News Flash:

Jos politica si nepotismul!

8 Ianuarie 2009
1285 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandru Dobrescu
In noianul de vesti proaste cu care ne-a cadorisit sfarsitul de an, s-a strecurat din greseala si una mai de Doamne ajuta: Senatul Universitatii "Al. I Cuza" a decis, cu o majoritate zdrobitoare, modificarea unor prevederi ale Codului Etic. Astfel, fix de la 1 ianuarie 2009, li se interzice cadrelor didactice alese in functii de conducere sa mai faca politica militanta. De unde intelegem ca ceilalti dascali, lipsiti de un asemenea privilegiu, sunt exceptati din capul locului de la regula, avand deplina libertate sa militeze de la catedra pentru un partid ori altul.

Povestea e veche de cand exista Universitatea. Acum mai bine de treisprezece decenii, T. Maiorescu, suparat nevoie mare pe "fractiunea libera si independenta", cerea, de la tribuna Parlamentului, indepartarea de la catedra, din exact acelasi motiv, a catorva profesori, in frunte cu Nicolae Ionescu, principala victima din viitorul studiu "Oratori, retori si limbuti". Alaturi de imperioasa nevoie a despartirii scolii de politica, ilustrul barbat invoca atunci si argumentul, formulat cu indiscutabila maiestrie oratorica, ca era intolerabil sa se faca, intr-o institutie finantata de guvern, propaganda antiguvernamentala. Mai incoace, pe la inceputul anilor ‘50 din veacul trecut, alti profesori erau "epurati" tocmai din pricina ca nu impartaseau si nu raspandeau prin cursuri si seminarii ideologia partidului aflat la putere. Iar in 1990, s-a incercat iarasi "curatirea" scolilor noastre superioare de dascalii "patati", adicatelea "comunisti" si "securisti", de fapt o solutie "ad hoc" pentru justificarea inlaturarii profesorilor competenti, a caror simpla existenta impiedica ascensiunea lichelelor si nepriceputilor. In virtutea acestor nefericite precedente istorice, ma gandesc daca n-ar fi mai cu minte, spre binele scolii, ca, inainte de a se stabili prin codul etic cine are voie sa faca politica in universitati si cine nu, sa se statueze acolo interzicerea, sub sanctiune penala, a prostiei si a incompetentei, infinit mai daunatoare decat orice fel de propaganda.

A doua schimbare considerabila din respectivul cod tinteste starpirea altei practici seculare din invatamantul superior, botezate generic "nepotism". Cu alte cuvinte, tot fix de la 1 ianuarie a.c., universitatile nu vor mai putea angaja rudele cadrelor didactice pana la gradul al patrulea. Nu e aici locul sa documentez cate sotii, fiice, cumnate, matusi, verisoare, nepoate si amante (sau corespondentele lor masculine) de rectori, prorectori, decani, prodecani si sefi de catedra hranesc pe saturate si de pomana bugetele universitare. Dar, oricat de binefacatoare ni s-ar parea o asemenea prevedere, caracterul ei discriminatoriu sare in ochi. Intai, pentru ca defavorizeaza rubedeniile ce aspira de acum inainte la un post in universitate si le privilegiaza pe acelea deja angajate, la rigoare deopotriva de potrivite unei cariere didactice. Apoi, fiindca nu ia in considerare exceptiile: se prea poate (ceea ce nu inseamna ca e si obligatoriu) ca un neam oarecare sa fie de departe mai inzestrat pentru catedra decat ceilalti pretendenti, pe care intamplarea nu a gasit de cuviinta a-i binecuvanta cu un dascal in ramurile inca verzi ale arborelui genealogic; ce facem? il excludem doar pentru ca a avut acest ghinion?

Scrupule inutile! Oricat de bine intentionata, reglementarea privitoare la "nepotism" isi va dovedi in scurta vreme ineficienta, aplicandu-se, eventual, in cateva cazuri nesemnificative. Cutumele nu se incurca in astfel de maruntisuri.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

t maiorescu nicolae ionescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1463 (s) | 24 queries | Mysql time :0.023309 (s)