Mama si copilul

Jocurile copilariei. Sfaturi de la psihologi pentru parinti

Publicat: 10 ian. 2011

Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, spunea ca jucariile copiilor trebuie sa aiba o latura deschisa imaginatiei. Copiii nu au nevoie de o realitate bruta, de o reprezentare exacta a elefantului sau a printesei, ei au nevoie sa intregeasca imaginea astfel incat elefantul sau printesa sa corespunda propriei realitati. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa treziti imaginatia celui mic.  

1. Daca daruiti o casuta a papusii , aveti grija sa nu fie complet mobilata , mai lasati loc si pentru o cutie de chibrituri goala care ar putea fi o masuta

2. O masinuta e mai bine sa nu fie foarte dotata. O roata lipsa il va „invita ” pe copil sa puna in loc un dop de pluta, sa reinventeze jucaria

3. Ajutati-l sa interpreteze roluri. Psihologii sustin ca cei mici au o mare disponibilitate in acest sens. Copilul poate fi in acelasi timp un pantof, un avion sau doamna de la gradinita. Aceasta disponibilitate ii influenteaza jocul care ocupa 90% din viata copilului mic: jocul este prezent in absolut toate ritualurile:de somn – el va adormi cu jucaria preferata, de toaleta – ii facem baie cu o ratusca( cel putin!), de masa – copiii mananca impreuna cu un personaj favorit. 

4. Oferiti-i jocuri care nu pune frau imaginatiei. In zilele noastre, copiii primesc jucarii tot mai sofisticate, care-i infraneaza fantezia. Copiii din ziua de azi stiu sa manuiasca foarte bine telecomanda – fie ea de masina, televizor sau DVD.

5. In loc sa-l punem in fata unor jocuri in care limita dintre real si virtual e extrem de subtire sau chiar lipseste, mai bine il invatam sa joace „Nu te supara frate!”

6. O julitura in genunghi, nu-i o gaura in cer. Duceti copiii mai mult in parc si lasati-I mai putin la aparatura complicata si nichelata din living. Lasati-i sa-si imagineze animale din  norii de pe cer, sa deseneze cu un bat in nisip, sa faca castele, sa se bucure de cercurile provocate in apa de o pietricica!

7. Inventati povesti! Daca ii vei spune basme cu balauri sau cai naravasi care mananca jaratec, s-ar putea sa ai o mare surpriza. Cel mic ti-ar putea raspunde ca in urma cu cateva sute de milioane de ani erau dinozauri, ca printesa adormita probabil era in moarte clinica, iar marul cade pe pamant nu pentru ca e obosit , ci pentru ca Isaac Newton a descoperit „forta atractiei gravitationale”.

Studiile au aratat ca micutii mileniului 3 au rezultate exceptionale pana in jurul varstei de 12 ani, insa dupa aceasta varsta capacitatea de atentie le este afectata, nivelul inteligentei  atinge un prag si, cel putin in Statele Unite, s-a demonstrat un regres al performantelor scolare fata de generatiile anterioare.

Asa ca, mai bine spuneti-le ca parcul e si el obosit seara, ca nu primeste copii decat daca e soare afara, ca jucariile din magazin au si ele mamicile lor si in loc sa se duca la gradinita, stau pe raft sa le poata admira copiii, ca asta e „serviciul” lor. Sau spuneti-le ca Soarele dispare noaptea pentru ca trebuie sa se odihneasca dupa o zi obosita, in care a luminat toate colturile lumii. 

Citeste si:

Muzica ii ajuta pe bebelusi sa vorbeasca mai devreme

Atentie parinti: telefoanele mobile genereaza probleme de comportament la copiiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit