International

Judecator incomod, suspendat in Spania

Publicat: 10 feb. 2012
1

Curtea Supreama din Spania l-a gasit vinovat pe judecatorul Baltasar Garzon, acuzandu-l de inregistrare ilegala a convorbirilor intr-un proces de coruptie. Sentinta incheie efectiv cariera judecatorului care a deveni faimos in intreaga lume pentru lansarea procesului de incalcare a drepturilor omului, impotriva fostului dictator chilean Augusto Pinochet.

Curtea suprema a decis suspendarea din activitatea profesionala timp de 11 ani pentru judecatorul in varsta de 56 de ani, ceea ce ii anuleaza orice posibilitate de reluare a activitatii, noteaza Wall Street Journal.

Verdictul a trimis o unda de soc in Spania, reflectand atitudinea amestecata a spaniolilor cu privire la celebrul judecator.

Sentinta este legata de decizia lui Baltasar Garzon de a aresta, in 2009, cativa suspecti intr-un caz de coruptie care implica politicieni de top ai Partidului Popular din Spania, care la momentul respectiv era in opozitie, in prezent detinand puterea.

Pentru instrumentarea cazului s-au folosit conversatii inregistrate in inchisoare, intre detinuti si avocatii lor, din care au reiesit detalii necesare politistilor pentru a-si continua investigatia. Insa legea spaniola permite inregistrarile conversatiilor doar in cazurile de terorism si in cazurile, mult mai complicat de demonstrat, in care este vorba despre distrugerea probelor. Garzon s-a folosit de aceasta ultima prevedere legala.
Timp de multi ani, judecatorul a cultivvat imaginea unui cautator al adevarului neinfricat, permanent dispus sa-si asume cazurile dificile.

Simpatizantii judecatorului considera ca actuala suspendare este efectul faptului ca nu avea prea multi prieteni in sistemul judiciar spaniol, decizia Curtii Supreme fiind adoptata cu unainimitate de voturi, ceea ce se intampla deosebit de rar.

Adauga un comentariu