Magazin

Jocul de Table: Reguli, Sfaturi și Strategii

Publicat: 18 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Jocul de table este unul dintre cele mai populare jocuri de platforma care poate fii jucat atât online cât și în realitate. În cazul în care nu ști să joci table sau nu ai mai jucat, cu siguranță ai văzut în parc copii, adulți sau pensionari care aruncă cu zarurile în cutia de table. Tablele fac parte din categoria jocurilor dependente, motiv pentru care încă de la primele meciuri pe care le vei juca vei dezvoltă o dependență față de ele, în mod special față de victorie.

Care este țelul jocului?

Țelul jocului este unul destul de simplu: după cum poți observă, în total există 30 de piese, 15 de o culoare și 15 de altă culoare, de obicei negre și albe. Scopul tău este să îți aduci toate piesele în casă, după care să începi să scoți din ele. Cel care reușește să scoată cel mai repede piesele va câștigă meciul.

Cum aruncam zarurile?

Zarurile trebuiesc ținute ambele într-o singură mână. Se întorc de câteva ori pentru a le amesteca, după care se arunca de la o distanţă considerabila faţă de tablă, în interiorul tablei; nu avem voie să aruncăm câte un singur zar sau să atingem tabla în momentul în care dăm drumul zarurilor.

Cine aruncă prima dată?

Pentru a nu exista divergenţe pe această tema, fiecare dintre cei doi jucători va aruncă o dată câte un zar, iar cel care reușește să obțină un număr mai mare va fi primul care va începe. Pentru a începe va trebui să arunci încă o dată ambele zaruri după care să faci prima mișcare a pieselor conform aruncării precedente.

Cum mutăm piesele?

După ce am aruncat ambele zaruri va trebui să facem două mișcări ale pieselor conform cifrei corespunzătoare fiecărui zar aruncat. Ceea ce este foarte important este faptul că nu vom putea muta o piesă a noastră peste piesa oponentului în cazul în care oponentul nostru are două piese una peste cealaltă (poziţie blocată). 

Două piese de aceeași culoare puse una peste cealaltă va bloca poziția acestora, motiv pentru care oponentul nu va putea să mute piesa peste o astfel de construcție. În cazul în care oponentul are doar o singură piesă pe o poziție, iar conform zarului avem posibilitatea de a muta o piesă de tablă exact pe acea poziție, atunci vom putea să scoatem piesa oponentului de pe masă.

Pentru a reintră în joc piesa scoasă va trebui să aruncăm un zar care să ne confere intrarea pe tablă pe o poziție care este liberă sau deblocată in casa oponentului. În cazul în care toate pozițiile din casa adversarului sunt blocate va trebui să așteptăm adversarul până scoate din piese sau până deblochează cel puțin o poziție, în tot acest timp nu vom arunca cu zarurile deoarece nu avem linie liberă de intrare.

Ce se întâmplă dacă aruncăm zaruri duble?

Aruncarea dublelor este una dintre cele mai bune vești pe care le poate primi un jucător de table deoarece în cazul în care reușești să arunci ambele zaruri cu aceeași cifra vei avea posibilitatea de a muta dublul numărului dat, respectiv dacă aruncăm ambele zaruri de 5, vei putea să mergi cu două zaruri 10 poziții deodată (10 poziții cu un o piesă și 10 poziții cu a doua piesă). Excepție de la această mutare face cazul în care nu este legal conform regulamentului să muți și a două piesă datorită faptului că poziția este blocată sau ai o piesă afară. In cazul in care aruncam zaruri duble si avem două piese afara, daca pozițiile de intrare sunt libere avem posibilitatea de a le băga pe ambele şi chiar de a muta piesele în funcție de starea pieselor pe tablă.

Scoaterea pieselor de pe tablă

Scoaterea pieselor este una dintre cele mai interesante și satisfăcătoare părți ale jocului de table deoarece o dată ce ajungem la acest punct înseamnă că jocul se sfârșește și vom află cine este câștigătorul. Scoaterea pieselor se face tot pe baza norocului dat de aruncatul zarurilor. În cazul în care aruncăm de exemplu 3 și 4, va trebui să scoate câte o piesă de pe poziția 3 și o piesă de pe poziția a 4-a, însă în cazul în care nu vrem, să zicem că suntem presați de adversar care are o piesă afară și vrea să între, atunci vom putea mută în interiorul casei piesele dacă avem suficient spațiu, în același sens, de la poziția a 6-a spre poziția întâi. Dublele sunt cele mai bune în această parte a jocului, fiecare dublă îți va da posibilitatea de a scoate câte 4 piese în cazul în care poziția dublei este plină cu piese sau poziția inferioară cifrei de pe zar este cu piese. Dacă de exemplu dăm o dublă de 3, iar noi avem doar două piese pe poziția 3 și să zicem încă două piese pe poziția a 6-a, atunci va trebui să scoatem cele două piese de pe poziția 3, iar cele de pe poziția 6 va trebui să le mutăm spre prima poziție, respectiv pe poziția a 3-a (în cazul în care acea poziție nu este blocată).

Cum putem câștiga meciul?

Jocul de table se poate câștigă în trei feluri:

clasic: în momentul în care reușim să scoatem cel mai repede toate piesele din joc.

victorie duble, așa cunoscută victorie Gammon este atunci când reușești să scoți toate piesele până când adversarul tău nu reușește să scoată nici măcar o singură piese.

victorie triplă (Backgammon) este considerată în momentul în care reușești să scoți toate piesele până când adversarul tău nu reușește să scoată nici măcar o singură piesă și totodată mai are de introdus încă o piesă în joc, această fiind scoasă. De cele mai multe ori această victorie se construiește strategic, blocându-ti toate pozițiile din casă și reușind să scoți cel puțin o piesă a adversarului astfel încât să reușești să nu îi oferi posibilitate adversarului să facă nici o mișcare. În unele părți ale României victoria triplă este cunoscută și sub numele de MART.

Mutările obligatorii

Un jucător este obligat să execute toate mutările conform cifrelor indicate de zar indiferent dacă vrea sau nu. În cazul în care are de ales mai multe mutări poate să o aleagă pe cea care consideră că este în favoarea lui, însă în cazul în care nu are de ales și are o singură mutare valida de făcut, acesta va trebui să o facă indiferent dacă va trebui să se descopere, să scoată piesă adversarului sau orice alte lucruri care uneori nu sunt în favoarea strategiei construite.

Repetarea aruncării zarurilor

Este strict interzisă repetarea aruncării zarurilor consecutiv, excepție făcând de la această regulă în momentul în care zarul a ieșit de pe tablă sau zarul s-a oprit într-un colț, iar poziția acestuia nu este clară și se poate interpreta.

Jocuri de table online

Mulți dintre pasionații acestui joc aleg să joace table online împotriva calculatorului sau în doi jucători împotriva unui prieten, frate sau cunoștință deoarece varianta virtuală este mult mai la îndemână decât cea clasică având în vedere că nu ne condiționează cu privire la spațiul dintre cei doi jucători, respectiv ne permite să fim despărțiți și să ne reunim doar în joc, în mediul virtual, acesta este şi motivul pentru care varianta online prinde teren din ce în ce mai mult. Un avantaj al jocurilor online este faptul că putem să începem un meci de table indiferent unde ne-am afla, chiar de pe telefonul mobil, iar în cazul în care nu avem un adversar lângă noi cu care să jucăm, putem începe meciul împotriva calculatorului

Strategii si sfaturi:

  1. În cazul în care ai reușit să îți duci toate piesele în casă și ai reușit să îți blochezi toate pozițiile de intrare în casă, încearcă să elimini cel puțin o piesă a adversarului pentru a prelua controlul 100% în joc. După ce ai reușit să îți scoți din piese, te sfătuim să joci cu prudență, iar în sensul acesta încearcă să începi eliberarea pozițiilor 6, 5 astfel încât oponentul tău să între pe ultimele două poziție și în felul acesta să aibă șanse cât mai puțin de a te scoate din nou; în cazul în care este pe poziția a 5-a și da un zar minim de doi, atunci va fi obligat să iasă din casă și să te lase, iar șansele tale către victorie sunt mult mai mari.
  2. În cazul în care începi jocul și reușești să arunci cel mai bun zar, respectiv 6 – 6 te sfătuim să le muți din casă adversarului, astfel încât să îi blochezi o poziție foarte importantă pentru el.
  3. În cazul în care începi jocul cu zarul 5 și 6, te sfătuim să mergi cu o singură piesă din casă adversarului până în capătul tablei, în felul acesta reușești să fugi cu ea destul de mult și totodată nu riști decât o singură piesă.
  4. Încearcă să nu faci mișcări riscante și să îți păstrezi cât mai multe dintre piesele tale în poziții blocate, chiar dacă uneori ești nevoit să faci mișcări în propria casă în defavoarea scoaterii pieselor.
Adauga un comentariu