Local

Jocul de noroc a ramas ultima speranta

Publicat: 05 iul. 1999

•Dupa Loto 6/49, romanii au o noua marota: Tele Eurobingo •In fiecare saptamina, difuzorii volanti din oras sunt asaltati de doritorii de taloane •Cei mai multi cumparatori sint din patura saraca

Dupa 1990, intr-o tara in care se munceste putin, se cistiga pe masura i se traieste prost, foarte multi romani au devenit milionari, apoi miliardari peste noapte. Explicatia este participarea la jocurile de noroc: cifrele de joc au crescut fabulos, marind considerabil profiturile Loteriei Nationale. Asa s-a nascut adevaratul fenomen „Loto” 6/49 si „Noroc”, care a intrecut toate asteptarile.

Participarea iesenilor la aceste tipuri de loterii este impresionanta, atit din punctul de vedere al numarului, cit, mai ales, al cistigurilor. Recent, Loteria Nationala a dat publicitatii unele statistici, din care reiesea ca mai mult de 60% din cistiguri, si este vorba aici de marile cistiguri, de cel putin citeva sute de milioane, au luat drumul Moldovei, din care mare parte au fost obtinute de locuitori ai judetului Iasi. Practic, pina acum s-a dovedit a fi imposibili ca la cel putin trei-patru trageri unul din norocosi sa nu fie din aceasta zona a tarii.
Marea teama a oficialitatilor de la Bucuresti s-a dovedit a fi aceea de a nu incapea astfel de tipuri de jocuri pe miinile unor particulari. A existat o incercare de promovare a unui nou tip de loterie, cea olimpica, a carui promotor a fost Ion Tiriac, presedintele Comitetului Olimpic Roman. Crezindu-se in pericol, cererea, legitima, a C.O.R. a fost respinsa, astfel ca statul continua sa detina singur aceasta adevarata mina de aur.

Cartile postale dau lovitura

Televiziunile private traiesc din publicitate si din diferitele jocuri si concursuri la care participarea se face prin telefon. Cum o ora de program este extrem de scumpa, s-a dorit infiintarea unor tipuri de jocuri la care profiturile sa fie maxime. A aparut astfel faimoasa carte postala, mai intii numai la ocazii speciale, cind tragerile se faceau de Revelion, extinse apoi pe intreaga perioada a anului. Momiti cu premii de sute de milioane si miliarde de lei, romanii s-au inghesuit si la acest tip de concurs, profiturile organizatorilor fiind din ce in ce mai mari.
Cum si in domeniul audio-vizualului concurenta este foarte mare, replica nu a intirziat sa apara. La inceput mai timid, pe „piata” s-a impus Tele Eurobingo. Pornit cu premii modeste nu atit din punctul de vedere al numarului, cit al valorii, in prezent acest tip de joc detine pozitia cea mai inalta in top, recent premiul cel mare depasind un miliard de lei. Coincidenta sau nu, marea lovitura a fost data de catre o ieseanca, confirmind inca o data statisticile Loteriei Nationale.
Urmarea acestui cistig a fost aceea ca pe difuzorii volanti din Iasi i-a asteptat una din cele mai agitate saptamini, ei fiind luati practic cu asalt de catre doritorii de taloane. Pentru 9.000 de lei, cumparatorul primeste trei taloane de concurs, putind participa la toate tipurile de tragere. Iar de cele mai multe ori se cumpara cel putin trei-patru foi de concurs, adica cel putin zece taloane.
„Ma uit in fiecare duminica seara la aceasta emisiune”, ne-a declarat Mioara Axinte, 42 de ani, casnica. „Dupa primele saptamini in care am urmarit-o, vazind ca se dau atitea premii, am inceput sa cumpar si taloane. Pina acum, insa, nu am avut noroc.”
„Cu salariile pe care le avem la ora actuala, doar un cistig substantial ne mai poate salva. Joc si la Loto de foarte multi ani, am si cistigat de doua ori sume relativ mici. Aici sper sa dau lovitura” (Lucian Moraru, 39 de ani, inginer).
Ca si la Loto, participarea cea mai numeroasa se inregistreaza in cartierele sarace ale orasului, unde se vind cele mai multe taloane.
In lipsa unei certitudini ca nivelul de trai se va redresa cit de cit, majoritatea celor care joaca se agata de speranta unui cistig care sa le aduca mult dorita liniste financiara. Urmarind sa dea marea lovitura, patura cea mai de jos a Romaniei nu realizeaza ca nu face altceva decit sa consolideze pozitiile celor puternici din punct de vedere financiar.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu