Local

Judetele din Regiunea Nord-Est au sanse minime de a fi declarate zone defavorizate

Publicat: 28 apr. 1999

•Aceasta se intimpla din cauza noilor reglemntari legale •Indicatorii statistici folositi sint nereali •Conform reglementarilor legale, documentatia intocmita de ieseni nu mai este valabila

Legea nr. 20/1999, privind regimul zonelor defavorizate, nu este functionala din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare a legii. Agentia Nationale de Dezvoltare Regioanala a remis conducerii locale a fiecarui judet proiectul normelor metodologice de aplicare a Legii 20. In aceste zile, consiliile judetene urmeaza sa-si prezinte obiectiunile legate de acesta
In ceea ce priveste obiectiunile formulate de Consiliul Judetean Iasi sint vizate neconcordante referitoare la aria delimitarii geografice a zonelor defavorizate, la modalitatile de apreciere a ratei somajului – care trebuie sa inregistreze pe o perioada de 6 luni un procent de 30 la suta (adica peste media pe tara). Specialistii prognozeaza nerealizarea acestui indicator statistic, deoarece datele furnizate de Comisia Nationala de Statistica si Agentia Nationala de Formare si Ocupare a Fortei de Munca includ toata populatia activa, netinindu-se cont de numarul pensionarilor, al somerilor si de populatia scolara.
In baza OUG nr.24/1998 si a HG nr.907/1998, care reglementeaza regimul zonelor defavorizate, judetul Iasi si-a intocmit o documentatie in care a inscris 30 de comune in categoria zonelor defavorizate. Prin aparitia noii Legi, aceasta documentatie nu mai este valabila pentru ca, in contextul actual, delimitarea geografica presupune declararea unui judet, oras, comuna ca zona defavorizata. O alta obiectiune formulata de CJ se refera la nedefinirea zonelor izolate si care au o infrastructura deficitara. Noua lege stipuleaza atributiile Agentiei Regionale de Dezvoltare in cazul acestor zone, dar nu precizeaza modalitatile de devoltare ale acestora.
Normele si metodologia de aplicare a Legii 20/1999 nu constituie singurul impediment in dezvoltarea zonelor defavorizate. Cele opt Agentii Regionale de Dezvoltare nu au reusit sa-si definitiveze structurile organizatorice. Dupa ce s-a batut mult toba pe infiintarea acestora, la ora actuala acestea nu sint functionale. Aceeasi situatie se intilneste si in cazul Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala. Singura structura organizatorica realizata este Consiliul Regional de Dezvoltare, format din presedintii consiliilor judetene, reprezentanti ai muncipiilor, oraselor si comunelor. Din judetul Iasi, in acest consiliu au fost desemnati Vladimir Tanasoiu, consilierul muncipal Vasile Munteanu, consilierul orasului Hirlau, Eugen Disca si consilierul comunal din Sipote, Radu Vasile.
Pentru devoltarea regiunilor defavorizate au fost alocate fonduri PHARE de 3,12 miliarde Euro, prin programul ISPA – 1,04 miliarde Euro, iar prin SAPARD au fost repartizate 3,12 miliarde Euro. Romania isi va obtine cota din aceste fonduri in conditiile in care planul national de devoltare va fi finalizat pina la inceputul lunii iunie.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu