Actualitate

Jocurile politice ale primarului Constantin Simirad

Publicat: 29 oct. 2000

•Demisie fortata la RAT •Romeo Mistreanu a primit deja trei oferte de la firme private •Neculai Parasca, directorul tehnic al RAT, a cerut transferul la CET •Constantin Simirad doreste o ancheta penala la regie

Cu toate ca nu a fost finalizat controlul Serviciului de Audit Intern al Primariei Iasi la RA Termoficare, Romeo Mistreanu, directorul acesteia, si-a inaintat, ieri, demisia la cererea imperativa a primarului Constantin Simirad. In cadrul unei sedinte furtunoase, primul edil al orasului a cerut destituirea intregii echipe de conducere a regiei de termoficare. Au fost vizati in egala masura directorul tehnic Neculai Parasca si contabilul sef Doina Bouros.

Primarul Constantin Simirad a decapitat RA Termoficare

Primarul Constantin Simirad a declarat in conferinta de presa care a urmat ca, dupa analiza celor gasite la Termoficare, se impunea demisia tuturor membrilor din conducere. „Vina apartine tuturor de la Termoficare. Principalul vinovat este contabilul sef, care a semnat diverse documente cu cheltuieli ce nu se impuneau. In mare parte, vinovat este si directorul tehnic, domnul Parasca, dar si domnul Mistreanu, care s-a dovedit a fi slab si care trebuia sa conduca regia cu o mana forte. Nu s-a furat mult. Erau niste calculatoare care au fost cumparate, dar acestea se afla la sediul regiei. La control s-a mai descoperit si faptul ca s-a cumparat o portiera de Tico, iar regia nu are un astfel de autoturism. In cea mai mare parte m-a nemultumit contractul colectiv de munca, unde erau stipulate niste drepturi pentru angajati, precum energie termica gratis. Contractul a fost pus in aplicare fara semnatura mea”, a precizat Constantin Simirad.

•Romeo Mistreanu a primit alte trei oferte, iar Neculai Parasca a solicitat transferul la CET

Majoritatea angajatilor de la RA Termoficare au fost surprinsi de reactia directorului Romeo Mistreanu, cand au aflat ca acesta si-a inaintat demisia. „Nu ma pot pronunta asupra controlului municipalitatii si astept rezultatele acestuia. Nu ma intereseaza speculatiile referitoare la aspectele de ordin politic pe care le-ar fi implicat demisia mea. De altfel, nici nu cred ca plecarea mea de la conducerea regiei de termoficare poate sa aiba conotatii politice. Familia va avea cel mai mult de castigat din moment ce plec de la conducerea RAT. De noua ani nu am mai reusit sa plec in concediu cu familia. Pe de alta parte, am primit deja trei oferte din partea unor firme”, a declarat Romeo Mistreanu. Comentand demisia directorului Romeo Mistreanu, surse din cadrul RA Termoficare au mentionat ca acesta a fost supus, in ultimele doua saptamani, impreuna cu directorul tehnic Neculai Parasca, la puternice presiuni din interiorul cat si din exteriorul regiei. Directorul tehnic Neculai Parasca a solicitat, ieri, inainte ca directorul Romeo Mistreanu sa-si inainteze demisia, transferul la Sucursala Electrocentrale Iasi (CET). Anterior perioadei in care a lucrat la RA Termoficare, Neculai Parasca a detinut un post de conducere in cadrul Sucursalei Electrocentrale Iasi. Pana la inchiderea editiei, contabilul sef Doina Bouros, cea de-a treia persoana vizata de primarul Constantin Simirad, nu a facut nici o declaratie pentru presa.

•Simirad s-a laudat ca va trimite politisti la Termoficare

Conform unui raport al municipalitatii, in 1998, RA Termoficare a avut un profit de 13 miliarde lei, in 1999, un profit de 3 miliarde lei. De la inceputul anului si pana in prezent au fost semnalate pierderi de 12 miliarde lei. „Nu inteleg cum de au fost acordate tot felul de drepturi pentru angajati daca regia avea pierderi. Am primit, deja, demisia lui Romeo Mistreanu. Acesta va mai sta la conducerea regiei inca o luna, pentru ca asa prevede contractul sau de munca. Dupa aceasta perioada, voi numi pe altcineva. Astept si demisiile celorlalti, a tuturor celor din staff-ul tehnic”, a declarat Simirad, care a adaugat ca va face o sesizare la Politie pentru anchetarea cazurilor de la Termoficare. „Poate va imbraca o forma penala aceasta ancheta. Oricum, Politia ancheteaza acolo un act de gestiune”, a adaugat Constantin Simirad. Intrebat de ce nu organizeaza un concurs pentru ocuparea postului de director al regiei, Constantin Simirad a declarat ca procedura este prea complicata. „Trebuie asigurat interimatul si este prea multa bataie de cap. Prefer sa numesc eu pe cineva”, a incheiat Constantin Simirad.
Ovidiu MARDARE
Marius OLARUloading...

Adauga un comentariu