National

Judecatoarea Georgeta Barbalata, condamnata la 4 ani de inchisoare

Publicat: 22 iun. 2015
1

Judecatoarea Georgeta Barbalata a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzata de favorizarea infractorului.

Fiind suspendata din functie, Georgeta Barbalata a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ia act de demisia sa din magistratura. Cererea a venit chiar in ziua in care Completul de 5 judecatori a Inaltei Curti s-au pronuntat, definitiv, in cazul sau.

In acelasi dosar, instanta a admis apelul DNA si a dispus condamnarea la cate 2 ani inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 7 ani, in cazul lui Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, si a lui Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov. La instanta de fond, cei doi fusesera achitati.

In schimb, ICCJ a mentinut achitarea lui George Balan, fost membru CSM.

Georgeta Barbalata a fost acuzata ca, in 10 iulie 2012, a aflat ca procurorii DNA au solicitat instantei supreme autorizarea perchezitiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Balan si Marcel Sampetru, in dosarul in care cei trei erau cercetati penal. Judecatoarea l-ar fi avertizat pe Mihai Vlad prin intermediul altei persoane ca domiciliul sau ar putea sa fie perchezitionat si ca are probleme legate de Balan, Sampetru si DNA, asigurandu-i astfel timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba.

De asemenea, judecatoarea ICCJ Georgeta Barbalata ar fi dispus emiterea unor mandate de siguranta nationala pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii (SRI), apoi i-ar fi divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care faceau obiectul de cercetare al structurilor informative.

Adauga un comentariu