Actualitate

Jos cu hotii ce pozeaza in sefi! Mafia lemnului din Iasi, demascata de un fost padurar – FOTO, VIDEO

Publicat: 18 mart. 2016

@ Unii ieseni au prins curaj si povestesc despre jafurile care se petrec in padurile judetului @ Dupa ce a fost nevoit sa-si dea demisia din cauza presiunilor pe care seful sau le facea, acest fost padurar a decis sa dea in vileag magariile pe care „aparatorul padurilor” le facea @ Chiar ieri in acea zona a fost facut un control, iar neregulile nu au intarziat sa apara

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a scris frecvent despre jafurile din padurile judetului, de aceea unii dintre actualii sau fostii angajati ai Ocoalelor Silvice au prins curaj si fac dezvaluiri incredibile. Un barbat nevoit sa-si dea demisia dupa ce a fost supus presiunilor sefului sau povesteste cum se comite „ca la carte” un jaf din padurile statului. Chiar daca mafia lemnului ascunde persoane influente care apeleaza la fel de fel de „marionete” menite sa aiba rolul principal in comiterea furturilor, iata ca mai sunt oameni care au curajul sa-si asume cele declarate. Un fost angajat al Ocolului Silvic Raducaneni povesteste abuzurile pe care seful de district Vladut Apetrei le-a comis de cand este angajat. Astfel, Liviu Serban, un iesean care a fost angajat 27 de ani la Ocolul Silvic Raducaneni, spune ca seful de district Vladut Apetrei a taiat si valorificat arbori dupa bunul plac, ilegal.

„Am fost angajat 27 de ani la la Ocolul Silvic Raducaneni. In 2014 a intrat sef de district Apetrei Vladut, de prin luna august. Fiind padurar, plecam de la canton vinerea si sambata, iar atunci Apetrei taia lemn din padure si il cara cu o dubita. Aveam martori, dar eu sunt om cuminte si am tacut din gura, credeam ca se potoleste, dar nu a fost asa. Le spunea celor de la Iasi ca eu fur lemn si tot felul de minciuni, pana cand am solicitat sa fiu mutat la alt ocol. Nu mi s-a aprobat, asa ca la presiunile domnului Vladut Apetrei am fost nevoit sa-mi dau demisia in prag de pensie”, a declarat fostul padurar Liviu Serban.

Hotii lemnului pozeaza in sefi devotati?

Iata ca, actualii angajati ai Ocoalelor Silvice din judet nu sufla o vorba despre mafia lemnului, insa fostii angajati care nu au vrut sa participe la jafurile in masa au fost indepartati. „Vreau sa se ia masuri in legatura cu domnul Apetrei. Procedeaza asa in continuare, la fel, si nimeni nu face nimic.”, completeaza Serban. Din cate se pare, acest sef de district, Vladut Apetrei face legea dupa cum vrea el. Chiar daca multi oameni din Raducaneni stiu toate mersurile pe care le face, se tem sa vorbeasca. La finele anului trecut, cu buna stiinta, acest sef de ocol a permis unor firme sa face ilegalitati, chiar in padurile de care el raspunde. Conform legii, firma care anul trecut a castigat licitatia trebuia sa taie, apoi sa scoata lemnul la marginea padurii, de unde satenii sa il cumpere, dar asta nu s-a intamplat. Satenii spuneau ca achita o taxa pentru fiecare caruta de lemn, isi taie, apoi isi incarca lemnul singuri, sub supravegherea unui angajat de-al firmei. Atunci, seful de district Vladut Apetrei spunea ca stie ca totul se petrece in ilegalitate, dar totodata spune ca nu are el competenta de a verifica modul in care se comercializeaza lemnul. Ieri, in zona Raducaneni, autoritatile competente au desfasurat o actiune si au descoperit zeci de arbori de diferite specii taiati. Acest sef de district, din cate spun actualii si fostii angajati ai Ocolului, cauta mereu scuze si nu isi asuma niciodata nimic cand vine vorba despre ilegalitati.

„Hotii nu sunt satenii, hotii sunt aia mari, sefii ca Apetrei. Ei vand camioane de lemne, iar noi oamenii de rand suntem amendati daca suntem prinsi cu un cos de caruta de uscaturi. Sa se faca dreptate”, sustine un satean. Ieri, in zona in care Vladut Apetrei este sef de district, comisari suceveni au desfasurat controale. „In cursul unei actiuni de control am prins in flagrant mai multe persoane care taiau arbori de esenta moale dintr-o padure din zona Coltu Cornii. Am confiscat o drujba, un transportor si cantitatea de 3,5 metri cubi de lemn si am dat o amenda in valoare de 5.000 de lei. Urmeaza ca politia sa continue ancheta”, a declarat inginer Pavel Dulgheru, inspector superior in cadrul Comisariatului de Regim Silvic Suceava. Autoritatile competente ar trebui sa verifice aceste informatii in legatura cu Vladut Apetrei, fiind vorba despre lucruri extrem de grave. Este inadmisibil ca un sef de district sa aiba asemenea practici. De altfel, Corneliu Parascan, directorul Directiei Silvice Iasi, a anuntat ca Vladut Apetrei are deja o sanctiune primita si ca va demara o ancheta pentru a vedea daca acuzatiile care ii sunt aduse sefului de district se confirma.

Comentarii
  • mare adevar …dar realitatea este ca mafia mica e protejata de cea mare ,banul incasat are un traseu bine stabilit grosul ajunge la directie boosului parascan

  • Draga BZI, faceti o ancheta in Primaria Raducaneni. Padurea ce a fost administrata de catre primarie, vor sa o dea inapoi Ocolului Silvic. Lipsesc sute de metri cubi. Se incearca o musamalizare a disparitiei lemnului din acea padure.

  • seful de ocol e venit de citeva luni la Raducaneni nu are mare vina legea pe judet o face directorul Parascan Cornel el taie si spinzura…. NU SE FACE NIMIC FARA EL !

Adauga un comentariu