News Flash:

Judetul Iasi va deveni granita Uniunii Europene

29 Septembrie 2006
706 Vizualizari | 0 Comentarii
Judetul Iasi va deveni granita Uniunii Europene
• Inca din prima zi a aderarii, administratia vamala va trebui sa gestioneze si sa controleze frontierele, care devin frontiere externe ale Uniunii, in interesul populatiei din UE si al operatorilor comerciali • Vamesi din trei tari, Romania, Republica Moldova si Ucraina, vor discuta la Piatra Neamt problemele de la Frontiera de Est


Vamesii din regiunea Moldova, Republica Moldova si Ucraina se intalnesc luni si marti la Piatra Neamt, pentru a discuta problemele comune de al Frontiera de Est a tarii, in contextul aderarii la Uniunea Europeana (UE) a Romaniei la 1 ianuarie 2007. Inca din prima zi a aderarii, administratia vamala va trebui sa gestioneze si sa controleze frontierele, care devin frontiere externe ale Uniunii, in interesul populatiei din UE si al operatorilor comerciali. Intrucat nu exista o administratie vamala comunitara, acquis-ul vamal trebuie sa fie implementat intr-o forma armonizata la orice punct al frontierei Uniunii Europene. Acquis-ul consta in principal in cateva instrumente care asigura functionarea Uniunii Vamale, protectia efectiva si controlul frontierelor externe. In afara Uniunii Vamale comunitare, nu ar fi posibile politica comerciala comuna, politica agricola comuna si o coordonare efectiva a politicilor monetara si economica. In acest context, Frontiera de Est devine capatul UE, fapt pentru care Moldova devine un punct de maxima importanta. Conform reglementarilor UE, administratia vamala trebuie sa ofere garantia ca dezvoltarea si implementarea colectarii veniturilor si strategia de management a acestora, atat pentru veniturile interne, cat si pentru cele UE, asigura colectarea cu acuratete, contabilizarea, distribuirea, raportarea si auditarea, la ambele nivele, national si UE. De asemenea, trebuie dezvoltate politici, sisteme, proceduri tehnologice si instrumente compatibile cu cerintele si standardele UE. O alta problema la vamile din Est in acest moment este lipsa dotarilor, aceasta fiind una dintre problemele care vor fi discutate la Piatra Neamt. Administratia vamala va trebui sa aiba in functiune pe teren toate facilitatile pentru o dezvoltare intarita si eficienta a controalelor din porturi, aeroporturi si in interiorul tarii, in masura sa faciliteze fluxul licit de pasageri si comercial. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, spre vamile din Est vor veni importante sume de bani pentru modernizare si pentru imbunatatirea sistemelor cu care lucreaza vamesii.

Panouri bilingve la iesirea din tara

Cu scopul de a fi informati mai bine cetatenii care intra si ies din Romania prin punctele de trecere a frontierei din Iasi, conducerea Politiei de Frontiera va amplasa in scurt timp in vami panouri de informare in limbile rusa si engleza. Aceste panouri vor contine informatii detaliate despre modalitatea de calatorie in Uniunea Europeana, reglementarile privind calatoria minorilor si despre transportul anumitor produse. "Am primit o dispozitie de la nivel central pentru a amplasa aceste panouri de informare in limba rusa si limba engleza. Din experienta zilnica de lucru cu publicul reiese faptul ca multi cetateni nu stiu exact care sunt conditiile de calatorie in afara tarii. Multe probleme sunt ridicate inca de calatoria minorilor in strainatate. Pe aceste panouri vor fi detaliate toate aceste regulamente pentru o mai buna informare a cetatenilor", a spus comisarul sef Aurica Giuvara, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013773 (s)