News Flash:

Jos repartitoarele de pe calorifere

1 Martie 2008
5030 Vizualizari | 17 Comentarii
Marius Bodea prefectul judetului Iasi
• Prefectul Marius Bodea ar putea demara procedura de incetare a activitatii firmelor de repartitoare din municipiul Iasi • Asta deoarece, a spus prefectul, aceste firme nu au primit aviz de functionare de la SC CET Iasi SA • "Intai o sa ma consult cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si dupa aceea voi lua o decizie. S-a ajuns la unele situatii aberante, cand un cetatean avea de platit toata caldura consumata pe o scara de bloc. Nu a fost in regula inca de la inceput, de cand s-au montat aceste repartitoare", a declarat prefectul Marius Bodea • Intre timp, sesizarile la adresa firmelor de repartitoare curg lant • Exista unele situatii absurde, pe o scara de bloc jumatate din apartamente nu are de platit nici un ban pentru caldura in luna februarie, iar cealalta jumatate plateste tot agentul termic consumat in imobilul respectiv

Dupa actiunea demarata de primarul Gheorghe Nichita, constand in infiintarea unei comisii de monitorizare a activitatii firmelor de repartitoare, a venit si randul noului prefect Marius Bodea sa se implice in aceasta chestiune. Insa se pare ca prefectul se vrea a fi un pic mai dur in relatia cu aceste firme care continua sa insele lunar mii de ieseni, fabricand facturi umflate de agent termic, fara nici un fel de justificari. Astfel, in baza HG 933 / 2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica, Prefectura Iasi ar putea cere suspendarea activitatii firmelor de repartitoare care opereaza in oras. In acest sens, prefectul a spus ca aceste firme aveau nevoie de un aviz tehnic de contorizare pe care ar fi trebuit sa-l elibereze SC CET Iasi SA.

"Iata ce scrie la articolul 2 alineatul 3 din Hotararea de Guvern nr.933 din 2004: «Furnizorii de energie termica au obligatia sa avizeze solutia de contorizare la nivel de bransament de imobil sau de scara adoptata in conformitate cu programele aprobate de autoritatile administratiei publice locale, precum si solutia tehnica de contorizare individuala la nivel de apartament, respectiv solutia tehnica de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament in conformitate cu normativele tehnice elaborate de autoritatea de reglementare competenta». De aceea eu spun ca o mare parte din vina in aceasta problema a repartitoarelor apartine CET", a declarat prefectul Marius Bodea. In baza actului normativ mentionat, Prefectura Iasi ar putea demara procedura de suspendare sau de incetare a activitatii firmelor de repartitoare. Asta deoarece SC CET Iasi SA nu a dat acestor firme avize tehnice conform Legii. "Intai o sa ma consult cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si dupa aceea voi lua o decizie. S-a ajuns la unele situatii aberante, cand un cetatean avea de platit toata caldura consumata pe o scara de bloc. Nu a fost in regula inca de la inceput, de cand s-au montat aceste repartitoare. Au fost situatii cand intr-un bloc s-au montat repartitoare numai la anumite apartamente, iar restul locatarilor primeau facturi enorme, de 15 milioane lei. In plus, aceste aparate se pot frauda. Mi-a demonstrat cineva ca pot fi scoase de pe calorifere. Si dupa ce se scot se poate consuma agent termic in buna voie, fara sa fie contorizat", a adaugat prefectul Marius Bodea.

In mod ciudat, directorul SC CET Iasi SA, Didi Melinte, nu prea stia despre ce este vorba. De altfel, si prefectul a precizat ca Didi Melinte nu prea are habar care ii sunt atributiile in aceasta problema. "Noi nu dam decat un aviz tehnic de principiu. Firmele de repartitoare au obligatia sa le monteze si sa le citeasca, noi nu avem nici o legatura cu asta", a declarat Didi Melinte, directorul SC CET Iasi SA. In tot acest timp, neregulile sesizate in legatura cu aberatiile care apar pe facturile de agent termic emise cetatenilor curg lant. Daca in luna decembrie se puteau constata diferente uriase la factura de agent termic intre apartamentele de pe aceeasi scara, la facturile pentru ianuarie neregulile s-au agravat si mai mult. Se poate constata ca aceste firme nu au avut nici cea mai mica vointa in a corecta neregulile sesizate de cetateni. Astfel, dupa emiterea facturilor pentru ianuarie, s-a putut constata ca pe aceeasi scara de bloc jumatate din apartamente nu au de platit nici un ban pentru energie termica, iar cealalta parte are de platit facturi exagerat de mari. Contactati telefonic, reprezentantii firmelor de repartitoare au refuzat sa faca declaratii referitoare la intentiile prefectului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

facturi umflate agent termic prefectura iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (17)

JD  | #30977
Ce bine ar face.Sa controleze intai aceste firme.Sa vedeti ce eminenta este manager de repartitoare la ELsaco=aceasta minunata firma din tara paielor.
dumitru  | #30978
cum de a fost posibil sa se monteze repartitoarele fara avizul cet ?
frigurosu  | #30979
oameni buni sint un cetatean care are repartitior, mare prostie ca leam montat dupa ce am dat 7 milioane pe ele, ma mai fura si astia cu repartitoarele. HOOOOOOOOOOO HOTIIIIII, AM 5 MILIOANE LA CALDURA, si care nu au repartitoare au 2.5 milioane , FURT PE FATA GATA CU ELE LE DAU JOSSS, ,HOTIIII
miron  | #30980
Aceste firme de repartitoare vor incerca sa-i dea un comision ultraconsistent domnului Bodea. Aceasta este practica lor. Asa au facut si cand au intrat pe piata: au dat spaga de la primar la directorul de CET si pana la administratorul de asociatie. Comisioane de sute de milioane. Vorbesc in cunostinta de cauza! Niste prostii aceste repartitoare de costuri. La noi nu-si au rostul atat timp cat nu este facuta reabilitarea termica a cladirilor si in plus intr-o scara de bloc sunt si debransati si bransati.
Nelu  | #30981
D-le prefect aveti fondurile necesare sa inapoiati banii oamenilor ptr repartitoare !? Cred ca si despre sumele platite pina acum putem vorbi. Daca CET-ul nu a autorizat cum de a acceptat facturile de la aceste firme. Oricine a dorit s-a autointitulat firma de repartitoare si a incasat ptr citire ,ptr calcul. S-a tot scris de firma de repartitoare Ap 9 Diamantul din Independentei 34 care citea la 4 luni repartitoarele fara autorizatie...e legal !? A verificat cineva.
io  | #30982
si banii platiti pe repartitoare cum vor fi recuperati, sau asta nu va intereseaza pe tine "mare prefect de iasi"?
Anonim  | #30983
Propun tuturor din Iasi sa dam in judecata CET_ul, de ce nu Primaria care a impus aceste repartitoare. Nimeni n-a verificat legalitatea, daca firmele sunt autorizate, statul a girat si acoperit niste oameni care furau legal .Are dreptate Nelu s-a verificat daca exista firma de repartitoare AP 9 Diamantul !?Ce puteti spune de firma FGH !? Mai exista !? Eu am auzit ca mai semneaza contracte sub poala firmei ISTA. Intereseaza pe cineva !?
Vasilica  | #30984
Se pune intrbarea iesenii vor sa renunte la repartitoare. Daca se dau banii inapoi pe aceste instalatii de ce nu. Daca se recalculeaza tot consumul de ce nu . Cu siguranta aveti obligatia sa verificati daca aceste firme asa ilegale aveau autorizatii, cine a dat autorizatii daca era stipulat cit la suta se putea lua pentru citire, pentru calcul, pentru tevi...E simplu domnilor sa verificati la CET de la ce firme de repartitoare se primea calculul ( in speranta ca nu se mergea cu fara de legea pina la a nu aparea firma de repartitoare in acte ci doar asociatia prin administrator
Gheorghe  | #30985
Intreb CET-ul cum calcula consumul de caldura pina si-au montat centrale si consumul de apa pina azi 1 martie 2008 firmele" Best Electronic, UPC, STELCO !? Domnule primar controlul de la ANRSC a fost doar praf in ochi !?
ovidiu  | #30986
Tovarul prefect bogea mariushabar nu are ce se intampla in orasul in care este reprezentantul guvernului.

CET Iasi a intocmit in decurs de peste 3 ani TOATE facturile pentru energia termica consumata la apartamentele unde sunt instalate repartitoare dupa calculele facute de firmele care au montat repartitoarele.

Daca aceste firme nu aveau "autorizatia"CET-lui Iasi atunci facturile emise siplatite de ieseni sunt ilegale , ASADAR CET-UL A FURAT CU RESPONSABILITATE PENALA.
D lor ziaristi ,ACESTI BANDITI CARE SUNT ADUNATI LA CET Iasi si care sunt coordonati de cel mai mare infractor iesean comunsitul nichita ghe., trebuie amplu mediatizati astfel incat procuroriii sa nu le mai fie complici in musamalizarea faptelor lor penale.
Radu  | #30987
Articol f. bun , spune adevarul , se afirma fara echivoc ca firmele de repartitoare ne FURA ,deasemeni se demonstreaza ca si noi ,consumatorii , putem fura . In afara de " jos repartitoarele " ( la propriu ) ar mai fi o solutie ? Cum se numesc cei care platesc facturi eronate ?
Anonim  | #30988
Felicitari dle Prefect v-ati adus aminte de situatiile sesizate asupra nerespectarii legislatiei de catre Firmele de repartitoare.Sa de Dl sa aveti cistig de cauza dvs cu ANRSC, pentru ca cei care au inceput nu au avut.
ileana  | #30990
Ai dreptate in parte eu cred ca firmele sunt facute de "baietii destepti " pazite de "baietii destepti " ptr a nu fi verificate legal si cind totul se impute tot "baieti destepti" sunt scosi la inaintare ptr a le desfiinta, sterge urma si a mai imbogati un nou parvenit. Nu te astepta ca cineva sa caute vinovati ca nu-i nevoie chiar EI SUNT VINOVATII FARA VINA !!!
Cititor  | #30991
"S-a ajuns la unele situatii aberante, cand un cetatean avea de platit toata caldura consumata pe o scara de bloc."

Avea sau nu avea repartitor ?

"Exista unele situatii absurde, pe o scara de bloc jumatate din apartamente nu are de platit nici un ban pentru caldura in luna februarie, iar cealalta jumatate plateste tot agentul termic consumat in imobilul respectiv"

Dar daca atat consuma oamenii ... Hai sa dam jos si apometrele si contorul de energie electrica. :)
anna  | #30992
carismaticul prefect "ar putea demara procedura de suspendare a activitatii firmelor de repartitoare" dar bineninteles nu o va face ,...pentru ca este un furt din buzunarul cetateanului de rand ,...si de cate secole incoace nu s-a mai facut nimic in folosul sau macar pentru protejarea de hoti, a ceteanului de rand ???? Praful asta pe care il face domnia sa, e pentru inceputul de mandat -caci trebuie sa se remarce si dumnealui prin ceva ....!!!macar sa stim ce ar putea sa faca, ca de facut ..mai vedem in alta nomenclatura !!!!
Octavian  | #30993
Se vede ca domnul prefect are simtul practic , a inteles repede ca se fura. Daca a fost un timp la OPC, sigur a coborit un etaj, unde cei de Metrologie i-au spus ca repartitoarele nu sint aparate de masura. In timp ce la apa, vecinii care fura iti maresc pretul metrului cub cu citeva mii de lei, la incalzire esti inselat cu milioane .
Starea normala a blocurilor este "normal incalzita". Daca se considera starea "normal neincalzita", atunci montam repartitoare, acei care vor caldura sint o exceptie si trebuiesc pedepsiti.
Firmele de repartitoare au prostit locuitorii Iasului cu ajutorul de administratorilor de asociatii. Majoritatea administratorilor n-au platit repartitoarele, iar lunar au sume modice de plata la incalzire pentru apartamentele proprii.
La fiecare sfirsit de luna firmele de repart.scot niste liste de plata pe care apoi le aranjeaza cu asociatiile. Se lucreaza cu sase zecimale si se fac rotunjiri de ordinul milioanelor, pe apartament !
Chiar daca repartitoarele ar functiona bine si ar arata acel numar de puncte, ca nimeni nu ar fura, ca am avea temeinice cunostinte tehnice, multitudinea de factori variabili care trebuiesc luati in considerare, face calculul consumului imposibil de stapinit prin formule matematice si programe de calculator. De ex. acea "cota fixa" din factura de 10-15%- nu-i fixa. Ea este modificata de vreme, de CET - prin temperatura agentului termic, de locatari - prin inchiderea sau deschiderea robinetilor . Prin exagerare, intr-o luna ca aprilie, poate fi si 100% .

Cind veti afla cine sint principalii furnizori pe tara de repartitoare, nu veti mai astepta solutii corecte de la ANRSC.

S-auzim si de bine !
Verde  | #30994
Dar CET-ul are autorizatie de mediu ??? I-a verificati d-le Perfect.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1625 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030009 (s)