pentru lucrări precum: desfaceri și demolări, lucrări de structură, de mansardare, de arhitectură ori șarpantă, adică exact lucrările suplimentare făcute de constructor. EDAS EXIM S.R.L cere în schimb respectarea contractului inițial și refuză să semneze modificările de contract. 

JGV şi Asociaţii. În replică, reprezentanții spitalului dau constructorul în judecată, dar pierd atât procesul în fața instanței de fond, cât și recursul. Tribunalul Neamț decide că trebuie respectat contractul inițial, soluție menținută și de Curtea de Apel Bacău. Și nu e singurul proces pierdut în instanță de către reprezentanții spitalului.

,,Spitalul Județean Neamț a mai introdus în mod nejustificat o altă acțiune împotriva constructorului, la mai bine de 5 ani de la încheierea unui alt contract de achiziție publică. Contract ce avea ca obiectiv amenajarea blocului operator de la etajul doi al clădirii și construirea unei pasarele între Centrul Medical SC Nefromed Dialysis Centers și Spitalul Județean de Urgenta Piatra Neamț. 

Și de această dată, atât instanța de fond, cât și instanța de recurs a dat dreptate antreprenorului. Motivul: nu erau îndeplinite condițiile privind atragerea răspunderii contractuale. Cu alte cuvinte constructorul și-a îndeplinit toate obligațiile aflate în sarcina sa, conform contractului de achiziție publică.

Menționăm că în ambele procese intentate împotriva constructorului, Spitalul de Urgență Piatra Neamț și-a construit apărarea invocând în principal propria culpă. Potrivit unui principiu extrem de important în drept, nimeni nu poate să obțină foloase invocând propria vina, incorectitudine, necinste și nici să se apere valorificând un asemenea temei”, explică avocatul Cătălin Vlad.

În ceea ce privește procesul pierdut în primă instanță pe 10 decembrie 2019 de către constructor, avocații EDAS au făcut deja recurs. Apărătorii antreprenorului au invocat faptul că sunt îndeplinite condițiile privind răspunderea contractuală a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, lucrările fiind efectuate în baza ordinului de reîncepere a lucrărilor emis chiar de către reprezentanții spitalului.

,,De altfel, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Instrucțiunea nr. 1/2016 privind modificarea contractului de achiziție publică în cursul perioadei sale de valabilitate și încadrarea acestor modificări ca fiind substanțiale sau nesubstanțiale, „(1) Modificările nesubstanțiale ale contractelor în derulare nu reprezintă o nouă atribuire și nu necesită derularea unei noi proceduri de atribuire. În cazul în care o asemenea modificare conduce la o mărire a prețului contractului, autoritatea contractantă poate încheia, din motive de angajament bugetar, un act adițional cu operatorul economic prin acordul părților, fără a derula vreo procedură de atribuire.

Astfel, instanța de fond ne-a respins în mod neîntemeiat acțiunea susținând că nu sunt îndeplinite condițiile privind atragerea răspunderii civile contractuale a autorității contractante, deoarece conform prevederilor legale menționate mai devreme, autoritatea contractanta nu este obligată să încheie un act adițional pentru modificări nesubstanțiale ale contractului. Ba mai mult, ținem să menționăm că deși nu era obligatoriu încheierea unui nou act adițional, societatea EDAS EXIM SRL a solicitat în nenumărate rânduri Spitalului Județean de Urgență comunicarea unei poziții legale cu privire la lucrările suplimentare, primind în acest sens instrucțiuni chiar și de la ordonatorul de credite – Consiliul Județean Neamț”, declară avocatul antreprenorului

DSP Neamț: Nu s-a dat niciun aviz pentru funcționare în spațiile reabilitate

Între timp Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț funcționează fără avize DSP ori ISU, pentru simplul motiv că beneficiarul a refuzat să facă recepția lucrărilor

Lucrările de reabilitare a corpului C al secției pediatrie, atât cele cuprinse în proiectul inițial, cât și cele rezultate din aplicarea dispozițiilor de șantier emise de proiectantul general, s-au finalizat în cursul lunii octombrie 2017. În consecință, am transmis beneficiarului notificarea de constituire a comisiei de recepție care să constate finalizarea lucrărilor și preluarea lor în exploatare de către beneficiar, a corpului C. Nu am primit niciun răspuns la această notificare și, în ciuda acestui fapt, corpul C este utilizat in integrum, funcționând cu pacienți și personal medical aferent,” arată reprezentanții EDAS EXIM SRL.

Lucru confirmat și de către Direcția de Sănătate Publică Neamț. Reprezentanții instituției publice spun că n-au avut niciun reprezentant la recepția lucrărilor din corpul C sau de la etajele 3 și 2 din corpul B. Mai mult, nu s-a dat niciun aviz pentru funcționare în spațiile reabilitate:

 ,,De la noi n-a făcut nimeni parte, comisia de recepție a fost formată, probabil, dintr-o echipă de specialiști ai spitalului. Ca autorizații, există o autorizație pe spital, în care există planuri de conformare și lucrări de reabilitare pe fiecare secție, cu anumite termene, secția (pediatrie – n.r.) funcționează pe baza unor anumite termene, prinse în lucrările de reabilitare din proiectul mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru ,,Mesagerul de Neamț din data de 16 august 2018.

În lipsa recepției lucrărilor, Secția de Pediatrie nu a putut cere ori primi nici aviz ISU. Cu alte cuvinte, potrivit legii în vigoare, secția de pediatrie funcționează ilegal. 

,,Menționăm că lucrările de reabilitare la corpul C al secției de pediatrie, atât cele cuprinse în proiectul inițial, cât și cele rezultate din aplicarea dispozițiilor de șantier emise de către proiectantul general, s-au finalizat în octombrie 2017. Astfel, în conformitate cu prevederile contractuale, societatea EDAS EXIM S.R.L. a transmis Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț o notificare de constituire a comisiei de recepție care să constate finalizarea lucrărilor și preluarea în exploatare a corpului C.

Potrivit dispozițiilor din contractul de achiziție publică “La finalizarea lucrărilor, executantul are obligația de a notifica, în scris, achizitorului că sunt îndeplinite condițiile de recepție, solicitând acestuia convocarea comisiei de recepție. (2)[…] În cazul în care se constată că sunt lipsuri sau deficiențe, acestea vor fi notificate executantului, stabilindu-se și termenele pentru remediere și finalizare. […]

Nu s-a primit niciodată un răspuns din partea autorității contractante, ba mai mult aceasta a început să folosească spațiile fără a avea încheiat măcar un proces verbal de recepție parțială a lucrărilor. Ceea ce arată că Spitalul Județean Neamț a încălcat o altă prevedere din contractul de achiziție publică”, explică avocatul JGV și Asociații, Cătălin Vlad. 

În ciuda litigiului și a nerespectării legii, de mai bine de doi ani, în clădirile reabilitate ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internați anual sute de copii.

SURSA: document depus la dosarul instanței

Adauga un comentariu