Actualitate

Judecatorii l-au cautat in cavou

Publicat: 30 apr. 2007
1

• Instantele iesene au stabilit o premiera cat se poate de inedita in ceea ce priveste citarea unui inculpat intr-un dosar de trafic de droguri, mentionand pe citatie ca ar trebui cautat in cimitir de catre postas • Politistii l-au cautat prin cavouri, pentru a-l aduce in fata judecatorilor, pentru ca vanduse mai multe fiole cu morfina • Mihai Cristinel Birdan a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru ca a vrut sa comercializeze cateva fiole cu morfina expirata • Aceste fiole urmau sa fie aruncate la gunoi de o familie care le folosise pentru tratarea unui barbat bolnav de cancer, iar Birdan le-a bagat in buzunar incercand sa le vanda • Pentru comercializarea unor astfel de fiole, pedeapsa minima este de 10 ani de inchisoare

Instantele iesene au stabilit o premiera cat se poate de inedita in ceea ce priveste citarea unui inculpat intr-un dosar de trafic de droguri. Mai exact, Mihai Cristinel Birdan a fost citat in cimitir pentru a veni la instanta de judecata. La primul termen de judecata, tanarul in varsta de 23 de ani a fost citat la domiciliul parintilor sai, insa citatia a fost intoarsa pe motiv ca acesta nu mai locuieste acolo. Unul dintre martorii audiati in fata instantei de judecata a spus ca stie unde locuieste Birdan si a indicat cimitirul din municipiul Pascani ca fiind noul sau domiciliu. Tanarul era fugit de-acasa si in ultimul an isi petrecea timpul intr-un cavou din cimitirul orasului. Nevoiti sa-l audieze, judecatorii au gasit o formula potrivita de a-l cita chiar la proaspatul sau domiciliu. Pentru ca citatiile se intorceau mereu cu raspuns negativ, judecatorii au decis si emiterea unui mandat de aducere pe numele lui Mihai Cristinel Birdan. Cum era de asteptat, nici de aceasta data politistii nu l-au gasit pe Birdan ca sa-l prezinte in fata judecatorilor. „Am auzit de cazul lui Mihai Bardan. Stiu ca Tribunalul il tot cita. Din ce am inteles eu, acesta statea prin cimitir, motiv pentru care era greu de gasit. In citatii era mentionat faptul ca tanarul sta in cimitir si l-au cautat si acolo”, a declarat Mihai Nacuta, seful Politiei Municipale din Pascani. In cele din urma, dupa cateva termene in care oamenii legii au constatat ca acele cavouri in care locuia de obicei Birdan erau „ocupate”, judecatorii au decis condamnarea sa in lispsa. La sfarsitul saptamanii trecute, Tribunalul Iasi a decis condamnarea lui Cristinel Birdan la executarea unui pedepse de patru ani de inchisoare pentru trafic de droguri de mare risc. Este foarte interesant de vazut cum va primi tanarul hotararea judecatoreasca, prin care a fost condamnat.

Vindea fiole de morfina expirata

Tot acest dosar, in urma caruia Cristinel Birdan ar urma sa-si mute domiciliul din citimir in penitenciar, a pornit in urma cu cateva luni, atunci cand procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT) l-au descoperit ca vindea fiole de morfina. Dupa ce fiolele au fost duse la analize la laborator, s-a constatat ca de fapt acele fiole contineau morfina expirata. Birdan a ajuns in posesia acelor fiole intr-un mod cit de poate de banal. O localnica din Pascani, Faustina Ratoi, folosise astfel de fiole de morfina pentru sotul sau, care era bolnav de cancer. Le folosea pentru atenuarea durerilor. Dupa moartea barbatului, femeia a facut curatenie prin casa si si-a trimis copilul sa le arunce la gunoi. Jos, Ludovic Ratoi, copilul pus sa duca fiolele la gunoi, s-a intalnit cu Birdan chiar la iesirea din bloc. Acesta din urma i-a cerut fiolele si a spus ca se va duce el la tomberon sa le duca. Din cele 23 de fiole, a reusit sa vanda sase. Anchetatorii au fost sesizati de o asistenta de la spitalul din Pascani, care cunostea intrebuintarea acelor fiole si stia ca pot fi folosite ca droguri. Cand a fost perchezitionat, asupra tanarului au fost gasite 17 fiole de morfina, care s-au dovedit a fi expirate. Conform codului penal, vanzarea unor astfel de fiole se incadreaza la trafic de droguri de mare risc, iar limitele de pedeapsa sunt intre 10 si 20 de ani. Pentru ca nu avea antecendente penale si pentru ca Birdan nu era un traficant in adevaratul sens al cuvantului, judecatorii i-au dat o pedeapsa sub minimul prevazut de lege, adica de patru ani de inchisoare.

Adauga un comentariu