News Flash:

Judetul Iasi, rezervor de forta de munca pentru investitorii straini

28 Mai 2008
1031 Vizualizari | 0 Comentarii
Ion Ghizdeanu
• Prognoza pentru 2010 se arata destul de optimista pentru Regiunea Nord-Est si in principal pentru judetul Iasi • Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, explica faptul ca desi criza de forta de munca ingrijoreaza autoritatile, someri ieseni reprezinta un adevarat rezervor pentru investitorii straini care au de unde alege • De asemenea, acesta explica faptul ca in viitorul apropiat, cei plecati in strainatate se vor intoarce, atat prin intermediul programelor derulate de Guvern, cat si din cauza imbunatatirii traiului • Numarul celor care se vor intoarce nu poate fi insa estimat • De asemenea, pentru anul 2011, produsul intern brut pe cap de locuitor va ajunge la aproape 7 mii Euro

Reporter BUNA ZIUA Iasi (BZI): In conditiile in care judetul Iasi, alaturi de Regiunea Nord-Est sunt fruntase in ceea ce priveste sporul natural pozitiv, care este prognoza pentru anul 2010?
Ion Ghizdeanu (I.G): Intr-adevar, judetul Iasi ocupa primul loc dupa sporul natural. Ca urmare, judetul Iasi isi mareste populatia, ceea ce reprezinta o premisa incurajatoare pentru perioada de dupa 2020. Dar, pentru perioada urmatoare, importanta este utilizarea resurselor actuale de forta de munca. In judet exista o resursa importanta de populatie in varsta de munca, in mediul rural si un somaj peste media pe tara. Mai ales in conditiile in care somajul inregistrat in judetul Iasi se situeaza la peste 5 la suta, in conditiile in care pe total tara rata somajului inregistrat este sub 4 la suta, chiar si in Botosani si Suceava rata somajului inregistrat este mai mica. Acesta reprezinta un rezervor pentru investitori.

BZI: Avand in vedere criza de forta de munca actuala, dar si faptul ca cei mai multi ieseni aleg sa plece in strainatate, care sunt previziunile pentru piata fortei de munca?
I.G: Din acest punct de vedere, credem ca judetul Iasi nu se confrunta cu un deficit de forta de munca, ci mai degraba cu un potential important pentru investitori. Mai mult, calitatea fortei de munca, pregatirea personalului fac ca judetul Iasi sa reprezinte o destinatie viitoare pentru investitorii straini, care cu siguranta va fi valorificata. De aceea si Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca judetul Iasi poate inregistra in urmatorii 2-3 ani ritmuri de crestere economica peste media nationala.
BZI: Programele Guvernului de a readuce forta de munca plecata in strainatate vor avea succes? Care va fi impactul, indiferent de rezultat, asupra economiei atat la nivel regional cat si la cel national ?
I.G: Referitor la circulatia externa a fortei de munca, cateva tendinte de ordin general cred ca sunt de subliniat, respectiv faptul ca circulatia externa a fost mai intensa pana la aderare, dificultatile de ocupare in anumite meserii sau zone provenind in principal din dezvoltarea puternica a sectoarelor sau zonelor respective. De exemplu, in conditiile in care constructiile cresc pe total tara cu peste 30 la suta, iar in judetul Iasi cu 55 la suta, probleme cu angajarea ar fi existat, indiferent de circulatia externa, cea mai mare parte din forta de munca fiind plecata, lucreaza in economia informala sau pe perioade scurte. Programele Guvernului de a readuce forta de munca din strainatate vor avea cu siguranta succes. Din informatiile date publicitatii de Ministerul Muncii, rezulta ca bursele de locuri de munca din Italia si Spania din acest an au avut deja un prim impact. Dar, in profil teritorial, efectele pot si trebuie amplificate de autoritatile locale, prin stimularea investitorilor sa isi localizeze proiectele in zona respectiva, dar si printr-un efort deosebit de a atrage fondurile structurale oferite de Comisia Europeana.
BZI: La ce valoare va ajunge produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor in urmatorii ani? De asemenea, ce prevede prognoza de primavara pentru Regiunea de Nord-Est?
I.G: Prognoza de primavara a Comisiei Nationale de Prognoza pentru judetul Iasi si Regiunea Nord - Est ia in considerare posibilitatile oferite de absorbtia fondurilor comunitare, de revigorarea industriei traditionale, dupa restructurarea produsa in ultimii ani, dar si prin cresterea investitiilor straine. Ca urmare se estimeaza o crestere reala anuala a PIB in judetul Iasi de circa 6,1 la suta, ceea ce va face ca de la circa 4.300 de Euro pe locuitor in anul 2007, sa se ajunga in 2011 la aproape 7.500 Euro pe locuitor. Castigul salarial mediu net va creste cu o medie anuala de peste 10 la suta, Iasul continuand sa se mentina pe primul loc in regiune, dupa nivelul salarial mediu net si datorita ponderii mai ridicate a sectorului public, respectiv sanatate, educatie si administratie. Judetul Iasi, dar si celelalte judete din regiune, si-a redus dupa 2001 numarul mediu de salariati, iar dezvoltarea din anii urmatori va insemna si o ocupare mai buna, existand perspectiva ca la orizontul anului 2011 sa se ajunga la numarul existent in 2001. Este insa de mentionat ca cea mai pronuntata reducere s-a inregistrat pana in anul 2004, de 168 mii salariati in 2001, 148 mii in 2004 si 154 mii in 2007.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

regiunea nord-est ion ghizdeanu programele guvernului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014306 (s)