Actualitate

Judecarea celorlalti si tinerea de minte a raului este o boala sufleteasca grava. Ce spunea Sfantul Efrem Sirul despre vindecarea ei

Publicat: 30 iul. 2018
17

Nimic nu uraste mai mult Dumnezeu decat pe omul care pomeneste raul si tine manie in sufletul sau pentru fratele lui, caci El Insusi fiind invinuit si mustrat, batjocorit, scuipat si rastignit pe nedrept, nu a ripostat, ci ne-a aratat pilda de smerenie, de indreptatire a celuilalt si de dragoste – "Parinte, iara-le, ca nu stiu ce fac."

Invatatura Mantuitorului nostru consta asadar in iertarea celor care ne fac rau, si netinerea de minte a raului. Atunci cand raspundem cu rau la rau nu suntem cu nimic mai presus de cei care ne-au pricinuit raul.

Tinerea de minte a raului este considerat mai grav decat orice alt pacat deoarece nu ne da posibilitatea sa ne pocaim si sa atrage asupra noastra iertarea lui Dumnezeu. El impiedica totodata iertarea celorlalte pacate.

Sfantul Efrem Sirul numeste tinerea de minte a raului o boala grava, un cancer care cuprinde sufletul si ne face sa lucram permanent pacatul. Atunci cand ascundem aceasta patima in suflet, devenim lacas al maniei, al gandurilor rele si al amaraciunii.

Cauza tinerii de minte a raului

Tinerea de minte a raului isi afla cauza in mandrie, indreptatire de sine, invidie, rautate, ura si manie. Pomenirea raului este insuflata de diavol – tatal minciunii, al mandriei si al dezbinarii dintre oameni.

El este cel care ne alimenteaza propria mandrie, facandu-ne sa gandim ca daca nu luam atitudine impotriva celor care ne jignesc, ne vom pierde reputatia. El ne insufla riposta, indemnandu-ne sa reactionam urat atunci cand suntem insultati.

Cel mandru se crede mai bun decat ceilalti, si de aceea se indreptateste pe sine. El va vedea mereu pacatele celorlalti, iar pe ale lui le va micsora, le va trece cu vederea sau chiar le va uita, precum fariseul din Evanghelie.

Neluarea aminte la propriile pacate aduce cu sine lenevirea in lupta contra lor. Dimpotriva, cel smerit isi vede mereu propriile pacate si neputinte, iar pe ale celorlalti le considera mai mici ca ale sale.

Dupa cum spune Scriptura, cel mandru se intristeaza de multe, pe cand cel smerit (care primeste toate relele) se bucura mereu de Domnul si se racoreste sufleteste, avand binecuvantarea Lui.

Sfaturi in lupta cu acest pacat

Desi ni se pare un lucru injust si chiar inuman sa suporti raul si ura celor din jur, acest lucru ne ajuta sa ne pastram noi insine sufletele neatinse de rau.

Asa cum spune Sfantul Efrem Sirul, tinerea de minte a raului se dizolva prin frica de Dumnezeu si aducerea de minte a Judecatii, cand vom da seama pentru orice lucru si orice cuvant rostit sau nerostit.

De asemenea, ne putem feri de memorarea raului daca atunci cand vedem pe cineva pacatuind, sa nu spunem la nimeni, sa nu-l judecam si sa nu-l uram, ca sa nu cadem si noi in acelasi pacat.

Caci dupa cum zice Domnul, cu judecata cu care judecam, vom fi judecati. Ne vom izbavi de judecarea aproapelui si de pacat inaintea Domnului daca vom zice in sinea noastra: "Sunt mai rau decat acesta."

Adauga un comentariu