National

Judecatorii CCR transeaza razboiul Parlament – ICCJ 

Publicat: 20 mai 2019
1

Judecatorii Curtii Constitutionale dezbat luni sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache, conform Mediafax. Tot astazi, CCR dezbate sesizarea a PNL pe marginea Regulamentului Camerei Deputatilor in ceea ce priveste delegarea de atributii ale presedintelui Camerei catre vicepresedinti, dupa ce Florin Iordache a cerut Curtii sa constate un conflict juridic intre Parlament si ICCJ. CCR a amanat pentru luni, 20 mai, sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache, fiind a doua amanare in privinta pronuntarii in acest caz si a treia in total.

In sedinta de pe 11 aprilie, Curtea Constitutionala a hotarat sa amane luarea unei decizii din cauza unor probleme de sanatate ale judecatorului raportor Petre Lazaroiu, care urma sa se opereze la coloana. Inaintea sedintei CCR de pe 11 aprilie, prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a facut un apel catre magistratii Curtii de a suspenda procedura de judecata a cererii depuse de Florin Iordache. Aceasta a scris pe Facebook ca judecatorii CCR nu trebuie sa se lase „intimidati de atacurile furibunde in stil interlop ale condamnatului penal Liviu Dragnea”.

Partile implicate in conflict au sustinut punctele de vedere, in sedinta publica de pe 10 aprilie a Curtii Constitutionale.

Florin Iordache a declarat, in sustinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ICCJ, ca au fost formate completurile la instanta suprema pentru cazurile de coruptie prin ignorarea legii, adaugand ca era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate. Vicepresedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca initial legea nu prevedea constituirea in mod obligatoriu a completurilor specializate in judecarea cauzelor de coruptie, insa aceasta prevedere a devenit obligatorie, dupa modificarea de catre Parlament a actului normativ. De cealalta parte, presedintele ICCJ Cristina Tarcea a afirmat ca o decizie a Curtii Constitutionale prevede ca vicepresedintele Camerei Deputatilor nu are competenta sa sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru ca aceasta atributie nu poate fi delegata de catre presedintele Camerei Deputatilor.

Ea a adus in discutie si dezbaterile la momentul revizuirii Constitutiei, precizand ca stenogramele discutiilor dovedesc ca a fost stabilit ca Presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si presedintele CSM au atributii in sensul sesizarii unui conflict juridic intre institutii la Curtea Constitutionala. Sefa instantei supreme a declarat ca ICCJ nu a incalcat legea 78/2000, asa cum este sustinut in sesizarea la CCR a conflictului intre cele doua institutii, fiindca in ceea ce priveste completurile specializate, constituirea acestora este facuta conform altei legi, 92/1992. Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede ca: „Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”. Actiunea a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, in perioada 16-24 martie, cand acestuia i-au fost delegate atributiile de catre presedintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.

Adauga un comentariu